Doğum ve hastalık rapor parası nasıl alınır
Sigortalı olarak çalışanların en çok karşılaştıkları sorunların başında hastalandıklarında rapor parasını almada zorluk geliyor. Sigortalı çalışanlar hastalık, doğum ve işgöremezlik rapor parasını SGK’dan alıyorlar. Peki rapor parası nasıl alınır ve iş görmezlik ödeneği nasıl alınır? İşte size cevapları…
SGK’dan rapor parası almak için çeşitli kriterle var. Öncelikli şart sigortalı çalışan olmanızdır. SGK’nın size para vermesi için öncelikle sistem tarafından sizi tanıyor olması gereklidir. İş kazası geçirmeniz, doğum iznine ayrılmanız nedeni ile hekimden en az 3 günlük bir rapor unuz var ise sizde SGK Rapor Parasını hak ediyorsunuz demektir.
SGK RAPOR PARASI
Hak ettiğiniz paranın hesabına yatıp yatmadığı konusunda emin olmak ve sadece paranızı almak için bankalara başvurun. Evinizde, işinizde veya otobüste seyir halinde SGK Rapor Parası Sorgulamasını pratik bir şekilde dilediğiniz kadar yapabilirsiniz. İşlem çok basit. Sadece T.C. Kimlik Numarası ile yapılabilen sorgulama tüm SGK Rapor Parası almak isteyenleri çok yakından ilgilendiren bir uygulamadır. Soğuk algınlığı nedeniyle ayağa kalkamaz hale gelen bir çalışan Aile Hekiminden aldığı 3 gün üstü rapor sayesinde çalışmamış olduğu raporlu günlerin bürüt ödememesi alarak maddi açıdan zora girmemiş olabilir. Çalışılmamış olan raporlu günlerin sağlık prim ödemesi de tamamen devlet tarafından ödenerek çalışan hiçbir şekilde mağdur olmamaktadır. https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ bağlantı adresi sigortalı olarak çalışan kişilerin sigorta ile ilgili tüm sorun, bilgi ve sıkıntılarını ortadan kaldıran bir adrestir. SGK Rapor parası sorgulama işlemini de bu adres üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ALMA
İş göremezlik ödeneği, SGK Rapor parası olarak da adlandırılmaktadır hatta bunun dışında geçici iş görmemezlik parası ve istirahat parası olarak ta adlandırılmaktadır.İş göremezlik eşittir SGK Rapor Parası her ikide de aynı olduğu için gerekliliklerde aynıdır.Sosyal güvenlik kurumu çatısında bulunan SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı kapsamına giren tüm bağlı çalışanlar; 1.sigortalı; ; iş yerinde meydana gelen kaza durumları sonucunda uzun süre iş göremezlik raporu alması ile İş Görmemezlik Ödeneği almaya hak kazanırlar.
EVDE BAKIM PARASI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? TIKLAYINIZ!
Sigortalılar olarak; çalıştıkları zaman zarfı içerisinde bir dönem hastalık yaşayanlar kısacası geçici bir hastalık ( ağır grip gibi) yaşayanlar İş görmemezlik Ödeneği Alma hakkından yararlanabilmektedirler.
3 Sigortalılar ise bayanları ilgilendiren bir durumdur. Hamilelik nedeniyle doğumdan önce ve sonra kanunun emrettiği gün sayısınca çalışamaz olduğu günlere karşılık İş Göremezlik Ödeneği Alma hakkına sahiptir. Hak etmiş olduğunuz İş Göremezlik Parasını https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ bağlantı adresi üzerinden kontrol ederek yatıp yatmadı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR
3 gün ve üzerinde alınan tüm raporlarda SGK çalışanlara işe gidemekleri gün adedince brüt ödeme yapmaktaadır. Kişiler rapor paralarını genellikle ayağa kalkım, işlerinin başlarına döndüklerinde alabilmektedir. Bu çoğu kez bu şekilde olmaktadır. Raporun sahibi kişi rapor parası için işlemlerin başlatılması açısından almış olduğu Raporu direk çalışmış olduğu kuruma iletmelidir. İş yerine ne kadar çabuk ulaşırsa sisteme rapor blgisi o denli çabuk girilir. İş yerine ulaşan raporu işveren SGK’YA bildirmekle sorumludur. Bu bildirimin ardından SGK prosedürün işlevlerini bir bir yerine getirerek çalışanların ödemelerini en geç 15 gün içerisinde yapmaktadır.
DOĞUM RAPOR PARASI
Doğum yardımı başvurularınız için ilk olarak bebeğinizin ilgili nüfus müdürlüğüne kayıt işlemlerini yapmanız gerekmektedir. Daha sonra Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni doldurarak, şahsen veya kargo, posta yolunu kullanarak, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Doğum parası alabilmek için gerekli olan evraklar, doğum parası almak isteyen kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Bu talepte bulunacak kişilerin gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmaları önemlidir. Evrakların eksik olması durumunda ise başvuru mercii tarafından ilgililere bu evrakları tamamlayabilmeleri için zaman verilmektedir. Ancak bu belgelerin zamanında tamamlanamaması durumunda başvuruları yapılmamış sayılmaktadır.
