DOLAR 34,5197
EURO 36,4892
ALTIN 2962,656
BIST 9122,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gelir testi işlemi nedir, nasıl yapılır, kimler yaptırmaktadır?

18.11.2021
A+
A-

Gelir testi işlemi nedir, nasıl yapılır, kimler yaptırmaktadır, gelir testinde istenen evraklar nelerdir, gelir testi nasıl sorgulanır, e-devlette gelir testi nasıl yapılır gibi konularda birçok soru ile karşılaşıyoruz. Gelir testi konusunda merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabileceksiniz.

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlem gelir testidir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımız genel sağlık sigortalısı oldukları tarihten itibaren ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.

6824 sayılı Torba yasadan önce gelir testi yaptırmak bu kapsamdaki vatandaşlarımız için mutlak zorunluluk idi, primi devlet tarafından karşılanan grup ile birlikte 4 seviye vardı ve vatandaşlarımızın bu 4 seviyeden hangisi içerisinde olduğunun mutlak tespiti gerekiyordu, Torba yasa sonrası mutlak zorunluluk kalkmaktadır. Bu kapsamdaki kişiler gelirinin düşük olduğunu düşünüyorlar ise kendilerine gönderilen tebliğden itibaren bir ay içerisinde, gelir testine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Gelir Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Gelir testi tanımı itibariyle sosyal güvenceye herhangi bir şekilde sahip olmayan kimseler için yapılan ve kişinin temelde muhtaçlık halini ortaya çıkaran bir testtir. Bu bakımda kişiler çeşitli sosyal haklardan ücretsiz olarak yararlanma hakkı elde etmektedirler. Devlet tarafından sunulan sağlık hizmetlerinden elektrik faturası desteğine kadar pek çok alanda gelir testi yaptırmak zorunluluğu bulunmaktadır. Özellikle genel sağlık sigortası herkes için geçerli olduğundan, herhangi bir işte çalışmayan ya da dışarıdan sağlık primlerini ödemeyenler için gelir testi sonucunda kişinin maddi durumunun elverişli olmadığının anlaşılmasına karşılık ücretsiz olarak sağlık hakkı sunulmaktadır. Gelir testi işlemi nedir, nasıl yapılır, kimler yaptırmaktadır?

Gelir testi işlemi nedir, nasıl yapılır, kimler yaptırmaktadır?

Gelir testi amacı bu açıdan muhtaç olan kimselerin gerçekten maddi durumlarının kötü olduğunun resmi makamlar tarafından teyit edilmesi anlamı taşımaktadır. Ancak gelir testinden muhtaç durumda olabilmek için belirli şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda gelir testi yapılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılacak başvuru sonrasında kişinin maddi durumu tespit edilir ve bu bakımdan gelir testi sonuçlanmaktadır.

Gelir Testinin Amacı Nedir?

Gelir testi ile hedeflenene bakıldığında; gelir durumu düşük olan ve muhtaç durumda olan kişilerin tespit edilmesi olduğu görülmektedir. Muhtaç kategorisine dahil olunabilmesi için aylık gelir tutarının, dönemin asgari ücretinin üçte birinden daha az olması gerekmektedir. Bu kişilerin genel sağlık sigortasından ücretsiz bir şekilde yararlanabilmesi sağlanabilmektedir.

Gelir Testi Başvurusunda İstenen Belgeler Nedir?

Gelir testi başvurusunda istenen belgeler testin yapılması için zorunludur. Başka bir deyişle bu testten yaptırmak isteyenler gerekli olan belgeleri tam ve doğru bir şekilde ibraz etmek zorundadırlar. Hatalı ya da eksik belge beyanında bulunanların başvuruları değerlendirmeye alınmaz ya da geçersiz olarak sonuçlanmaktadır.

Gelir testi evrak açısından şu belgeler talep edilir;

Başvuru sahibinin kimlik belgesi,
Başvuru sahibinin güncel vesikalık fotoğrafı, son 6 ay içinde çekilmiş olması,
İkamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi ile başvurular yapılacaktır.

