DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

6 saat oturarak çalışanlar erken ölüyor, uzmanlar uyarıyor!

20.09.2019
A+
A-

Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan 14 yıllık araştırmanın sonuçlarına göre, her gün altı ya da daha fazla saat oturan erkeklerin üç saat ya da daha az oturan erkeklere göre genel ölüm oranı neredeyse yüzde 20 daha yüksek. Günde altı saatten fazla oturan kadınların diğer kadınlara göre ölüm oranıysa neredeyse yüzde 40 daha fazla.

Oturma süresinin uzunluğu ve fiziksel aktivite azlığına bağlı en sık rastlanan ölüm sebepleri ise obezite, kolon kanseri, menopoz sonrası göğüs kanseri de aralarında olmak üzere bazı kanser çeşitleri, inme, diyabet ve kalp-damar hastalıkları… Oturarak harcanan vakit ve fiziksel aktivite ilişkisi kanserden çok kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde kendini gösteriyor. Günlük oturma süresi hem kadın hem erkeklerde kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini arttırırken kansere bağlı ölüm riskini sadece kadınlarda arttırıyor.

GÜNDE 1 SAAT FİZİKSEL AKTİVİTE HAYAT KURTARIYOR

Uluslararası bir grup uzman tarafından yapılan ve oturan insanların 2-18 yıl takip edildiği yeni araştırma sonuçlarına göre ölüm riski günde sekiz saat ya da daha fazla oturup, çok az fiziksel aktivite yapan kişiler arasında yüzde 9.9 olarak çıktı. Diğer yandan, günde dört saatten az oturup, en az bir saat fiziksel aktiviteyle meşgul olan kişilerde ölüm riski yüzde 6.8 olarak belirlendi.

Dünyanın önde gelen bağımsız tıp dergilerinden Lancet’te sonuçlarına yer verilen araştırmaya göre, oturmaya bağlı olarak artan ölüm riski günde en az bir saat fiziksel aktivite yapan kişiler için ortadan kalkıyor.

Araştırmaya başkanlık eden Norveç Spor Bilimleri Okulu ve Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Ulf Ekelund: “Mutlaka spor yapmanız ya da spor salonuna gitmeniz gerekmiyor. Sabahleyin, öğle yemeği vaktinde ya da akşam yemekten sonra tempolu bir yürüyüş yapmanız da yeterli olur. Yapacağınız fiziksel aktiviteyi gün içinde parça parça da yapabilirsiniz, önemli olan en az bir saati tamamlamanız” diyor.

İngiliz Kamu Sağlığı’na (PHE) göre 10 dakikalık sürelerle fiziksel aktive yapmak bile faydalı olabilir.

ÇALIŞANLARI HAREKETSİZLİKTEN KURTARACAK TASARIM FİKİRLERİ

Peki kamu ve özel sektörde oturarak çalışan yüzbinlerce kişinin durumu ne olacak? Çünkü günde bir saat fiziksel aktivite yapmak kolay değil… Yoğun iş baskısı sebebiyle çalışanların uzun molalara çıkmaları çok zor.

Ofis tasarımları yapan Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar, çalışma ortamlarında yapılacak tasarımlarla çalışanların hareketsizlikten kurtarılabileceğini söylüyor. Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar, belki de birçok kişinin hayatını kurtaracak tasarım fikirleri hakkında önemli bilgiler verdi.

– İşte geçirilen her bir saatin sonunda 5 dakikalık bir ara vermek (printera gitmek için bile olabilir) faydalı. Böyle bir alışkanlık edinmek çalışanların kendi menfaatlerine olacaktır.

– Çalışanlar işyerlerinde hareket etmeye teşvik eden araçlar ve teknolojilerle donatılmalı. Örneğin: Laptop ve mobil cihazlar verilmeli. Çalışanlara masalar ve odalar arası dolaşırken aynı zamanda arama yapma imkanı sağlayacak VoIP (internetten telefon görüşmesi yapmaya imkan tanıyan) telefonlar tedarik edilmeli.

