DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

22.01.2021
A+
A-

Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesi için taksitlendirme yapılabileceği gibi SGK affının çıktığı dönemlerde borç yapılandırması da yapılabilmektedir. Primlerin yükselmesi ile beraber birçok insan prim ödemelerinde zorlanmaktadır ve bu sebeple SGK affından yararlanmak istemektedirler. 01.10.2008 tarihinden önce Bağ-Kurlu olmamış olan kişilerin bu dönem için Bağ-Kur primi ödemesi mümkün olmamaktadır. Bu dönemde vergi, oda ve sicil kayıtları olsa dahi SGK tarafından geriye dönük prim ödeme hizmeti verilmemektedir. Geriye dönük prim ödemesi yapılarak prim günlerindeki eksiklikler kapatılabilmektedir. Bu sayede emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı doldurulabilmektedir. Ancak geriye dönük prim ödemeleri, emeklilik yaşına etki etmemektedir.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Bağ-Kur geriye dönük borçlanma yapacak olanların uygulayabilecekleri yollar aşağıda verilmiştir:

Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek sorgulama yapılabilmesi mümkündür.

E-devlet üzerinden prim borcu sorgulanabilmektedir.

Alo 170 hattı ile geriye dönük borçlanma tutarının sorgulanabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Geriye Dönük Bağ-Kur Prim Borçlanması Nasıl Sorgulanır?

Borçlanma durumunu öğrenmek isteyen kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gitmesi gerekmektedir. İlla ikamet ettiği bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmesi şart değildir. Herhangi bir yerdeki kuruma gidebilmektedir. Borçlanma türünün ne olduğu, borçlanma tutarı, ödenmesi gereken meblağ gibi bilgileri edinebilmektedir.

E-Devlet Sisteminden Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlanması Nasıl Sorgulanır?

Bağ-Kurluların geriye dönük bağkur borç sorgulaması yapabilmeleri için https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmaları gerekmektedir. E-hizmetler listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bulmalıdırlar. 4B sigorta koluna ait hizmet dökümünü seçmelidirler ve sonrasında kimlik doğrulaması yapmalıdırlar.

Erken emeklikte yeni dönem: Toplu ödeme!

E-devlet şifresi ile yapacakları kimlik doğrulaması için öncesinde PTT şubelerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi almış olmaları gerekmektedir. Ardından T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresini girerek sisteme giriş yapmalıdırlar. Borçlanma yaptıkları prim gün sayılarını ve borçlanma tutarlarını görüntüleyebilmektedirler.

Telefon İle Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borcu Nasıl Öğrenilir?

Geriye dönük prim borçlanmaları ile Alo 170 hattı ilgilenmektedir. Numara arandıktan sonra yapılmak istenen işlemin sesli bir şekilde söylenmesi gerekmektedir. Ardından hizmet borçlanması ile ilgili detaylı bilgi alabilmeleri ve kendi borçlanma başvurularının durumunu öğrenebilmeleri mümkün olmaktadır.

Bağ-Kur 2008 Öncesi İçin Geriye Dönük Tescil Hakkı Var Mıdır?

Tescilini yaptırmamış olanların 2008 öncesi için geriye dönük tescil yaptırabilmeleri mümkün olmamaktadır. Bu konuda açılan birçok dava ve mağdur olan birçok insan bulunmaktadır. Bağ-Kur kayıt tescili yapılmamış olarak gözüken birçok şirket ortakları ve vergi mükellefleri bulunmaktadır. Ancak henüz herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Yasal düzenleme ile ilgili bir çalışma da bulunmamaktadır. TBMM’de düzenleme yapılması durumunda; vergi ve ticaret sicil ayıtları aracılığı ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş Bağ-Kur primlerinin ödemesinin yapılabilmesi mümkün olmaktadır.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi Hangi Tarihlerde Yapılabilir?

01.10.2008 tarihinden sonraki döneme ait olan Bağ-Kur hizmetlerinin geriye dönük olarak ödenebilmesi mümkündür. 01.10.2008 tarihinden önce Bağ-Kurlu olmamış olan kişilerin bu dönem için Bağ-Kur’dan geriye dönük prim ödemesi yapmaları mümkün olmamaktadır. Vergi ve oda kayıtları gibi belgeleri olsa dahi, geriye dönük prim ödeme hizmeti verilmemektedir.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlarının Yapılandırması Ne Zaman Yapıldı?

