DOLAR 34,4867
EURO 36,4668
ALTIN 2944,734
BIST 9031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemi ve Eğitim

21.07.2020
A+
A-

Eğitim Nereye Gidiyor?

Uzaktan Eğitim mi? Yüz yüze Eğitim mi?

Pandemi Sonrasi Yeni Meslekler Nelerdir?

Pandemi Sonrası Hangi Meslekler Para Kazandıracak?

Corona ve Eğitim Sistemimiz

Eğitimde Covidden Önce, Covidden Sonra

Eğitimde Son Durum

Pandemi ve Eğitim

Pandemi… Henüz bu geçişin neresinde olduğumuzu bilmiyoruz. Kriz diyemeyiz, çünkü kriz bir “an”dır. Kriz öngörülebilir. Fakat içinde bulunduğumuz süreç dinamik ve klasik kriz yönetimi taktikleriyle aşmamız mümkün değil. Bu süreçte yapabileceğimiz en önemli şey, dünyadaki teknolojik gelişim ve değişimlere hızla ayak uydurarak “eğitim” sitemimizi geliştirmek ve ilerletmek olmalıdır.

Pandemi ve Eğitim

Peki bu nasıl sağlanacak? Ayrıca  bundan böyle hangi yeni meslekler ortaya çıkacak ve var olan meslekler nasıl değişim gösterecek?

Bana sorarsanız; geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi eğitim materyalleriyle zenginleştirildiği karışık öğrenme (blended learning)” sistemi devam edecek. Kaldı ki, yurtdışında online eğitim çeyrek yüzyıla dayandı. Liseden mezun olunabilmesi için, en az bir online ders alınması gerekiyor. Bizde ise yapılan araştırmalara göre, öğretmenlerin %91’i online eğitimi tercih etmiyor. Çünkü nasıl yöneteceğimizi bilmiyoruz. Bunun için öncelikle, online eğitmenlik sertifika ve master programları uygulanmalıdır. Öğretmen  eğitimi arttırılmalıdır. Eğitim en başta kişinin kendi varoluşuna hizmet etmelidir. Online eğitimde ise önemli olan; doğru zaman + doğru kişi + doğru ortam olmalıdır.

Pandemi ve Eğitim

Bundan böyle yenilikler ve değişimler her zaman  hayatımızda olacaktır. “Ben bunların içerisinde nerede yer alıyorum?” diyebilmemiz gerekmektedir. Artık bilginin değil, becerinin ön planda olduğu; soft skill becerilerin önem kazandığı; neyin bilindiğinden ziyade bunun nasıl kullanıldığına bakıldığı günümüzde; okullar, bilgiyi değil beceriyi öğrenme merkezi; öğretmenler ise, insani rol model, sosyalleşme, geleceği şekillendirme…vb. becerileri kazandıran kişiler olmalıdır.

Pandemi ve Eğitim

Mesleklere bakacak olursak; bence öncelikle her programın ve her dersin “dijital dönüşüm” karşılığı olmalıdır. Gelişecek meslekleri ise;

Veri analitiği ( dijitalleşmeyle gelen büyük veriler dolayısıyla )

Nesnelerin interneti

Bulut Teknolojisi

Siber Güvenlik

Sanal Gerçeklik

Simülasyon – Akıllı robot teknolojisi

Dijital Okuryazarlık

KVKK

Lojistik ve Kargo Taşımacılığı

Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Perakendecilik ( dijital ortamda )

İletişimde Dijitalleşme…vb. olarak sayabilirim.

Tabii gelecek yıllarda Mars’ta sebze yetiştirileceğini düşünürsek, Uzay Tarımı ve Uzay Bahçeciliği mesleğinin gelişeceğini;  laboratuvarlarda et yetiştirileceğini düşünürsek, pilot üretim tesislerinin ve  teknokentlerin artacağını da unutmayalım derim…

Sonuç olarak; eğitimi bir maraton gibi düşünmeli ve her şarta hazırlıklı olmalıyız. Tabi ki fırsatları da görerek ve değerlendirerek…Çünkü, başarı fırsatlarla hazırlığın evliliğidir.

Sağlıkla…

Dr. Beyza Toksoy

www.beyzatoksoy.com

beyza@beyzatoksoy.com

Inst. beyzatoksoy.dr

Linkedin : Beyza Toksoy

 

 

 


YORUMLAR

Solve : *
29 + 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.