– Çalışanları gün içinde hareket etmeye teşvik etmek için, adım sayar gibi attıkları adım sayısını gösteren ya da belli aralıklarla titreyen üzerlerinde taşıyabilecekleri cihazlar verilmeli.

-Çalışanlara yaktıkları kalori miktarı ya da tasarruf ettikleri zaman miktarını göstererek, onları merdivenleri kullanmaları konusunda teşvik etmeli. Merdivenlerin kolay bulunması için işaretler kullanılmalı.

– Merdivenler görsel olarak daha iyi erişilebilir ve yaya dostu olacak şekilde dizayn edilmeli.

– Çalışanları hem iş ortamında hem de dışarıda daha çok hareket etmeye özendirmek için çeşitli teşvikler sağlamalı. Örneğin: Çalışanlar arasında her gün en çok adımı kim atmış yarışması düzenlenebilir (ve bu yarışma ödüllü olabilir). Böyle bir yarışma hem eğlenceli hem de heyecan verici olacaktır.

– Ayarlanabilir sandalyeler, masa lambası, hem oturur vaziyette hem de ayakta kullanmak için ayarlanabilen masalar, klavye tepsisi gibi ayarlanabilen mobilyalar ve aparatlar temin edilebilir. Çalışanlar bunları kullanarak çalışma alanlarını kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyebilirler. Çalışanların bu mobilyaları doğru bir şekilde kullanmalarını sağlamak için, mobilyaların kullanımıyla ilgili eğitimler de verilmeli.

ÇALIŞANLARIN % 82’Sİ İŞYERİNDE FİZİKSEL RAHATSIZLIKTAN ŞİKAYETÇİ

Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi’ne göre, ABD’de sırt ağrısı, kireçlenme, vücut yaralanmaları ve osteoporoz gibi kas-iskelet hastalıklarının diğer hastalıklara göre görülme oranı daha yüksek. Kas-iskelet hastalıklarının tahmin edilen toplam tedavi masrafları ve bu hastalıklar nedeniyle çalışanların aylık kazancından kayıp miktarı 849 milyar dolar civarında. Bu rakam da ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7.7’sine karşılık geliyor.

Tasarım ve teslim çözümleri konusunda uzmanlaşmış global bir mimarlık firması olan HOK tarafından yapılan ve farklı sektörlerden 3 bin 600 çalışanın katıldığı bir işyeri anketine göre, ankete katılanların yüzde 82’si işyerinde bir çeşit fiziksel rahatsızlıktan muzdarip olduğunu bildiriyor. Gün içinde uzun saatler boyunca oturarak çalışanlar tarafından en sık dile getirilen şikayetler boyun, sırt ve omuz ağrısı. Anketi cevaplayanların neredeyse yarısı boyun, sırt ya da omuzlarındaki ağrıdan şikayet ediyor, katılımcıların üçte biriyse şikayetlerinin baş ağrısı ve gözlerde yorgunluk olduğunu belirtiyor. Çalışırken uzun saatler boyunca ayakta duran katılımcılar kalça, bacak ve ayak ağrısından şikayetçi olduklarını söylüyor. Anketten elde edilen sonuca göre şikayetlerin büyük kısmı ya kötü ergonomiden ya da çok fazla hareketsiz kalmaktan kaynaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hükümetlere insanların yaşadıkları ve çalıştıkları yerleri fiziksel aktivite yapmaya daha uygun hale getirmeleri için önerilerde bulunuyor. Bu öneriler bir an önce hayata geçirilmeli. Fiziksel hareketsizlik her yıl küresel ekonomiye 67.5 milyar dolar mali külfet getiriyor. Bu rakamın 58.8 milyar doları sağlık harcamalarına giderken, 13.7 milyar doları da üretkenlik kaybından dolayı ortaya çıkıyor. Kanal finans Funda-Varlik


YORUMLAR

Solve : *
12 ⁄ 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.