MALUL AYLIĞI HANGİ HASTALIKLARDA BAĞLANIR? TIKLAYINIZ!
Doğum Parası ve Süt Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Doğan bebeğin T.C kimlik kartı. Bu belge doğum parası talebinde bulunulacak çocuğun tam ve sağ doğduğunu göstermektedir.
Anne ya da babanın T.C kimlik kartı. Bu belge doğum parası talebinde bulunacak kişinin kimliğini göstermektedir.
Doğum parası başvurusunda bulunmak için başvuru merciinden alınmış olan belgelerin tam ve doğru şekilde doldurulmuş hali gerekmektedir.
Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Doğum yardımı alıp alamayacağınızı sorgulama işlemlerini için e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet’e girişinizi yaptıktan sonra arama kısmına “Doğum Parası” yazarak arama yapmalısınız. Daha sonra arama sonuçlarında çıkan “Doğum parası sorgulama” seçeneğine tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Doğum parası sorgulamanın bir diğer yöntemi de ilgili Bakanlıkların ‘183’ ve ‘144’ numaralı çağrı merkezlerini aramaktır. Bu hatlardan doğum parası sorgulamanızı yapabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.
DOĞUM YARDIMI DİLEKÇESI NASIL DOLDURULUR?
Doğum yardımı başvurusunda bulunan kişinin T.C. kimlik numarası ve adı soyadı belirtilir. Öncelikle doğum yapan anneye doğum yardımı yapılır. Ancak başvuruyu annenin kocası da yapabilmektedir. Bu durumda doldurulan evraklara eşin yani kocanın bilgileri yazılır. Doğum yapan kişinin bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
Yeni doğan çocuğun/çocukların T.C. kimlik numarası/numaraları yazılır. Bu bölümde yeni doğan çocuğunuz ve ya ikiz ise çocuklarınızın kimlik bilgilerini doldurmalısınız. Bu işlem için gerekli olan kimlik çıkarma işlemini yapmayı unutmayınız.
Adına başvuru yapılanın varsa diğer çocuklarının T.C. kimlik numaraları yazılır. Annenin varsa önceki çocuklarının kimlik bilgilerinin belirtilmesi önemli ve gereklidir. Bunu yazmamanız halinde 2. ve 3. çocuk için öngörülen yardım tutarını alamayacaksınız ve yalnızca 1. çocuk için yardım alabileceksiniz.
Dilekçenin alt kısmında ise başvuru sahibinin bilgileri yer almaktadır. Bu belgeyi anne doldurup başvuruyor ise anne doldurmalıdır. Ancak eş başvuracak ise eşin doldurup imza atması gerekmektedir.
DOĞUM PARASI ÖDEMELERİ NE ZAMAN VE NEREDEN YAPILMAKTADIR?
Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden temin edilmektedir.
DOĞUM YARDIMI BAŞVURU SÜRESİ VAR MI?
Doğum Yardımı uygulaması 15.05.2015 tarihinde başlamış olup, ilgili mevzuatta yardım programının geçerlilik süresine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Ayrıca 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için yapılacak doğum yardımı başvuruları için de herhangi bir son başvuru tarihi gibi bir düzenleme bulunmamaktadır.
ÇALIŞMAYAN ANNEYE NE KADAR DOĞUM PARASI ÖDENİR?
İlk çocuk, ikinci çocuk, üç ve daha fazla çocuk doğuran annelerin ücretleri farklılık göstermektedir. Belirtilmiş olan kanuna göre çalışmayan anneye birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuk için ise 600 TL doğum yardımı ödenmektedir.
Eşi vefat eden dul kadınlara yönelik sosyal yardımlar nelerdir? Nereye nasıl başvurulur? Ne kadar ödenir?
SÜT PARASI VE EMİIRME ÖDENEĞI NASIL ALINIR?
Süt parası doğum yapan anneye veya eşine ödenmektedir. Bu ödeneği almaya hak kazanmak için kişilerin SGK veya Bağkur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Süt parası başvurularını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri alıyor. Ailelerin süt parası almak için başvuru esnasında bebeğin nüfus cüzdanını yanında bulundurmaları gerekmektedir. Ayrıca isteyenler yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvurularını yapabilirler. Emzirme ödeneği geçtiğimiz yıl 180 TL olarak verilmekteydi. 2020 yılında ise bu rakam 202 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca emzirme ödeneğinden eşler de yararlanabilmektedir. Ödenek çalışan annenin kendisine, çalışmayan annelerin ise SGK veya Bağkur çalışanı olan eşlerine verilmektedir.
parası olarak halk dilinde söylenen bu kavram, asıl adıyla Doğum Rapor Parasıdır. SGK ya bağlı olarak çalışmakta olan bayanlar çalıştıkları dönemde hamile kalarak doğum yaptıkların da doğumdan önce dört ve doğumdan sonra dört hafta şeklinde toplam 8 haftalık süre boyunca bürüt maaşlarını devletten almaktadırlar. Doğum parası sorgulama işlemi diğer sorgulama işlemler ile aynıdır. SGK’ın en gelişmiş ve çalışanların hizmetine sunulmuş internet adresi https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ile Doğum Rapor Parası sorgulanabilir.