DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Deprem sigortasında “metrekare” mağduru olabilirsiniz

30.07.2018
A+
A-

Sigorta acenteleri sözlü beyanla kesilen deprem sigortalarında, olası deprem sonrası poliçelerde belirtilen mesken ve iş yeri metre kareleri ile gerçek ölçülerin uyuşmaması halinde mağduriyetler yaşanabileceğini belirttiler.

Tokat Sigorta Acenteleri Derneği tarafından kent merkezinde düzenlenen istişare toplantısına, bölgede acente olarak hizmet veren 30 temsilci katıldı. Vatandaşların, özellikle zorunlu deprem sigortası kesen acenteleri pahalıcı ya da ucuzcu olarak ayırmasının altında yatan nedenin sözlü beyana göre düşük metrekarelerle poliçe kesilmesi olduğuna dikkat çekilen toplantıda, sigortacıların hatası vatandaş beyanıyla gerçeği yansıtmadan kesilen poliçelerin önüne, belediyelerden alınacak desteklerle geçilebileceği ifade edildi.

Deprem sigortalarına zorunlu abonelik gündemde. TIKLAYIN!

Düşük metrekarelerle yapılan beyanın, olası bir doğal afet sonrasında vatandaşlar için maddi kayıplar getireceğini söyleyen Tokat Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Halil Kaya: “DASK Poliçelerinde metrekareleri düşük göstererek kesilen poliçeler aslında sigortalının zararına. Fiyatı düşürmek için meslektaşlarımızın yaptığı bir hata. Ama buna vatandaş itiyor aslında meslektaşlarımızdan. Dolayısıyla ucuz olsun, sadece zorunlu kısımda kullanalım düşüncesiyle yapılmış bir poliçe bu aslına bakarsanız. Bu poliçelerde deprem olduğunda siz metrekare usulüne göre, devletin tespit ettiği bayındırlık fiyatlarına göre tazminat alabilirsiniz” dedi. -Belediyelerle bu sorun aşılabilir Tokat Sigortacılar Derneği Başkanı Halil Kaya, bu sorunun belediyelerden alacakları destekle giderilebileceğini söyledi. Başkan Kaya: “Belediyelere verilmiş yetkiler var. Belediyeler bu metrekareleri direkt sisteme yükleseler. Biz de sigorta acenteleri olarak bunları girdiğimizde binanın metrekaresini direkt görsek sistemden, buna göre kessek. Bu tür suiistimallere de mani olmuş olacağız” dedi.

Deprem sigortası yaptırmayana elektrik yok. TIKLAYIN!

Ucuzcu, pahalıcı acente yok, fiyatlar bütün şirketlerde aynı Sigortacılar, vatandaşların doğru metrekareyi giren acenteyi pahalıcı, düşük metrekareyi giren acenteyi ise ucuzcu olarak gördüğünü söyleyen Sigorta Acentesi Derya Arsal, bu kanının yanlış olduğunu, tüm şirketlerde fiyatların sabit olduğunu söyledi. Arsal: “Bazı meslektaşlarımız metrekarelerle oynayabiliyorlar. Biz doğru metrekareyi girdiğimizde pahalı sigorta kesen acente, metrekareler düşüldüğünde de ucuz kesen acente oluyoruz. Buna bir açıklık gelmesi lazım. Fiyatlar sabittir, metrekareler bütün şirketlerde aynıdır” dedi.

Zorunlu deprem sigortasını tapusuyla birlikte müracaat ederek yaptırdığını söyleyen Erdi Atılgan isimli vatandaş, sonraki süreçte de işlemlerini aynı şekilde yaptıracağını söylerken, sigorta şirketlerine tepkili olan Mehmet Ergezer isimli bir başka vatandaş, şirketlerin konuyu incelemesi ve poliçeleri çok daha makul fiyatlara çekmeleri gerektiğini söyledi. Milliyet/ Şamil DAŞDEMİR

 


YORUMLAR

Solve : *
10 × 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.