DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

TL’de yıkıcı değer kaybı ve nedenleri, beklentiler…Uzmanlar açıklıyor!

10.04.2018
A+
A-

Küresel piyasalardaki risk döviz kurlarında oynaklığa neden oluyor. 

Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD’nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybı da dolar/TL’yi baskılayan bir başka unsur oldu.

Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.

Dolar güne 4.06 lira seviyesinden başladı. Saat 18:03 itibariyle 4.1062 lira seviyesinde işlem görüyor.

Açılışın ardından en düşük 4.0575 lira, en yüksek 4.1390 lira seviyesi görüldü. Dolar gün aşırı rekor kırmaya devam etti ve bugün de 4.1390 lira ile tarihi yüksek seviyesine ulaştı.

Euro ise 5.0736 lira seviyesinde bulunuyor. Euro ise 5.1176 lira ile tarihi yüksek seviyesini gördü. Euro/dolar paritesi ise 1.2358 seviyesinde. Gram altın 176.8 lirada bulunurken, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.55 seviyesinde.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bankacılar bugün gerçekleşecek Hazine’nin 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ihracına gelecek talebin yakından izleneceğini belirtiyorlar. Öte yandan bugün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yapması bekleniyor.
Hazine bugün Mart ayı başından düne getirisi 150 baz puana yakın yükselen ve 8 Mart 2028 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Nisan ayında nispeten hafif bir borçlanma programı bulunan Hazine 3.8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 3.7 milyar TL’si piyasadan toplam 4.2 milyar TL’lik iç borçlanma öngörüyor. Hazine bugünkü ihalenin ardından haftaya 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.
Hazine’nin Mayıs ayında da bu aya benzer rakamlarda hafif bir borçlanma programı bulunurken Haziran ayında Hazine 14.3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 13.3 milyar TL’si piyasadan toplam 15.7 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirecek.

Bir bankanın bono masası işlemcisi, “TL’de satışlar kuvvetli. ABD faizlerine bakınca Ocak ayındaki yüzde 2.40’lı seviyelerden bugünlerde yüzde 2.80’e yükselmiş durumda. TL cinsi sabit getirili varlıkların hepsinde sert satışlar görülüyor” dedi ve ekledi:

“Bugün ihalesi gerçekleştirilecek 10 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13 üzeri bir fırsat olarak görülebilecek seviyeler ancak işlemlere baktığımızda alım yönlü böyle bir ilginin henüz başladığını göremiyoruz. İhalede talep olacaktır, aksi halde yeni bir satış baskısı yaşanabilir ancak yabancı
talebi ne kadar kuvvetli olacak bu önemli ve yakından izlenecektir.”

Dolar/TL’de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
Yurtdışında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, ABD-Rusya gerginliği ve Suriye’deki gelişmeler piyasalarda endişe yaratırken, yurtiçinde iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiası gibi unsurlar TL üzerinde baskı yarattı. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler ise yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞINDA YUMUŞAMA PİYASALARI DESTEKLİYOR

Bankacılar günün piyasalarda risk iştahını artıran ve daha fazla satış baskını engelleyen en önemli gelişmesinin ise ABD Çin arasında ticaret savaşına dönmesinden endişe edilen süreçteki yumuşama olduğunu belirtiyorlar. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülke ekonomisini daha açık hale getirmeye ve otomobiller dahil olmak üzere ithal ürünlere uygulanan gümrük vergisini düşürmeye söz verdi.
Çin ve ABD arasında ticaret gerilimin arttığı bir ortamda Xi’nin açıklamaları uzlaşmacı olarak görülüyor. Xi’nin vaatlerinin çoğu daha önce açıklanan tedbirlerin tekrarı olsa da, bu açıklamalar ABD hisse senedi vadeli işlemlerinin, doların ve Asya borsalarının yükselmesini sağladı.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER ASKERİ HAREKETLİLİK ENDİŞESİ YARATIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de bu hafta sonunda kimyasal olduğu düşünülen saldırıya hızlı ve güçlü bir tepki gösterme sözü verdi. Trump bu sözüyle, olası bir askeri müdahale önermiş gibi görünüyor. Askeri komutanlar ve ulusal güvenlik danışmanları ile dün yaptığı toplantıda konuşan Trump, Pazartesi gecesi, “olmazsa çok kısa sürede” bir karar alacağını söyledi ve ABD’nin Suriye
konusunda “çok sayıda askeri seçeneği” olduğunu da ekledi.

Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya, saldırıyla ilgileri olduğunu reddediyorlar.

SURİYE’DEKİ DURUM HEM RUBLE HEM DE TL’Yİ ETKİLİYOR

Öte yandan Türk Lirası ve Ruble’deki hareketi Business HT için analiz eden Danske Bank Kıdemli Ekonomisti Vladimir Miklashevsky, Suriye’deki durumun iki ülkenin para birimi üzerinde de etki yarattığına dikkat çekti. Miklashevsky, Suriye’de Rusya ve ABD arasındaki açık bir çatışmanın hem Ruble hem de Türk Lirası üzerinde hızlı bir etkisi olacağını söyledi.

Ruble ile Türk Lirası’nı karşılıklı olarak da analiz eden ekonomist, Ruble’nin makro tarafta daha korunaklı olduğunu, bunun karşısında ise Türk Lirası’nın ABD’nin yaptırımlarına maruz olmadığını, bu yüzden de Suriye ile ilgili gerginliğin sakinleşmesi durumunda TL’nin daha hızlı toparlanma potansiyeli olduğunu ifade etti.

RUSYA’DA SERT DÜŞÜŞ

Ruble dolar karşısında güne başladığı yüzde 5’e yakın sert kayıplardan ancak sınırlı toparlayarak yüzde 4’ten fazla ekside işlem görürken, ülkenin RTS endeksi yüzde 3.15 civarında kayıpta.

Ruble, ABD’nin bazı Rus oligarklarına ve varlıklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle dün üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı. Dün Rus şirket hisselerinde de ABD yaptırımlarının ülkenin en büyük şirketlerini hedef alması sonrası sert kayıplar yaşanmıştı.

Dün yaşanan kayıplar bugün de devam etti.

Ruble, dolar karşısında yüzde 4 düşüşle 63.07’e gerileyerek Aralık 2016’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Ruble euro karşısında ise yüzde 4.40 düşüşle 77.99 seviyesine geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
11 + 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.