DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocukla sağlıklı iletişim nasıl kurulur?

30.11.2017
A+
A-

Çocuğun gelişim süreci bedensel, ruhsal ve sosyal değişimi içerir. Çocuk farklılığını bağımsızlaşma, aileden uzaklaşma ve arkadaşlarına yönelme şeklinde gösterir. Ebeveynler, çocuklarının farklılık çabalarını, kimlik arayışını korkuyla, endişeyle karşılayabilir ve kendi olumsuz duygularını çocuklarına baskı olarak yansıtabilirler.

Ebeveynler müdahale edici yaklaşımlarıyla çocuğun kendi olma ve kendini tanıma çabasını zorlaştırır. Çocuk üzerinde stres faktörü oluştururlar. Aile içi ilişkilerde ihmal, istismar ve şiddet içerisinde yetiştirilen çocuk gelişim döneminde uyum ve davranış sorunları gösterir.

Çocukla iletişim engelleri!

Günlük yaşamda, çocuğun bir sorunu karşısında dinlemeden emir ve akıl vermek, eleştirmek, suçlamak iletişim engeli olduğunu öğrendiğimizde çoğumuz şaşırıyoruz. Duygularının yeterince anlaşılmadığını düşünen çocuk, iletişim yöntemi olarak şiddet tutumlarıyla ailesi ve çevresinin ilgisini çekmeyi benimsiyor.
İletişim çatışmasını nasıl çözeriz?

“Çatışma” yapısı gereği her iki tarafa zarar vermektedir. Çatışan bireyler, duygusal ve fiziksel örselenirler. Çocukların şiddet tutumlarının değiştirilmesi, çatışmanın çözülmesi ailenin kriz yönetim becerisi geliştirilmesine bağlıdır. Eğer çatışma ortaya çıkmış ise aile çözüme odaklanmalı, nasıl farklı davranırsam sorunu çözebilirim? Sorusunun cevabını bularak sorun çözme kadar uzlaşma becerisi göstermelidir. Ancak sorunu ya da çatışmayı çözen ailede, çocuk şiddet davranışlarından kaçınabilir.

Baba çocuk gelişiminde anne kadar önemli için TIKLAYIN!

İletişim yaklaşımları

Sağlıklı ebeveyn çocuğunu tanıma ve anlama çabası gösterir.

Çocuğunuzun sorunlarına duyarlılık ve ilgi gösterin, onu da iletişim sürecine katın.

Dinlemek ve anlamak için zaman ayırın, bedensel duruşun seviyesini çocuğa göre belirleyin.

İletişim engelleri olan akıl vermek, yorumlamak, eleştirmek ve suçlamaktan kaçının.

Kendi düşüncelerinize değil çocuğun duygu ve düşüncelerine odaklanın, dinleyerek ona değer verdiğinizi ve onu kabul ettiğinizi gösterin.

Çocuğun seviyesinde kelimeler kullanarak, duygularını yansıtın, aynası olun.

Sürekli çocuğa söz vererek, kendisini anlaşılmış hissetmesini sağlayın.

Dinleme becerileri geliştirme yönünde eğitim almayı düşünün.

Ebeveynler çocuklarına kendi uzvu gibi davranmaktan kaçınmalıdır.

Ebeveynler çocuklarıyla “bağımlı” ilişki kurma, onlara kendi uzvu gibi davranma, sahiplenme duygusuyla hareket etmek yerine çocuğa farklı bir birey olduğunu hissettirmeli. Yaşına uygun olarak sorumluluklar almasını, bağımsız hareket edebilmesini ve ailenin karar sürecine aktif katılımını sağlanmalıdır. Çocuk hayatın sorumluluğunu aldıkça, sonuçlarını gördükçe kendi değerlerini oluşturacak ve kendi ayakları üzerinde hayatına yön verecektir. Böylece bağımsızlaşan çocuk yaşanmış hayatın sonuçlarından çıkardığı derslerle kişiliğini ve karakterini oluşturacak, kendini tanıma ve anlama yolculuğunda mesafe kazanacaktır.

Çocuklarda Bach çiçek terapisi için TIKLAYIN!

İnsan merkezli toplum düzeni kurabilmeliyiz

Çocuğun şiddet davranışlarından uzaklaşarak uyumlu, üreten bir değer olarak geleceğe hazırlanması “insanı merkeze” alan bir aile ve toplum düzeninde gerçekleşebilir.
Bu hayat düzeni ancak insan, aile ve toplum tasavvuru olan bir ülkede ortaya çıkabilir. İçinde yaşadığımız toplumdan sağlıklı ve mutlu iç dünyasında barışık ve topluma faydalı bireylere olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır.

Sevgilerimle

Sosyal Hizmetler Uzmanı

Fatih Kılıçarslan


YORUMLAR

Solve : *
9 + 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.