DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

 Alfakoronavirüs nedir, belirtileri neler?

20.10.2020
A+
A-

Dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadelesi kazanılmadan Çin’den dünyaya yayılabilecek potansiyel yeni bir salgın ihtimali üzerine uzmanlar uyarıyor.

ABD’li bili adamları tarafından yapılan açıklamada, Çin’de 2016 yılından bu tarafa domuzlara enfekte olan ve hayvanlarda şiddetli ishal ve kusma belirtileri ile kendisini gösteren yeni bir koronavirüs türünün insanlara da enfekte olabileceği ispatlandı. SADS-Cov olarak adlandırılan virüs, yarasalardan domuzlara enfekte olduktan sonra domuzlardan da insanlara bulaşıyor.

Yeni Tip Koronavirüs Ailesinden

SADS-Cov olarak adlandırılan ve yarasaların taşıdığı virüs, hayvancılık endüstrisinden dolayı domuzlara bulaşıyor. Ancak virüsle ilgli bir çalışma yapan Kuzey Carolina Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, Alfakoronavirüsün tıpkı yeni tip koronavirüs salgınında olduğu gibi hava yoluyla insana enfekte olduğu ve solunum organlarında, bağırsaklarda ve karaciğerde çoğaldığı konusunda uyardı. SADS-Cov virüsünün, SARS-Cov-2 yani yeni tip koronavirüsle aynı familyadan farklı bir tür olduğu bildirildi. SADS-CoV r ‘alfakoronavirüs’ olarak adlandırılırken, SARS-Cov-2 virüsü ‘betakoronavirüs’ olarak adlandırılıyor.

Aynı Derecede Tehdit Oluşturuyor

Araştırmanın yazarlığını yapan epidemiyolog Ralph Baric, “Dünyada araştırmacıların bir çoğu SARS, MERS ve Covid-19 gibi betacoronavirüslerin neden olduğu rahatsızlıklara odaklandığından alfacoronavirüsler arka planda kalmaktadır. Alfakoronavirüslerin, türler arasında hızlı bir atlama potansiyeli olduğundan insan sağlığını daha ciddi şekilde tehdit etmese de tehdit derecesi eşittir.” dedi.

SADS-CoV virüsünün, insanlarda soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yol açan alfakoronavirüsten (HCoV-NL63 ve HCoV-229E) farklı bir tür olduğuna uzmanlar tarafından dikkat çekildi.

Prof. Baric ve ekibi tarafından SADS-CoV virüsünün domuzlardan insana bulaşma riski yapılan bir çalışma ile araştırıldı. Çalışmada, çeşitli sentetik insan hücre türlerine virüs enfekte edildiği zaman birincil akciğer ve bağırsak hücreleri de dahil insan hücrelerinin SADS-CoV enfeksiyonuna karşı duyarlı olduğunu belirledi. Ayrıca yeni tip koronavirüs akciğer hücrelerinde çoğalırken, SADS-CoV virüsü bağırsak hücrelerinde çoğalıyor.

İş dünyası için 15 soruda COVID-19 rehberi. TIKLAYINIZ!

İnsanların, SADS-CoV virüsü özelinde hayvanlardan enfekte olabilen koronavirüslerin bulaşmasını engelleyecek çapraz koruyucu sürü bağışıklığının olmadığı bilim adamları tarafından yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen verilerle kanıtlandı.

Potansiyel Salgın Tehdidi Oluşturuyor

Çalışmanın yazarlarından olan Caitlin Edwards, “SADS CoV virüsünün, dünya genelinde dağıtımı bulunan heterojen virüs grubu arasında yer alan HKU2 olarak adlandırılan yarasa koronavirüslerinden türediği bilinmektedir. Bu virüsün ortaya çıktıktan sonra insana enfekte olup olmayacağının tahmin edilmesi imkansız. Ancak geniş konakçı yelpazeye sahip olan SADS-CoV virüsünün insan hücrelerinde çoğalma kabiliyeti göz önünde bulundurulduğunda potansiyel bir salgın riski oluşturmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Çocukluk aşıları çocukları COVID-19’dan koruyabilir? TIKLAYINIZ!

Bu araştırmadan elde edilen verileri Proceedings of the National Academy of Sciences dergisi yayımladı.


YORUMLAR

Solve : *
32 ⁄ 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.