Gelir testi başvurusu yapılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapmak gerekmektedir. Bu vakıf, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu açıdan bulunulan bölgede bakanlık il müdürlüklerine başvuru yapılabilmektedir. Şayet il müdürlüğü olmayan bir bölgede ikamet ediliyorsa, bu durumda kaymakamlığa başvuru yapmak gerekecektir.

Gelir Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gelir testi başvurusu yapabilmek için muhatap olunması gereken kurum Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’dır. Gerekli belgeler ve formlar ile beraber kaymakamlıklara bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ziyaret edilmesi gereklidir. Gelir testi yaptırmak istendiği söylenmelidir.

Gelir Testi Yapılırken Hesaplamaya Dahil Edilenler Nelerdir?

Gelir testi yapılırken hesaplamaya katılan gelirler, harcamalar ve mal varlıkları aşağıdaki gibidir:

Haneye giren aylık gelir hesaplamaya dahil edilmektedir.
Ailenin oturduğu evin rayiç bedelinin 240’ta biri hesaplamaya katılmaktadır. Evin ailenin üzerine olması veya evde kiracı olmaları fark etmemektedir.
Ailenin eğer oturmadığı bir konutu var ise; bu durumda o konutun rayiç bedelinin 240’ta biri hesaplanmaktadır. Ancak aile oturmadığı konutu kiraya vermiş ise kira bedeli hesaplamaya dahil edilmektedir.

Aileye ait dükkan olması durumunda bu dükkanların rayiç bedellerinin 240’ta birinin hesaplanması gerekmektedir.
Arazi veya tarla sahipleri için hesaplama yapılırken rayiç bedelinin 240’ta biri üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
Binek otomobili veya ticari amaçlı binek aracı olanlar için rayiç bedelinin 120’de biri hesaplamaya dahil edilmektedir.
Büyükbaş veya küçükbaş hayvanları olanların bu hayvanlar üzerinden elde ettikleri gelir tespit edilmektedir. Bu gelir tespiti ise; ilçe veya il Tarım Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Bankada mevduat hesabı olanların, hesaplarındaki paranın aylık faiz getirisinin iki katı üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
Hane içerisinde burs veya yardım ödemesi alanlar var ise; bu durumda alınan ödemelerin aylık ortalaması hesaplanmaktadır.
Aylık olarak giyim, gıda, yiyecek, kira, eğitim, sağlık, ulaşım, sigara gibi harcamalar dahil edilmektedir.

Gelir Testi Sorgulaması Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Gelir testi yaptıran kişilerin testlerinin sonuçlanma aşamasına geçmesi için gerekli belgelerin tamamlanması ve başvuru işleminin yapılmış olması gerekmektedir. Başvuru yapılan kurumun yoğunluğuna bağlı olarak sonuçlanma süresi değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.

Gelir Testi Sonucunu Sorgulamak İçin Yöntemler Nelerdir?

Gelir testi sonucunu öğrenmek için yapılabilecekler şunlardır:

E-devlet sistemi üzerinden gelir testi sorgulaması yapılabilmektedir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile sorgulama yapılabilmektedir.

Kuruma Giderek Gelir Testi Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Gelir testi yaptıran kişilerin sorgulama sonuçlarını öğrenebilmeleri için başvuru yaptıkları kuruma gitmeleri gerekmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek sorgulama yapılmalıdır.

E-Devlet Sisteminden Gelir Testi Sonucu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden gelir testi sonucu sorgulaması yapmak isteyenlerin izlemeleri gereken adımlar aşağıda açıklanmıştır:

https://www.turkiye.gov.tr web sitesine giriş yapılmalıdır.
Ardından ana sayfada bulunan e-hizmetler butonu aracılığı ile işlem yapılabilecek olan kurumların listesine ulaşılmalıdır. Bu kurumlar içerisinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı seçilmelidir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığı ile yapılabilecek olan işlemler içerisinden Gelir Testi Sonucu Sorgulama Sonucu seçilmelidir.

Kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayarak kimlik doğrulama yapılabilmektedir. E-devlet şifresi ile kimlik doğrulama yapabilmek için PTT şubesinden e-devlet şifresinin alınması gerekmektedir. E-devlet şifresi haricinde; mobil imza, internet bankacılığı, elektronik imza ve T.C. kimlik kartı ile de doğrulama yapılabilmektedir.

