DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Covid-19 Aşıları Covid-19 enfeksiyonunun yayılmasını önler mi?

23.03.2021
A+
A-

Covid-19 aşıları tüm dünyada insanlara uygulanmaya devam ederken, aşının Covid-19’un yayılmasını ne derece engelleyeceği konusunda belirsizlik devam etmektedir. Aşılanmış kişilerin Covid-19’u bulaştırmasının daha düşük olması beklenmektedir.

Aşıların tamamıyla enfeksiyonu engellemesi söz konusu değildir. Aşı sonrası Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmanız olasıdır, ancak ciddi biçimde hastalanma olasılığınız son derece azdır. Hastaneye yatırılma ihtimaliniz son derece düşüktür. Özetle, aşılama hastalığı önler, ama enfeksiyonu önlemez.

Yeteri miktarda virüs partikülünün vücuda girmesi sonrası enfeksiyon olur. Aşılanan bir kişide ise bu bulaşmanın daha düşük olacağı varsayılmaktadır. Tamama yakın olmasa da burun ve ağızdan virüslerin saçılmasını azaltacaktır. Yayınlanan bir ön araştırmada 3000’e yakın aşılanmış bireyin çoğunda enfeksiyon yokken, enfekte olan az sayıda hastanın bedenlerinde, aşılanmamış hastalara göre dörtte bir oranında virüs bulunmuştur.

Dolaysıyla daha az miktarda Covid-19 virüsü, daha az saçılma demektir. Bedeninizde virüs yükü az ise onu bulaştırma ihtimaliniz düşük olacaktır. Tabii ki, yine de aşılanan kişilerin maske kullanmaya ve diğer hijyenik tedbirleri almaya devam etmeleri önerilmektedir.
Son aylarda mutasyonlar ve yeni varyantlar ortaya çıkmıştır. Aşıların özellikle Güney Afrika (B1351) varyantına karşı etkili olduğu gösterildi. Covid-19 virüsü sürekli değişime uğramakta ve mutasyonlar geliştirmektedir. Yeni mutasyonların daha bulaştırıcı oldukları gözlenmiştir. Yani daha az virüs miktarı ile daha kolay enfeksiyon gelişebilmektedir.

Aşılar %80’in üstünde bir oranda Covid-19’a bağlı ciddi enfeksiyondan korumaktadır. Ancak aşı, %50-60 oranında kişiyi hafif-orta düzey Covid-19 hastalığından koruyacaktır. Yani bu, %40’a yakın kişinin bir şekilde Covid-19 enfeksiyonunu geçirecekleri ve başkalarına Covid-19 bulaştıracakları kadar virüs taşıyacakları anlamına gelmektedir.

Aşıların uygulamaya girmiş olmaları ciddi hastalık ve ölümün global ölçekte azalacağı anlamına gelecektir. Enfeksiyon olsa dahi, virüs yayılmasının da azalması beklenir. Ancak asıl hedef Covid-19 enfeksiyonunu kalıcı olarak kontrol etmek ve yok etmektir. Toplumda kitlesel bağışıklığın gelişmesi yapılan aşı hızı ve oranına bağlı olacaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için toplumsal düzeyde kısa sürede %90’lara yakın kişinin aşılanması gerektiği söylenmektedir. Ancak aşı uygulamaları dışında kişisel tedbirlerin de gevşetilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin tedbirlerin sıkı biçimde sürdürülmesi son derece önemlidir.

 


YORUMLAR