Egzama tedavisinde mucize yöntem: vegan diyeti
Egzama tedavisinde bir çok yol önerilir fakat başarıya ulaşmış kişilerin sayısı moral verici değil. Son olarak egzamayı kendi yöntemi ile iyileştirmiş Amerikalı bir genç kızın hikaye var ve dünyada çok ilgi görüyor. Egzamayı vegan diyeti ile nasıl yendiğini anlatıyor. İşte onun egzama tedavisinde izlediği program…
22 yaşındaki kız, şiddetli egzamasından kurtulmak için her yolu denedikten sonra çareyi vegan diyetinde buldu. İngiltere’de Alice Morgan isimli genç kız egzamadan çiğ meyve ve sebze tüketerek kurtulduğunu iddia etti. Daily Mail’de yayınlanan habere göre, ağır bir egzamadan muzdarip olan 22 yaşındaki Alice’in bütün vücudu kızarıp kabarıyordu.
Alice’in çocukluğundan beri egzaması vardı ancak 3 yıl önce yaraları şiddetlendi. Soğuk havalarda daha da dayanılmaz bir hal alıyordu. İnsanların bakışları ve yorumları yüzünden depresyona giren genç kız, bazı zamanlar evden çıkmak bile istemiyordu.
“Kanım ve kemiklerim kaynıyor gibi hissediyordum. Derim kaşınıyordu ancak kaşıdığımda asla fayda etmiyordu. En sonunda derim çiziliyor, bütün vücudum kızarıyordu. Bazı sabahlar çarşaflarım ve pijamalarım kan içinde uyanıyordum. Ertesi gün yaralarım kuruyor, yüzümdeki ve vücudumda kabuklar oluşuyordu.”
Alice, bir çok ilaç ve alternatif tedavi yöntemleri denemesine rağmen hiçbiri fayda etmedi. Sonunda çareyi vegan diyetinde buldu. 3 ay önce vegan diyete başlayan genç kızın cildi hiç olmadığı kadar sağlıklı görünmeye başladı.
Egzama tedavisi için uyguladığı Alice’in beslenme programı:
Kahvaltı: Kahvaltılık gevrek ve smoothie
Ara öğün: Muz
Öğle yemeği: Avokadolu ve meyveli çiğ salata
Ara öğün: Humuslu havuç çubukları ya da meyve salatası
Akşam yemeği: Sebze yemeği
Tatlı: Meyve salatası ya da çiğ tatlılar
Amerika’da starların diyetisyenleri Vegan beslenme programını bir yaşam tarzı olarak açıklıyor. Bu güne kadar Jennifer Lopez, Beyonce, Shakira, Pamela Anderson, Natalia Portman, gibi ünlü kadınların kusursuz fiziklerini Vegan beslenme diyetine borçlu olduklarını belirtiyorlar. 1944 yılında Elsie shrigley ve Donald watson tarafından Vejetaryen ( Vegetarian) kelimesinden türetilmiştir. Vegan olmak bir yaşam tarzı, felsefe olduğunun altını çizen uzmanlar bir Vegan hayvansal kökenli hiçbir şey yemez diyerek diyetin ne kadar iddialı olduğunu belirtiyorlar.
Vegan DiyetiVejetaryen Diyeti Nedir?
Vegan diyeti; yüksek proteinli besinler ve yeşilliğin ön planda olduğu beslenme programında et ve et ürünlerinden temin edilemeyen proteinlerin kazanılması sağlanır.
Vegan DiyetiMeyve, sebze bir çok yeşillik, tahıl ve baklagillerle beslenen vejetaryenler olduğu gibi birde laktovejetaryen kişiler ise bu besinlerin yanında yine hayvansal kaynaklı olan süt ürünlerini de tüketirler. Birde kırmızı et dışında diğer et türlerini tüketen yarı vejetaryenler bulunmaktadırlar. Böyle bir ayrım olduğu için diyet yapacak vejetaryenin tüketebileceklerini bilip diyet listesinde gerekli durumlarda protein desteği olarak tüketmesi gerekebilmektedir.
Vejetaryen Diyeti Zararlı mı?
Vejetaryen diyeti aslında çok sağlıklı bir diyettir, ancak düzgün planlanmadığı taktirde zararlı olabilecek boyutlara da ulaşabilmektedir. Bir çok diyete göre katı yağ ve kolesterol oranını düşüren, hayvansal yiyeceklerin kullanılmaması durumu vejetaryenlerin birçok insana göre kalp krizi, obezite, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini oldukça düşürür.
Vegan DiyetiVejetaryen Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Besin Öğeleri
Protein: Yeterli miktarlarda tüketilmediği zaman vücut ihtiyacı olan amino asitleri ve enerjiyi karşılayamaz. Bu nedenle hayvansal yiyecekler dışında bitkisel proteinlerde oldukça faydalıdır. Protein bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önemlidir.
HAYALLERİMDEKİ GİBİ ZAYIFLAYAMIYORUM, NEDENİ NE OLABİLİR? TIKLAYIN!
Çinko: Büyüme ve gelişme çağındakiler için özellikle tercih edilen çinko , kabuklu deniz ürünlerinden bolca temin edilebilmektedir.
Kalsiyum: Vejetaryen insanlar normal kişilere göre daha fazla tükettikleri brokoli , ıspanak, soya fasulyesi gibi sebzeler sayesinde daha fazla kalsiyum kazanımları vardır.
Demir: En zengin demir kaynağı olarak bilinen kırmızı et ve yumurta tüketimi az olan vejetaryenler bu konuda eksiklik yaşayabilirler. Bu nedenle bu eksikliği kurutulmuş meyveler, ıspanak ve fasulyeden temin edebilirler.
Vegan DiyetiVejetaryen Diyet Listesi
KAHVALTI
* Bir fincan yeşil çay
* Yağsız peynir (1 dilim)
* Zeytin (5 adet)
* Yumurta (haşlanmış olsun)
* Marul, tere, semiz otundan yapılmış salata
* İki dilim esmer ekmek.
ARA ÖĞÜN
*Domates, tere, semiz otundan yapılmış maydanozlu ve marullu mevsim salatasıVegan Diyeti
ÖĞLEN
* Lahana Çorbası
* 1 kase yoğurt
* Mevsim Salata
AKŞAM
* 3 yemek kaşığı pilav
* Yoğurt
* Sebzeli mevsim salatası
* Taze Fasulye
Vegan Diyeti
GECE
* Yeşil çay
* Tüketile biliyorsa yağsız süt
Sıvı gıdaların, çorbaların ve sebzelerin bol bol tüketilmesi gerekmektedir.Egzersizlerle de desteklenerek daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Şekerli ve yağlı yiyecekler fazlaca kalori bulundurabilmektedirler. Günde birden fazla yumurta tüketilmemelidir.