DOLAR 32,6041
EURO 34,7875
ALTIN 2505,005
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yabancılar borsadan neden çıkıyor?

Yabancılar borsadan neden çıkıyor?
21.02.2021
A+
A-

Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcı son dört haftada 857 milyon dolarlık hisse satarken, 720 milyon dolarlık tahvil bono aldı.

Piyasalarda iyimserlik sürüyor. Borsa İstanbul’da çıkış trendi sürerken döviz kurlarında düşüş eğilimi, gösterge tahvil faiz oranında yatay seyir devam ediyor. Düşük faiz, bol likidite politikası ve borsaların hala en ciddi alternatif olduğu anlayışı söz konusu.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/yerli-yatirimci-sayisi-rekor-kirdi-yabanci-cikisi-ise-tarihi-rekora-ulasti-20210221/

YABANCI YÜKSEK FAİZE GELİYOR

Yüksek faiz henüz yerli yatırımcıların değil belki ama yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. TCMB verilerine göre son dört haftadır yabancı yatırımcılar hisse satıp tahvil bono alıyorlar. Son dört haftalık hisse satışları 857 milyon doları aşarken tahvil bono (DİBS) alımları 700 milyon doları geçti. Buna karşılık yerli yatırımcı Hisse senetleri ve döviz almaya devam ediyor. Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 45.5 seviyesine geriledi. Ancak Borsa İstanbul’a mart ayından bu yana 1 milyona yakın yeni yatırımcı geldi.

HERKES MUTLU

İki farklı yatırımcı grubu ve iki farklı tavır. Bugün itibariyle herkes mutlu. Kimin daha kazançlı çıkacağının muhasebesini sürecin sonuna bırakmakta yarar var. Bu aşamada gündemde piyasa bozucu bir haber akışı pek görülmüyor. Bank of America’nın baş yatırım stratejisti Michael Hartnett’nın “Piyasalarda Kötümser olmak için tek sebep, kötümserlik gerektirecek hiçbir sebebin var olmaması” açıklaması bu açıdan hayli ilginçti.

https://ekonomidoktorunuz.com/piyasalar/hisse-senedi/borsa-dususu-neden-yatirim-firsati-yaratiyor-20210221/

Buna karşılık “borsada düşüş başlayacağı zaman zil çalmaz” diyen eski bir borsacı sözü olduğunu hatırlatalım. Borsaların bulunduğu seviyeler itibariyle kâr satış olasılığının dikkatte tutulmasında yarar görülmekle birlikte olumlu hava korunuyor.

KISA VADEDE OLUMLU, ANCAK…

Türkiye’ye son aylarda giren 20 milyar dolar civarında olduğu bilinen sıcak para, düşen döviz kurları, TCMB rezervlerinde görülen hafif artış, Türkiye’nin risk primindeki (CDS) düşüş, dış finans çevrelerinin olumlu yaklaşımı ve Cuma akşamı Fitch’in Türkiye’nin görünümünü negatiften durağana yükseltmesi kısa dönem için kayda değer. Ama bu politikanın sürdürülebilirliği ve uzun dönem sonuçları konusundaki olumlu olumsuz değerlendirmeler için ise erken.

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/cds-nedir-cds-piyasa-nasil-etkiler-ve-nasil-yorumlanir-20191016/

BORSADA 1.582 SEVİYESİ ÖNEMLİ

Borsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi sürüyor. İlk destek 1.540 seviyesinde bulunurken bu seviyenin üzerinde çıkış trendi korunabilir. Sonraki destek noktaları 1.522 ve 1.500 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.575-1.582 seviyelerinde bulunuyor. 1.582 zirve olması açısından daha önemli. Bu seviyelerde kâr satışları gelebilir.

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/aciga-satis-nedir-nasil-yapilir-20200507/

Çıkışın devamı için 1.582 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.620-1.630 ve 1.700 seviyelerinde. Çıkış trendi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

Yüzde 10 bin yükselen hisselere hücum

Dolar/TL kurunda düşüş eğilimi ve destek arayışı devam ediyor. 6.90-6.85 bandı ilk destek seviyeleri olarak görülürken bu seviyeye geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşabilir. Sonraki destekler 6.70 ve 6.50 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise 7.05-7.10 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 7.10 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 7.25-7.30 seviyelerinde. Satış baskısı sürmekle birlikte destek noktalarında tepki alım denemeleri görülebilir.
(Zeynel Balcı /Hürriyet)

https://ekonomidoktorunuz.com/yatirim/korku-endeksi-vix-nedir-20200127/

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.