2016 yılının haziran ayının öncesinde, 6736 sayılı kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Bağ-Kur geriye dönük prim borçlarını yapılandırdığı bilinmektedir. Ayrıca 2017 yılının mart ayı ile beraber 7020 sayılı kanun da Bağ-Kur için geriye dönük prim borçları için yapılandırma amacı taşımaktadır. 2016 ve 2017 yıllarında çıkan kanunlar kapsamında; prim borçlarını taksitlendiren ve ödemeye devam eden bireyler bulunmaktadır. Ayrıca 2018 yılındaki torba yasada, Bağ-Kur geriye dönük prim ödemelerinin yapılandırması ile ilgili bir düzenleme mevcuttur.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlarının Yapılandırması İçin Torba Yasanın Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

2018 yılında yapılan yapılandırmanın SGK affı ile beraber geriye dönük prim ödemesi yapacak olanlara sağladığı kolaylıklar aşağıdaki gibidir:

Geriye dönük prim borçlarının gecikme zammının ve faizlerinin silinmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu borçların 36 aya kadar taksitlendirilebilmesi ve dolayısı ile daha kolay ödenebilmesi mümkün olmaktadır.
Prim borcu olan Bağ-Kurluların sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor olmaları durumunda; yapılandırma yapmaları ile beraber borçları ödenmemiş olsa dahi sağlık imkanlarından yararlanabilmeleri mümkün olmaktadır.

Bağ-Kur’da durdurulan hizmet sürelerinin borçlanılması istendiğinde, hesaplamaları aylık cari primler üzerinden yapılarak borçlanılabilmesi mümkün olmaktadır. Prim borçlarının ihyası, yapılandırma kapsamına girmektedir. Bu sayede düşük prim tutarları üzerinden de hizmet borçlanması yapılabilmesi mümkün olmaktadır.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlarının Hangileri Silinebilmektedir?

Bağ-Kur prim borçları ile ilgili yapılan düzenlemeler dikkate alındığında; 2015 yılındaki düzenlemeye göre 2015/4. dönem kapsamında 1 yıldan daha fazla borcu olanların geriye dönük prim borçları silinmiştir. Ayrıca hizmetleri de dondurulmuştur. 2008 yılının düzenlemesine göre ise; 60 aydan daha fazla prim borcu olanların geriye dönük borçları silinmiştir. Ancak borçlar bütünü ile silinmemektedir. Zamlar ve faizlerde silme işlemi yapılmaktadır. Ana paranın da taksit ödemesi kabul edilebilmektedir. 12 aydan daha uzun süreli ödenmemiş prim borcunun olması durumunda, borçlar direkt silindiği için 2018 yapılandırma düzenlemelerinden yararlanılmasına gerek kalmadan borçlar silinebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile bu konu hakkında görüşmek yeterli olmaktadır.

Esnafların Bağ-Kur Borç Dondurma Hakları Var Mıdır?

Günümüzde yapılan son düzenleme ile beraber; prim borcunun sildirilmesi ya da dondurulması gibi bir durum söz konusu değildir. Primleri ödenmemiş olan Bağ-Kurlu için hizmet hakkının elde edilmesi gerekmektedir. Bunun için Bağ-Kur tescilinin açtırılması ve sonrasında prim ödemesi yapılmaya başlanması gerekmektedir. Prim ödemesi yapılmaz ise; geriye dönük hizmet alabilme şansları bulunmamaktadır. 2018 yılında düzenlenen torba yasadan ise bütün Bağ-Kurlular yararlanabilmektedir.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemeleri Taksitlendirilebilir Mi?

Bağ-Kurluların öncelikle taksitlendirme ve yapılandırmanın farklı durumlar olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Yapılandırma işlemi sonucunda gecikme zammı ve faizler silinmektedir. Ancak ana paraya dokunulmamaktadır. Taksitlendirmede ise; gecikme zammı ve faiz tutarlarının dahil edildiği bir miktar taksitlendirilmektedir. Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesinin taksitlendirilebilmesi her daim mümkündür ve taksit farkı uygulanmaktadır. 6183 sayılı kanunun 48. maddesine göre geriye dönük prim borçları taksitlendirilmektedir.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borcunun Taksitlendirilmesi İçin Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Prim borcunun taksitlendirilmesi için önemli noktalar şu şekildedir:

Taksitlendirme işleminde yıllık uygulanacak olan faiz oranı yaklaşık %12 civarında olmaktadır.

Geriye dönük prim ödemesinde taksitlendirme yapmak isteyenlerin öncelikle ön başvuru Bağ-Kur dosyalarının olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ziyaret etmeleri gerekmektedir. Kurumdan başvuru formu alarak doldurmalıdırlar.

Başvuru formunun doldurulması ile beraber ön başvuru yapılmış sayılmaktadır ve sonrasında taksit peşinatının yatırılması gerekmektedir.

Taksit peşinatının ödemesi herhangi bir bankaya yapılabilmektedir. T.C. kimlik numarası üzerinden yatırılması yeterli olmaktadır. Peşinat yatırıldıktan sonraki gün taksitlendirme yapabilmek mümkündür.
Sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilmesi için peşinatı yatırdıktan sonra taksitlendirme işlemini de yapması gerekmektedir.

İki taksitin ödenmemesi durumunda, taksitlendirme işlemi bozulmaktadır. Dolayısı ile aydan aya düzenli bir şekilde Bağ-Kur geriye dönük prim ödemelerinin yapılması gerekmektedir.

Erhan KAÇAR


YORUMLAR

Solve : *
24 + 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.