Açılan sayfada gelir testi sonucu ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Gelir Testi Sorgulama Sonucu Nasıl Yorumlanmalıdır?

Gelir testi sorgulaması yapanların, sorgulama sonucunda gördükleri kodlara göre sonucu yorumlayabilmesi mümkündür. Örnek vermek gerekir ise; G0 veya 60/C-1 kodlamaları var ise, bu durumda dönemin asgari ücretinin üçte birinden daha az bir gelire sahip olduğu anlamına gelmektedir. Yani ailenin yeşil kart alabilmesi mümkün olmaktadır. Dolayısı ile de Genel Sağlık Sigortası Primi ödemekten muaf olmaktadırlar ve primlerini devlet ödemektedir. Primden muaf olmamaları durumunda ise; bu durum gelir testi yaptıran kişiye bildirilmektedir.

Hangi Durumlarda Yapılan Gelir Testinin Yenilenmesi İstenmektedir?

Gelir testinin tekrar yapılmasını gerektiren durumlar aşağıda verilmiştir:

Gelir testi yapıldıktan sonra aile içerisindeki birey sayısında bir değişim olur ise; bu durumda tekrar gelir testi yapılması gerekmektedir. Bu değişimler evlenme, boşanma, doğum ve ölüme bağlı olan değişimlerdir.

Prim bakımından bir artış veya azalma yaşanması durumunda, yani gelir durumunda bir değişiklik olması halinde; gelir testi tekrarlanmalıdır.
Devlet tarafından prim ödemesi yapılanlar ve dönemin asgari ücretinin üçte biri kadar prim ödeyenler için her yıl kontrol yapılmaktadır. Hanelerine ziyaret gerçekleştirilmektedir.

Gelir Testine İtiraz Etmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Gelir testi sonucuna itiraz edebilmek mümkündür. Gelir testi ile ilgili karar çıktıktan ve kişiye bildirimde bulunulduktan sonraki 15 gün içerisinde itiraz edebilmek mümkündür. İtirazlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmaktadır. Yazılı dilekçe ile itiraz başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Yapılan itirazları ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın heyeti değerlendirmektedir. Heyet itiraz ile ilgili bir karara varmaktadır. Vardığı kararı ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmektedir. Tescil işlemleri için SGK’nın bir cevap vermesi beklenmektedir.

Gelir Testi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gelir testi hesaplaması belirli etmenlerin göz önünde tutularak yapılmasına dayanmaktadır. Bu açıdan gelir testi yaptırmak isteyenler şu noktaları göz önünde tutmaları gerekmektedir;

Haneye kişi başı olarak giren tutar hane geliri olarak hesaplanır,
Ailenin oturmakta olduğu evin rayiç bedelinin hesaplamaya oranı oldukça düşüktür, bu bakımdan evin kira ya da başvuru yapanın kendisinin olmasının bir önemi bulunmaz ancak ailenin oturmadığı bir ev bulunuyorsa ve bu ev kiraya verilmişse, kira bedeli hesaplamaya dahil edilir, aynı şekilde dükkan bulunuyorsa ve dükkan da kiraya verilmişse yine hesaplamaya dahil edilmektedir.

Başvuru yapan kişinin otomobil ya da ticari aracı bulunuyorsa bu aracın piyasa bedelinin 120’de biri hesaba dahil edilir,
Küçükbaş ya da büyükbaş hayvan olması halinde bunlar üzerinden elde edilen gelir hesaplamaya dahil edilir,
Bankada mevduat hesapları hesaplamaya dahil edilir,
Burs ya da benzeri yardım alınıyorsa hesaplamaya dahil edilmektedir.

Uygunluk testi nedir? TIKLAYINIZ!

Bu noktalar ile temel alınarak haneye aylık olarak giren tutar asgari ücretin üçte biri oranında kalıyorsa, bu durumda kişinin gelir belgesinde muhtaç olduğu tespit edilecektir. Gelir testi başvurusu sonuçlanması ise yoğunluğa göre 15 gün içerisinde sonuçlanır. Gelir testi sorgulama işlemleri ise e-devlet ve başvuru yapılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile yapılmaktadır.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.