DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayat sigortası nedir ve vergi avantajları

27.05.2020
A+
A-

Hayat sigortası, bir çok kişi tarafından çok ciddiye alınmamakla birlikte hayat kurtarması açısından çok büyük avantajlar taşır.

Diğer sigortalardan biraz farklı olan hayat sigortası nedir, çeşitleri nelerdir, istenmediği hallerde nasıl iptal edilir konularını sizinle paylaşalım.

Hayat sigortası nedir?

Hayat sigortası, sigorta şirketinin belli bir prim karşılığında sigortalının sözleşmede belirtilen süre içinde ve sözleşmede belirtilen hallerde yaşam kaybı veya sözleşmede belirtilen süreden daha uzun hayatta kalması halinde size veya belirlediğiniz kişilere sigorta bedelini ödediği sigorta türüdür.

Hayat sigortaları başınıza beklenmedik bir olay gelmesi durumunda, sizi ve sevdiklerinizi güvenceye almasının yanı sıra tasarruf yapmanıza da olanak sağlar.

Hayat Sigortası Çeşitleri Türkiye’de hayat sigorta şirketlerinin ürünlerini incelediğimiz zaman, sigorta türlerini, uygulama biçimlerine göre, risk sınıflarına göre ve teminat işlevlerine göre sınıflandırabiliriz: 1. Uygulama Biçimlerine Göre Hayat Sigortaları 2. Risk Sınıflarına Göre Hayat Sigortaları 3. Teminat İşlevlerine Göre Hayat Sigortaları 4. Uzun Süreli Hayat Sigortası 5. Yıllık Hayat Sigortası 6. Sigorta İtfa Sigortası

Hayat sigortası teminatlar nelerdir?

Hayat sigortası ürünlerimizin ana teminatı vefat olmak ile birlikte aşağıdaki ek teminatların da yer aldığı ürün seçeneklerini de içerir.
Kazaen vefat teminatı
Kaza/hastalık sonucu maluliyet teminatı
Kaza sonucu tedavi masrafları teminatı
Tehlikeli hastalıklar teminatı 

Gelir Vergisi Avantajı

Gelir vergisi mükellefiyseniz; kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini ödeme yaptığınız aya denk gelen vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece, ödeyeceğiniz vergi ve hayat sigortaları için cebinizden çıkacak tutar da azalmış olur.Bankalardan kredilerde hayat sigortası parası nasıl geri alınır?

Bankalardan kredilerde hayat sigortası parası geri alınır mı, nasıl geri alınır, geri alma şartları nelerdir? Kredi çekerden bankaların aldıkları hayat sigortası parasını geri alma konusunda detaylı bilgiler yazımız devamında yer almaktadır.

En temel tanımıyla hayat sigortası, kişinin; sigorta şirketlerine ödemesini gerçekleştirdiği primlerin, yaşlılık döneminde kendisine ya da vefatı halinde varislerine aktarılmasını ön gören sigorta anlaşmasıdır. Hayat sigortaları başınıza beklenmedik bir olay gelmesi durumunda, sizi ve sevdiklerinizi güvence altına almanın yanında tasarruf yapmanıza da olanak tanımaktadır. Bankalardan kredi çekerken, zorunlu tutularak hayat sigortası yaptırılmaktadır. Bankalardan çektikleri kredi borçlarını erken kapatan müşteriler ise sigorta primlerini geri ödemek zorundadırlar. Fakat bankalar müşterilerin de bu haklarından habersiz olmalarından dolayı hayat sigortası paralarını iade etmemektedir. Peki bu ücret nasıl nereden geri alınır? Bankalardan ne kadar alacağınız var?
Bankalardan hayat sigortası parası nasıl geri alınır?
Bankalar kredi borçlarını erken kapatan müşterisinin sigorta primlerini geri ödemiyor. Bunun yanında 24 aylık kredi alan müşteriye örnek olarak 36 aylık hayat sigortası yaparak da buradan sağlanan primlerle kasalarını dolduruyorlar.

Bu hayat sigortası primlerini geri almak isteyen vatandaşlar, ücretleri geri almak istediklerine dair bir dilekçe yazarak bankalarına iletebilirler. Şayet banka ücret iadesi yapmamakta ısrarcı olursa da durum hakkında tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Tüketici hakem heyeti kaymakamlık binalarında yer almaktadır. Gerekçeli karar da en geç 3 ay içerisinde tüketiciye bildirilmektedir.
Bankalar her müşterisi için minimum 200 TL gibi bir hayat sigortası ücretleri talep etmelerinden dolayı, milyonlarca müşterisinden bu ücreti tahsis ederek hali hazırda büyük bir gelire sahip olmaktadırlar. Zaten bankaların neredeyse çoğunun sigorta şirketleri de olduğu düşünüldüğünde, kasalarına giren miktar katlanarak artmaktadır. Bu sebepten dolayı bilinçli tüketici olmalı ve sizden talep edilen bu haksız kazançları geri istemelisiniz. 

 


YORUMLAR

Solve : *
26 − 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.