Güne hızlı başlayan dolar ve piyasalar
Dolar/TL 7.35 etrafındaki seyrine devam ediyor. Naci Ağbal başkanlığındaki TCMB, kasım ve aralık aylarında politika faizini toplam 675 baz puan arttırdıktan sonra, ocak ve şubat ayı para politikası kurulu toplantısında faizi yüzde 17’de sabit tutarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun uzun bir müddet sürdürüleceğine dikkat çekti.
CMB son söylemlerinden gerekirse ek sıkılaştırma yapacağını da belirtirken piyasalar bir sıkılaştırma yapılacaksa bunun nisan ayında enflasyonda beklenen tepe noktasından önce olma ihtimalini yüksek buluyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin para politikası yabancı yatırımcı açısından oldukça sıkı ancak dolarizasyonda çözülme görmediğimizden de anlayabileceğimiz gibi yerli için sıkılığın yeterliliği tartışma konusu. Bugün gelecek enflasyon verileri enflasyonda nisan ya da en geç mayısta beklediğimiz tepe noktasını anlamakta bize daha net fikir verecek” dedi ve ekledi:
“Eğer enflasyon verileri yeni bir faiz artışının gerekliliğine işaret ederse piyasa bunu fiyatlamalara alacaktır. Mevcut beklentimiz enflasyonun TCMB beklentisi olan tek haneye bu yıl düşemeyeceği yönünde. Tepe noktasına ilişkin beklentimiz de enflasyonun yüzde 16’yı aşmadığı senaryoda TCMB’nin yeni artışa gitmeyeceği yönünde. Bu kapsamda bugün yapılacak TCMB yatırımcı toplantıları da çok önemli. Verilecek mesajları yakından takip edeceğiz.”
DALGALANMA DEVAM EDEBİLİR
Bankacılar yabancı giriş giriş ve çıkışlarda hacimsiz bir piyasa ile karşılaşıldığı için dalgalanmaların devam edeceğini öngörüyorlar. TCMB verilerine göre bankaların spot, vadeli ve swap dahil TL karşılığı döviz işlem hacmi bu yıl Şubat ayında 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı veri 2018 Şubat’ta 18.4 milyar dolardı.
Asya borsaları, yatırımcıların geçen yıl hisselerin çok fazla ve çok hızlı değer kazandığına dair endişelerinin azalması ve açıklanması beklenen ABD canlandırma paketinin dünya genelinde ekonomiyi destekleyeceğine odaklanmasıyla hafif yükseldi.
Güvenli liman dolar, ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmeye devam etmesiyle dünya genelinde piyasaların tekrar sakinleşmesinin ardından değer kaybetti. Riskli varlıklara olan iştah ise güçlendi.
Öte yandan piyasalardaki son haftalardaki dalgalanmanın büyük bölümü her ne kadar ABD tahvil getirisi kaynaklı olsa da geçen hafta mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine yönelik endişeler de TL’deki baskıyı bir kademe artırmıştı. Bu endişe son günlerde azaldı. Piyasa süreci yakından takip etmeye devam ediyor.
Kasım ayı başındaki 570 seviyelerinden 300 baz puanın altına gerileyen 5 yıl vadeli CDS geçen hafta 1 ay aradan sonra ilk kez 300 baz puanı aşmıştı. Geçen hafta 318/324 seviyesinde olan 5 yıllık CDS’te bu hafta belirgin düşüş yaşandı.
Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.
Öte yandan piyasanın gündemine son günlerde HDP’nin kapanması ve seçim sisteminde yapılabilecek değişiklikler de girdi.
BORSA
Ak Yatırım Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan analitik görünüm analizinde BIST100 endeksinin dün zayıf yükseliş denemeleriyle yatay seyirde olduğu hatırlatılarak, “Kapanış 1529 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için iyimserlik bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 1520/1505 bandı üzerinde kapanış görmeye devam ediyoruz.
21 ve 50 günlük ortalama bölgesi üzerindeki hareketin korunuyor olması da iyimserliği destekleyen bir etken. Bu bölge üzerindeki hareketin korunmasına bağlı olarak 1540-1570 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/borsada-ucuz-hisseler-nasil-bulunur-20200109/
BIST için kısa periyotta 1505-1490 bandını yakın destek olarak belirtiyoruz. Bu bölge altına yaşanacak sarkma durumunda ilk aşamada 1465/50 bandına yönelik beklenti yeniden gündeme taşınabilir. BIST100’de 1505-1490-1465/50-1425 destek, 1540-1570-1600/25 direnç olarak belirtilebilir. ” denildi.
