DOLAR 32,5598
EURO 35,0231
ALTIN 2428,807
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ruhsal anlamda sağlıklı yaşam

16.03.2021
A+
A-

Ruhsal Psikoloji adlı kitabında Steve Rother şöyle der; “Biz kendimizi ruhsal bir uyanışı arayan insanlar olarak görürüz, oysa aslında bizler bir insan uyanışıyla başa çıkmaya çalışan ruhsal varlıklarız.”

Pozitif psikoloji temelli bütünsel bakış açısıyla ruhsal anlamda sağlıklı olmak; yaşamdan doyum sağlamak ve yaşam aktiviteleri ile psikolojik dayanıklılık kazanabilmeye yönelik çabalar arasında denge kurabilmektir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre ruhsal sağlık; “Diğer özelliklerin yanında, öznel iyi oluş, algılanan öz yeterlilik, özerklik, rekabet edebilirlik, kişinin entelektüel ve duygusal potansiyelini gerçekleştirebilmesi” şeklinde tanımlanır.

İnsanın yüksek benliğiyle iletişime geçerek ruhsal varlığını tanıması ve ruhsal sağlığını güçlendirmesi önemli. Ruhsal sağlık kişinin bütünsel anlamda sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için de önemlidir.

Bütünsel sağlık insanın zihinsel, fiziksel ve ruhsal anlamda uyum ve denge içinde olması demek. İnsan madde ve enerjiden oluşmuş muhteşem bir varlıktır yaşamda. Sonsuz yaşam deryasında her canlı gibi insan da bir damla misali bütüne karışır varlığıyla. Ruh bedende varlık bulur ve yaşamı deneyimler özgür iradesiyle. Ruhsal sağlık kişinin yaşamına huzur, denge ve uyum getirir.

Hastalıklar ya da baş edilemeyen duygusal nedenler kimi zaman bedenin doğal direncini etkileyebilir. Dış uyaranlara veya olası tehditlere karşı bazen insan kendini savunmasız da hissedebilir. Yaşamla uyum ve dengenin kaybedildiğinin hissedildiği anlarda ise farkındalık önemlidir. İnsan fiziksel beden, kalp, zihin, duygu ve ruh birlikteliğiyle var olan bir canlıdır. Ruhsal anlamda kişinin kendini koruması, bütünsel sağlığını da koruması açısından önemlidir.

Aura Nedir?

Aura olarak bilinen kavram paranormal ya da tinsel anlamda kullanılır. Canlıların bedeninden yayıldığı varsayılan ışınımla oluşarak, tesir kuşakları tarzında yayılan elektromanyetik alana aura denir. Ruhsal enerjinin astral enerji vasıtasıyla bedenimize gönderdiği enerjinin fiziksel bedene olan yansıması olarak da tanımlanır.

Ruhsal dünyamız ile fiziksel dünyamız arasında kalan boyutun enerjisi ise astral enerji olarak bilinir. Güçlü bir aura, koruyucu bir kalkan gibi yaşam enerjisini arttırır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığın korunmasında auranın güçlü ve sağlıklı olması önem taşır. Auranın eterik beden, astral beden, duygusal beden ve zihinsel beden şeklinde farklı enerji katmanlarından oluştuğu öngörülür. Sağlıklı bir yaşam için, auranın ruhsal korunma sürecinde etkinliğinin güçlendirilmesi önemlidir.

Auranın Güçlendirilmesi

İnsan bedeniyle kendine özgü elektrik devresine sahip tüm hücreleriyle ve sinir sistemiyle elektromanyetik bir yapıda bir canlıdır. İnsan bedenine özgü biyoelektrik yüklerin hareketiyle akım oluşan her bölgesinde ya da organında manyetik alan mevcuttur. Kendi manyetik alanı dışında, yaşadığı çevrenin de manyetik alanından etkilenen bir canlıdır insan. Bu nedenle güçlü bir aura bedensel ve ruhsal korunma için ayrıca önem taşır.

Aurayı güçlendirdiği öngörülen bazı yöntemler şunlardır:

  • Doğru ve etkili nefes alma tekniklerini kullanmak.
  • Korkulardan özgürleşmek ve cesareti arttırmak.
  • Yüksek konsantrasyon ve derin düşünme tekniğiyle içe dönmek.
  • Sessiz ortamda derin gevşeme teknikleri kullanılarak bedeni gevşetmek.
  • Rahatlatıcı müzik eşliğinde dinginleşmek.
  • Kokuların güçlü ve rahatlatıcı etkisinden faydalanmak
  • Bedeni tümüyle çevreleyen elips şeklinde, yoğun parlak mavilikte ya da gümüş renkli bir ışık huzmesini gözün önüne getirerek canlandırmak.
  • Başın üzerinde ve başa değmeyecek şekilde, parlak beyaz bir ışık küresi hayal etmek.
  • Pozitif düşüncelerle derin düşünme egzersizleri yapmak.
  • Soğuk sıkma yöntemiyle elde edilmiş bitkisel yağlarla masaj yaptırmak.
  • Meditasyon, yoga ya da dinlendirici başka tekniklerle yüksek benlikle buluşmak ve iç sesi dinlemek.
  • Yaşamın mizahi yönlerini yakalayarak gülümsemenin şifa veren etkisinden yararlanmak.
  • Rüyaların ve sezgilerin saklı gücünden faydalanmak.
  • Rüya günlüğü tutarak ruhsal çatışmaların kaynağını ve doğasını keşfetmek.
  • Evrensel bilginin yaşamı destekleyen gücünden faydalanmak.
  • Ruhsal enerjiyi aşağı çeken kişi, durum, konuşma ya da ortamlardan uzaklaşmak.
  • İyi niyetli olmak ve bu erdemi kararlılıkla korumak.
  • Koşulsuz sevmek ve karşılık beklemeden verebilmek.
  • Özgün olmak ve yaşam amacını keşfetmek.

Sağlıklı bir yaşam için ruhsal anlamda sağlık ve güçlü bir aura bizim için değerli bir hazinedir. O vakit ruhunuzun sesine kulak verin ve auranızı güçlendirin!

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bilgiler tıbbi hizmet, tıbbi talimat veya tıbbi öneri olarak anlaşılmamalıdır. Bu bilgilerin hiçbiri, sağlık uzmanları ile yapılan görüşmelerin yerini almayı amaçlamamaktadır. Bu nedenle; sağlıkla ilgili her türlü gereksinimiz için mutlaka hekim, hemşire, diyetisyen, eczacı ya da ilgili diğer sağlık uzmanlarına danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önemlidir.

Kaynaklar

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Aura_(teozofik) Erişim Tarihi: 16.03.2021
  2. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Ruh_sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1&oldid=25088396 Erişim Tarihi: 16.03.2021
  3. Tamam C., Evrensel M., Tamam Y. Elektromanyetik alanların insan sağlığı üzerindeki etkileri. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi. 2016: 10 (3); 19-25.
  4. Nazlıkul H. Tamamlayıcı tıbbı keşfet. Nazlıkul H. (Editör): Hayatı keşfet anti aging yaşam kılavuzu. Alfa basım yayım dağıtım, İstanbul, 2013: 457- 536.


YORUMLAR

Solve : *
17 × 22 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.