DOLAR 34,4875
EURO 36,4138
ALTIN 2959,528
BIST 9343,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Elektronik sigarada sağlık faturası büyüyor

05.09.2019
A+
A-

Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Pek çok kişi ise sigarayı bırakmak adına, son yıllarda çıkan ve zararı olmadığı iddia edilen elektronik sigaraya yöneliyor.

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, sanıldığı gibi masum olmayan elektronik sigaranın sağlığa zararlarını anlattı.

 

Sigara; kalp-damar hastalıkları, kanser, damar tıkanıklığı, infertilite ve bunun gibi 50’den fazla sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle sigara tüketen kişilerin bu alışkanlığından en kısa sürede vazgeçmesi gerekiyor. Ancak son yıllarda pek çok kişi sigara tüketiminden kaçınmak yerine elektronik sigaraya yöneliyor. Sanıldığı gibi zararsız olmayan elektronik sigaraları, en çok aktif sigara içenler kullanıyor. Kullanıcıların 1/3’ünü ise daha önce hiç sigara içmeyen veya sigarayı bırakmış kişiler oluşturuyor.

Elektronik sigaranın içinde nikotin var
Elektronik sigara, tüp içinde sıvı halde bulunan ve ana maddesi gliserol ve/veya propilen glikol, nikotin ve bazen de koku veren aromalardan oluşan karışımın ısıtılması sonucu duman oluşturan bir cihaz. Elektronik sigarada kullanılan her karışımda nikotin olmayabiliyor veya miktarı isteğe bağlı değişebiliyor. Ancak piyasada satılan elektronik sigara markalarının büyük çoğunluğunda nikotin bulunuyor. Nikotin içeren bu dumanın solunması ile 5 dakika içinde vücuttaki serum nikotin düzeyi en yüksek değerine ulaşıyor.

Tüketimi yasaklanmış maddeler içeriyor

Gliserin, propilen glikol ve koku içeren aromalar, ağızdan tüketilen yiyeceklerde de katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bu maddeler ağızdan tüketilme ile sağlık açısından bir risk yaratmıyor. Ancak solunum yolu ile uzun süre maruz kalmanın yol açacağı zararlar hakkındaki veriler henüz kısıtlı. Hayvanlarda yapılan deneylerde, solunum yolu ile uzun süre gliserol maruziyetinin, üst solunum yolları mukozasında ve hücre yapısında kanser öncesi bozulmalara yol açtığı gözlemleniyor. Piyasada satılan elektronik sigaralarının içindeki etken maddelerde, gliserol veya propilen glikol yerine tüketimi yasaklanmış yüksek oranda etilen glikol bulunuyor.

Elektronik sigaranın dumanı da zararlı

Elektronik sigaralarda koku veren aromalar aldehid yapıda oluyor. Bunların bir kısmına karşı vücutta tepki oluşabiliyor. Yine yapılan bir laboratuvar çalışmasında elektronik sigaraların dumanı ile klasik sigaraların dumanında, vücuttaki küçük hava yolları ve akciğerlere zararlı partiküllere aynı oranda rastlanıyor. Elektronik sigaralar, klasik sigaralara oranla daha az da olsa potansiyel olarak kanserojen olduğu bilinen zehirli maddeler içeriyor.

Sigarayı bırakmaya yardımcı değil

Elektronik sigaralar, sigarayı bırakmakta kullanılan ve nikotin içeren diğer ürünlere göre (Sakız, nikotin bantları vs.) sigara içmeye daha yakın bir deneyim yaşatıyor. Elektronik sigaranın sigarayı bıraktırmaya yardımcı olup olmadığı konusunda yapılan en büyük çalışma 700 kişiden oluşuyor. Çalışmanın sonuçlarında ise katılımcı gruplar arasında cihazın sigarayı bıraktırma açısından istatiksel bir farkının saptanamadığı sonucuna ulaşılıyor. Dolayısıyla elektronik sigaraların sigara bıraktırmaya yardımcı olduğu konusunda yeterli kanıt bulunmuyor.


YORUMLAR

Solve : *
13 − 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.