DOLAR 34,5221
EURO 36,4747
ALTIN 2959,619
BIST 9127,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalsiyumun vücutta emilimi için D vitamini şart

22.09.2018
A+
A-

Kalsiyum, D vitamini ile desteklenmediğinde kemik erimesi hızlanıyor Son yıllarda D vitamini eksikliği, ülkemiz dahil tüm dünyada sık rastlanan ciddi sağlık sorunlarından biri haline geldi. 

Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini, kalsiyumun kemiğe yerleşmesini sağlıyor. Kemik sağlığına olduğu kadar genel sağlık üzerine de önemli etkileri olan D vitamini ile kalsiyum arasındaki ilişkiyi Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu açıklıyor.

D vitamini eksikliği nasıl giderilir? TIKLAYIN!

Vücutta kalsiyum emilimi, D vitamini ile mümkün olabilmektedir. Kalsiyum süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin tüketilmesiyle kolayca vücuda alınabiliyor. Ancak kalsiyumun kemiklere yerleşebilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyuluyor. D vitamininin eksikliği durumunda yeterli kalsiyum alınsa da kemik ve kas güçsüzlüğü, raşitizm gibi hastalıklar meydana gelebiliyor.

Menopoz tablosu ağırlaştı, neler yapmalı? Uzmanlar cevaplıyor TIKLAYIN!

D vitamini ile desteklenmeyen kalsiyum kemiklere fayda sağlamıyor

Kalsiyumu tek başına almanın yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine gereksinim duyuluyor. Organizma, D vitamini olmadan kemik kütlesini en uygun şekilde koruyup, devam ettiremez. D vitamini, kalsiyumun bağırsaklardan emilmesini sağlıyor. Bu nedenle de hayati bir öneme sahip’’ dedi. Bol miktarda alınan kalsiyumun kemiğe yerleşmediği sürece işe yaramadığını belirten Garipağaoğlu, ‘‘Kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için en önemli araç, D vitamini. Aksi takdirde fazla kalsiyum böbrekler aracılığı ile atılırken vücut da ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerden çekmeye başlıyor” dedi.

D vitamininin eksikliği durumunda kemik hastalıkları artıyor

Sağlam kemiklere sahip olabilmek için bir yandan peynir gibi kalsiyumdan zengin besinleri tüketmenin, diğer yandan yeterince güneşlenerek D vitamini almanın önemli olduğunuvurgulayan Garipağaoğlu, “Son yıllarda D vitamini eksikliği, ülkemiz dahil tüm dünyada sık rastlanan ciddi bir durum. Ana kaynağının güneş ışınları olduğu D vitamini, besinlerde çok az miktarda bulunuyor. Güneşten yeterince yararlanılmadığı durumlarda D vitamini eksikliği yaşanması kaçınılmaz oluyor.” dedi.

Günlük D vitamini ihtiyacı 15 mikrogram

Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Günlük alınması gereken vitamin D miktarı, 15 mikrogram (mcg)’dır. Süt ve ürünleri, tereyağı, karaciğer, balık ve yumurta sarısı, çok az da olsa D vitamini içeren besinler arasında bulunuyor. Çok iyi dengelenmiş beslenme programları ile günde ancak 2 ile 4 mcg kadar D vitamini alınabiliyor. Son yıllarda oldukça sık rastlanan D vitamini


YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.