DOLAR 32,3762
EURO 34,9731
ALTIN 2325,678
BIST 9069,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Evden çalışma döneminde erteleme sorunsalı

18.12.2020
A+
A-

Zaman zaman bir işi başlatma veya onu tamamlama gücünü kendimizde hissedemeyebiliriz. Günlük yaşantımızda bizi kaygılandıran, endişelendiren yani olumsuz duygular hissetmemize neden olan bir çok durumla karşılaşabiliriz. Olumsuz duygularla baş etmek için de kaçınmayı, ertelemeyi kullandığımız anlar olur. Ertelemeyi şimdiki zamanda yapılması ideal olan iş veya eylemleri sonraya bırakma veya geciktirme olarak tanımlayabiliriz. Örneğin, bir görev bizi endişelendiriyorsa , en azından kısa vadede görevi ortadan kaldırarak, ileri bir tarihe erteleyerek endişeyi ortadan kaldırmaya çalışırız. Buradaki anahtar ilişki, olumsuz duyguların yani kaygılarımızın erteleme davranışına neden olmasıdır.

 

Erteleme davranışı sosyal yaşantımızda bir sorun olabileceği gibi iş yaşamımızı da oldukça etkileyen, verimi düşüren bir durumdur. İş yaşamımızda verilen görev ve sorumlulukları zamanında yerine getiremiyor olmak iş yaşamının verimini düşürdüğü gibi yeniden bir kaygı kaynağı olarak karşımıza çıkabilir. Görev ve sorumluluklar biriktikçe erteleme davranışı da devam eder durumda olur.

 

Herkes için ertelemenin sebepleri farklı olabilmektedir ancak erteleme davranışı sık yaşandığında motivasyonu düşüren kısır bir döngüye dönüşebilir. Erteleme davranışının sebepleri arasında genel anlamda; içsel çatışmalarımız, yetiştirilme biçimimiz, kişilik özelliklerimiz bulunmaktadır.  Bazı zamanlarda ise durumsal nedenler bizi erteleme davranışına sürükleyebilir. Örneğin evden çalıştığımız bu dönemlerde içinde bulunulan ortamın çalışmaya elverişli olmaması gibi…

Peki bu durumda ertelemeyle nasıl baş edebiliriz?

Kendinize karşı dürüst olmak bir işi bilinçli olarak mı ertelediğinizi yoksa o an için bahane bularak mı ertelemeyi tercih ettiğinizi anlamanıza yardımcı olur. Öncelikle  erteleme davranışınızın farkına varmak önemli bir adımdır. Farkına vardığınız erteleme davranışı üzerine;

 

– Yapacağınız işleri küçük parçalara ayırın; böylelikle iş üzerindeki stresinizi de hafifletmiş ve küçük parçaya odaklanarak emin adımlarla işi tamamlayabilirsiniz.

 

– İşi bitirmeniz, teslim etmeniz gerektiği durumlarda kendinize gerçekçi sınırlar koyun; bu durumda zamanınızı ve işinizi yapılandırmak hedefe odaklanmada size yardımcı olur.

 

– Yapabileceğinizden fazla sorumluluk almayın, hayır demeyi öğrenin; böylelikle size verilen çerçevede sorumluluklarınızı tamamlayarak, ek sorumluluklara ekstra zaman ayırmanıza gerek kalmayacaktır.

 

– Erteleme davranışınızı kabul etmeyecek yakınlarınızdan yardım isteyin, yakınlarımızın desteği her durumda sorunların üstesinden gelmemize yardımcı olur.

 

-Bu işi neden yaptığınızı unutmayın, bu sizin motivasyonunuzun sürekliliğini sağlayacaktır

 

– İşleri tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin ve en önemlisi kendinize iyi davranın.

Not: Erteleme davranışıyla uzun süre baş edemediğimiz ve bu durumun günlük yaşantımızı etkilemesi üzerine bir uzman desteğine başvurmaktan çekinmeyin. Bazı zamanlar gerçekçi olmayan düşünce kalıplarımız bizleri farklı durumlar içerisine sürükleyebilmektedir. Bu düşüncelerimizin yerine geçebilecek alternatif düşünceler ve duyguları kontrol etme becerisini bir uzman yardımıyla edinebilir ve günlük işlevselliğinize yeniden ulaşabilirsiniz.


YORUMLAR

Solve : *
21 × 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.