DOLAR 32,3272
EURO 35,0726
ALTIN 2300,214
BIST 9051,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yerli yatırımcı sayısı rekor kırdı, yabancı çıkışı ise tarihi rekora ulaştı!

Yerli yatırımcı sayısı rekor kırdı, yabancı çıkışı ise tarihi rekora ulaştı!
21.02.2021
A+
A-

Borsa İstanbul’da yabancı payı 17 Şubat’ta yüzde 45,5 ile rekor düşük seviyeye gerilerken, bu gelişmede yabancıların çıkışlarının yanı sıra yerli yatırımcı girişindeki rekor artış etkili oldu.

Borsa İstanbul’a son bir yılda yerli küçük yatırımcı akını yaşanırken, yabancıların toplam payındaki düşüş dikkat çekiyor.

Bloomberg’ün aktardığına göre, yurt dışı yerleşiklerin Borsa İstanbul’daki payı 17 Şubat’ta yüzde 45,5 ile verinin hesaplandığı 2004 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Haberde, son 4 haftada yabancıların Borsa İstanbul’da yabancıların net 857 milyon dolarlık çıkışa imza attığına dikkat çekildi.

EKONOMİ YÖNETİMİ DEĞİŞİMİ SONRASI 1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞ

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Borsa İstanbul’da 7 Şubat 2020 ile 12 Şubat 2021 arasındaki 1 yıllık dönemde 4,4 milyar dolarlık yabancı çıkışı yaşandı. Ekonomi yönetiminin değiştiği 6 Kasım 2020 ile 12 Şubat 2021 arasındaki dönemde ise borsaya 1 milyar 32 milyon dolarlık net yabancı girişi oldu.

Borsa İstanbul’da yabancıların elindeki hisselerin stok değeri ise, borsada hisselerin değer kazancının yanı sıra TL’nin dolar karşısındaki değer kazancının da etkisiyle son üç ayda yaklaşık 12,3 milyar dolar yükseldi.

6 Kasım 2020’de 19,7 milyar dolar olan yabancıların elindeki hisselerin değeri, 12 Şubat 2021’de 31 milyar dolara ulaştı.

KÜÇÜK YATIRIMCIDAN KÜÇÜK VE RİSKLİ HİSSELERE AKIN

Öte yandan, yabancı payındaki düşüşte, yerlilerin artan girişiyle bir anlamda pastanın büyümesi ve büyüyen pastada yabancının payının azalması etkili oldu.

Son bir yılda borsaya yaklaşık 1 milyon yeni bireysel yatırımcı girişi olurken, bu kişilerin özellikle BIST 100 dışındaki küçük ve riskli hisselere ilgisi dikkat çekiyor.

BIST 100 endeksinde yükseliş yıl başından bu yana yüzde 5,7, son 1 yılda ise yüzde 30,9 olurken, BIST 100 endeksinde yer almayan şirketlerin hisselerinden oluşan BIST Tüm-100 endeksinde yükseliş yıl başından bu yana yüzde 23,8, son bir yılda ise yüzde 133,1 oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, BIST 100 ile borsadaki diğer hisseler arasındaki ayrışmaya dair başka bir veriye dikkat çekti. Öztürk, BIST Tüm-100/BIST 100 oranının, geçmiş yıllarda uzun süre 1,25 ile 1,5 arasında hareket ederken, 3,74’e yükselmiş durumda olduğunu belirtti.

Bu durum, borsadaki tüm şirketleri içeren BIST Tüm endeksi ile BIST 100 endeksinin de arasının açılmasına, BIST Tüm-100 şirketlerinin borsadaki toplam ağırlıklarının artmasına neden oldu.

6 KASIM SONRASI YABANCI DİBS VE SWAP KANALINI KULLANDI

6 Kasım 2020’de dolar/TL’nin 8,57’yi görmesi sonrasında ekonomi yönetimi değişirken, Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni yönetimi, enflasyonu dizginlemek ve yabancı sıcak para girişini sağlamak üzere faizleri yükseltti.

Bunun üzerine 6 Kasım 2020-12 Şubat 2021 tarihleri arasında devlet iç borçlanma senedi (DİBS) 3,6 milyar dolarlık net girişe imza attı. Yurt dışı bankalar aracılığıyla TL varlıklara swap (takas) kanalından giriş ise bu dönemde yaklaşık 15 milyar dolar oldu. Hisse senedi kanalından yabancı girişi ise bu dönemde 1 milyar dolarda kaldı.

Bu girişler, doları da 8,57’den 6,89 seviyesine kadar çekti.

Bloomberg’e konuşan İstanbul merkezli Yatırım Finansman şirketinin uluslararası sermaye piyasaları şefi Burak Demircioğlu, sonrasında geri adım atılsa da açığa satış ve kredili işlem yasaklarının yabancının Borsa İstanbul’daki payının düşüşünde etkili olduğuna dikkat çekti. Emre DEVECİ /Sözcü

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.