DOLAR 34,5595
EURO 36,262
ALTIN 2995,799
BIST 9427,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Küresel resesyon olursa altın fiyatlarında beklenti nedir?

28.03.2019
A+
A-

En az iki çeyrek boyunca GSYİH’nın art arda küçüldüğü duruma resesyon denilmektedir. Başka bir ifadeyle, ekonomide uzun vadeli büyüme oranından daha düşük oranda büyüme olarak tanımlanmaktadır.

Resesyonun derinleştiği durum ekonomik kriz olarak da nitelendirilebilir. Dünya ekonomi tarihine bakıldığında, pek çok makro ya da mikro ölçekte ekonomik kriz yaşanmıştır. En eski küresel kriz ise 1929 yılında ABD’de yaşanan Büyük Buhrandır. Küresel resesyon dönemlerinde genellikle, ülkelere ve onların para birimlerine olan güven sorgulanır hale gelir ve alternatif arayışlar içine girilir. Bu arayışların en vazgeçilmezi olarak “Altın”, en değerli kıymetli maden, değer taşıma aracı ve güvenli liman olarak kendini göstermiştir. Peki olası resesyonda altın fiyatları ne olur? Alan Yatırım, altında olası gelişmeleri masaya yatırdı.

Ons altın fiyatının geçmiş resesyon dönemlerindeki hareketi

1970’li yıllardan itibaren günümüze, resesyon dönemlerindeki altın fiyatlarını inceledik. Zaman aralığını 1970’li yıllardan itibaren başlatmamızın en önemli nedeni; ABD başkanı Richard Nixon’ın, doların değerinin altına olan bağlantısını 1971’de sona erdirerek, Bretton Woods sistemini terk etmesi, hukuki ve ekonomik gücünü siyasi iktidardan alan bir ödeme aracına çevirmesidir.

 

1970’li yıllar sonrasında yaşanan 6 resesyondan 4 ‘ünde altın, ilgili zaman aralığında ya da sonraki dönemde ralli yapmış, diğer 2 dönemde ise yatay seyretmiştir. Grafikte de görüldüğü üzere resesyon dönemlerinden sonraki altın ralli hareketlerinde ciddi yükselişler yaşandığı gözlemlenmektedir.

Son dönemdeki ABD tahvil faiz farkları yeni bir resesyonun ilk işaretleri mi?

Geçmiş dönemlere bakıldığında, ABD tahvilindeki faiz farkları, karakteristik bir döngü içinde benzer şekilde hareket etmiştir. Piyasa analistlerine göre tahvil piyasası bu konuda bir erken uyarı sistemi işlevi görebilir. Rasyonel beklentiler bağlamında, kriz veya toparlanma dönemlerinde faiz ile ilgili beklentiler oluşuyor buna istinaden tahvil faizlerinde yükseliş ya da düşüşler, ekonomik döngüye göre hareket edebiliyor. Düşük tahvil getirisi merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için politika faizini düşük tutacağı beklentisine dayanırken, piyasa katılımcılarının ekonomik göstergelerinin kötü performans sergileyeceğini düşündüğünü gösteriyor. Getiri eğrisi tersine dönerse yani, 10 yıllık tahvil faizleri 2 yıllık tahvil faizlerinin aşağısına düşerse, bunun sonucunda ekonomide daralma meydana gelebiliyor.

Aşağıdaki grafikte 1,5 ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin yüzde getirisi sağ eksen, altın fiyatları da ons bazında dolar olarak sol tarafta gösterilmiştir. Geçmiş dönemler incelendiğinde genelde 1 yıllık tahvil faizlerinin 5 ve 10 yıllıkların altına düştüğü diğer bir deyişle uzun vadeli tahvil faizlerinin kısa vadeli tahvil faizlerinden daha düşük olduğu dönemlerin akabinde resesyon dönemleri gerçekleşmiş. Son döneme baktığımız zaman ise uzun vadeli ABD tahvillerinin, kısa dönemli tahvillere tekrardan yaklaştığı hatta yüzdesel olarak altına düştüğü gözlemlenmektedir.

 

Alan Yatırım

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
15 − 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.