Kalsiyumun vücutta emilimi için D vitamini şart
Kalsiyum, D vitamini ile desteklenmediğinde kemik erimesi hızlanıyor Son yıllarda D vitamini eksikliği, ülkemiz dahil tüm dünyada sık rastlanan ciddi sağlık sorunlarından biri haline geldi.
Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini, kalsiyumun kemiğe yerleşmesini sağlıyor. Kemik sağlığına olduğu kadar genel sağlık üzerine de önemli etkileri olan D vitamini ile kalsiyum arasındaki ilişkiyi Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu açıklıyor.
D vitamini eksikliği nasıl giderilir? TIKLAYIN!
Vücutta kalsiyum emilimi, D vitamini ile mümkün olabilmektedir. Kalsiyum süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin tüketilmesiyle kolayca vücuda alınabiliyor. Ancak kalsiyumun kemiklere yerleşebilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyuluyor. D vitamininin eksikliği durumunda yeterli kalsiyum alınsa da kemik ve kas güçsüzlüğü, raşitizm gibi hastalıklar meydana gelebiliyor.
Menopoz tablosu ağırlaştı, neler yapmalı? Uzmanlar cevaplıyor TIKLAYIN!
D vitamini ile desteklenmeyen kalsiyum kemiklere fayda sağlamıyor
Kalsiyumu tek başına almanın yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine gereksinim duyuluyor. Organizma, D vitamini olmadan kemik kütlesini en uygun şekilde koruyup, devam ettiremez. D vitamini, kalsiyumun bağırsaklardan emilmesini sağlıyor. Bu nedenle de hayati bir öneme sahip’’ dedi. Bol miktarda alınan kalsiyumun kemiğe yerleşmediği sürece işe yaramadığını belirten Garipağaoğlu, ‘‘Kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için en önemli araç, D vitamini. Aksi takdirde fazla kalsiyum böbrekler aracılığı ile atılırken vücut da ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerden çekmeye başlıyor” dedi.
D vitamininin eksikliği durumunda kemik hastalıkları artıyor
Sağlam kemiklere sahip olabilmek için bir yandan peynir gibi kalsiyumdan zengin besinleri tüketmenin, diğer yandan yeterince güneşlenerek D vitamini almanın önemli olduğunuvurgulayan Garipağaoğlu, “Son yıllarda D vitamini eksikliği, ülkemiz dahil tüm dünyada sık rastlanan ciddi bir durum. Ana kaynağının güneş ışınları olduğu D vitamini, besinlerde çok az miktarda bulunuyor. Güneşten yeterince yararlanılmadığı durumlarda D vitamini eksikliği yaşanması kaçınılmaz oluyor.” dedi.
Günlük D vitamini ihtiyacı 15 mikrogram
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Günlük alınması gereken vitamin D miktarı, 15 mikrogram (mcg)’dır. Süt ve ürünleri, tereyağı, karaciğer, balık ve yumurta sarısı, çok az da olsa D vitamini içeren besinler arasında bulunuyor. Çok iyi dengelenmiş beslenme programları ile günde ancak 2 ile 4 mcg kadar D vitamini alınabiliyor. Son yıllarda oldukça sık rastlanan D vitamini