Ergün Tekgül’ün Borsa VİOP Yorumu
Kısa Vade Örnek Strateji – VİOP30
1635 seviyesi teknik direnç olarak
Altında short yönlü pozisyonlar takip
1596 – 1587 ve 1578 ise teknik destek seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/viop-nedir-ve-viopta-nasil-islem-yapilir-20191204/
VİOP30 Endeks Yorumu
Endeks sözleşmesinde artı bir kapanış yaşanmıştır.
Endeks haftalık ve aylık ortalama bölgesinin hemen üstünde kapanış yapmıştır.
2 aylık formasyon içindedir.
Formasyonun üst bandı kısa vadeli direnç olarak
Geri çekilmelerde öncelikli haftalık ortalama destek olarak
Bunun altında ise yeniden formasyon alt bandı ve 100 günlük ortalama kritik bölge olacaktır.
ALB Forex – USDTRY Yorumu
ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, COVID-19 aşısının ve mali harcamaların etkisi dikkate alındığında ABD’nin ekonomik görünümün kayda değer şekilde iyileştiğini, ancak Fed’in “sabırlı” hareket etmeye devam edeceğini söyledi. Brainard, Fed’in politika değişikliği düşünmeden önce istihdam ve enflasyon hedeflerinin rayında olmasını sağlayacağını vurguladı.
https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/dolar-yatirimi-nasil-yapilir-20200507/
Şubat’ta ihracat yüzde 9,6 artışla 16 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat da yüzde 9,8 artarak 19 milyar 372 milyon dolar oldu.
Dolar/Lira paritesi, 7.15 seviyesinden başlayan yükseliş eğilimiyle 7.48 seviyesinden başlayan düşüş eğilimi arasında sıkışma içinde hareket ediyor. Sıkışmanın kırılması halinde hareketlilik kırılma yönünde devam edebilir. Düşüş trendinin direnci 7.39 bölgesinde bulunurken, yükseliş trendinin destek seviyesi 7.27 yakınlarında bulunuyor. Yakın alanda 7.3620 direnç ve 7.3260 destek seviyesi konumunda.
Dirençler: 7.3620 / 7.3900 / 7.4190
Destekler: 7.3260 / 7.3000 / 7.2650
İntegral Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu
DolarTL’de gözler enflasyonda
Bugün iç piyasanın gözü enflasyon rakamında olacak. Aylık olarak enflasyon beklentileri %0.8 artışla şekillenirken, yıllık enflasyonun %15,4 oranında gelmesi bekleniyor. Enflasyon rakamında artışa bağlı olarak piyasa TCMB’nin 18 Mart’ta gerçekleştireceği para politikası toplantısına özel beklentileri şekillendirecek. Dolayısıyla enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi TCMB’den bir faiz artırımı beklentisini de hızlandırabilir. Bunu izleyeceğiz. Ancak enflasyonun kura etkisinin ne kadar olacağını söylemek şimdilik zor. Dün DolarTL’de 7.41 seviyene doğru yükselmesi sonrası bu sabah 7.33 seviyesinde daha sakin görünüyor. Ara ara kurda yukarı yönde atakların olduğunu ancak hızın daha sonrasında yavaşlamaya geçtiği izliyoruz. 7.30 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması halinde kurda daha fazla rahatlama olmasını sağlayabilir. Bugün ABD’de ADP özel sektör istihdam değişimi takip edilecek.
Alan Yatırım – Ons Altın ve Gram Altın Yorumu
XAUUSD…FED Yetkilisi Brainard’ın Açıklamalarıyla Birlikte Yükseldi… ABD 10 yıl vadeli tahvil getirileri ve doların global bazda değeri altın fiyatlarına yön vermeyi sürdürüyor. Diğer taraftan FED yetkililerinden gelen açıklamalar altın fiyatları açısından bir sözlü yönlendirme niteliğine dönüşmüş durumda. Altının ons fiyatı, FED’den Brainard’ın yorumları sonrasında haftalık kayıplarının bir kısmını geri alırken, 1,740 $ seviyelerine kadar yükseldi. FED yetkisi Brainard ekonominin işsizlik ve enflasyon hedeflerinden hala daha çok uzak olduğunun ve merkez bankasının varlık alım programını azaltması için gerekli koşullar için zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. ABD hazine tahvilleri geçen hafta sert bir şekilde yükseldikten sonra FED’in ekonomik toparlanmaya zarar vermemesi için aksiyon alacağına yönelik beklentiler de yoğunlaşmıştı. FED’in tahvil faizlerinin yükselmesini engellemek için adım atması halinde, ons altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi beklenebilir. Altının ons cinsi, günü 0.55% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak Altının ons cinsi, orta vadeli düşüş trendi ve kısa vadeli düşüş trendi içinde bulunmaktadır. Bununla beraber Ons altında kısa vadeli direnç seviyeleri 1,749.00 ve 1,767.00’de, destek seviyeleri ise 1,731.00 ve 1,714.00’de bulunmaktadır.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.