Sporcuya sorulmaması gereken sorular
Üçgen bir vücut, dikkat çeken kol kasları, baklava dilimi karın, orantılı göğüs kasları en büyük tutkunuz olabilir. Bu hayalinizi gerçekleştirmek için gittiğiniz spor salonunda vücut geliştirme sporu yapan sporcu ile karşılaştığınızda aklınıza yüzlerce soru gelebilir. Durun! Sporcunun tepkisi ile karşılaşabilirsiniz.
Bu tepkinin boyutu sorulara göre daha da artabilir. Vücut sporcularını delirten ilk altı soruyu sizinle paylaşamak ve bu spora daha keyifli başlamanızı istiyorum. Peki bu sorular nedir?
1 ) İğneyle mi yaptın?
2 ) Kaç ayda senin gibi olurum?
3 ) Çok mu zayıfladın?
4 ) Çok mu kilo aldın?
5 ) Yemek yediği sırada: Hocam nasılsınız, ne yapıyorsunuz?
6 ) İdman sırasında: hocam bu hareketi nasıl yapacağım?
ŞİMDİ BU SORULARI KISACA CEVAPLAYALIM;
Arkadaşlar öncelikle vücut geliştirme iğnelerinin çok zararlı olduğuna dikkat çekelim, siz beslenme ve spor ikilisi üzerine odaklanın. Unutmayın hiçbir iğne size kısa sürede hayalinizdeki vücuda sahip olmanızı sağlamaz ki bilinçsiz kullanım hayatınızı tehlikeye bile sokabilir. Vücut geliştirme uzun süren meşekatli bir süreçtir. Bu süreçte vücut geliştirme programına uygun beslenme ve diyet tatbiki de ciddi bir bütçe içerir. Dolayısıyla iğne ile mi yaptın sorusu sporcu arkadaşın emeğine ve fedakarlıklarını görmezden gelmek olur.
Spor çantanızda olması gereken 10 şey. TIKLAYINIZ!
Çok mu zayıfladın ya da çok kilo aldın! Bu gibi sorular da vücut geliştirme sporuna odaklanmış arkadaşların keyfini kaçıran sorular arasındadır. Peki neden sporcular önce şişmanlar sonra da zayıflarlar.
Vücut geliştirme iki dönemden oluşur. Önce hacim alma (bulk) dönemi daha sonrada zayıflama (definasyon) dönemidir. Örnek; 90-100 kilo hacimden kas kütlesine göre 70-80 kilolara düşülür. Bu kilo kaybı esnasında ister istemez ölçü kaybedilir. Aynısı bulk dönemleri içinde geçerlidir diyet dönemlerinde kaslı ve parçalı gözüken bir sporcu bulk döneminde hatlarını kaybeder vücudu su tutar bunu sebebi de sporcunun extra yağ extra tuz + şeker almasıdır. Bu sayede sporcular definasyon döneminde extra kas kütlesi koyarlar.
Sağlığımızı zorlayacak sporlardan uzak durmalıyız! TIKLAYINIZ!
Sporcunun yemek yediği esnada ve idman esnasında soru sormamanızı tavsiye ederim. Sporcu yarışma hazırlığı içerisinde olabilir. Diyet döneminde olabilir. Az karbonhidrat alımında sinirli olabilme durumu çok yüksektir. Hele kulağında kulaklığı varsa, sakın yaklaşmayın tek amacı idmana konsantre olmaktır. Onun dünyası o an için odur. Siz yanına gidip hocam bu hareketi nasıl yapılır dediğinize motivasyonunu yok edebilirsiniz. Yine aynı şekilde idmanı bittiğinde bu sefer yemeğine konsantre olmuştur. Kesinlikle muhabbete tutmayın…
Vücut geliştirme sporuna keyifli bir başlangıcın altı küçük sırrını bu makalemizde paylaştık, bundan sonraki yazımızın konusunu siz belirleyeceksiniz. Sorularınızı bekliyorum.
Sağlıcakla ve sporla kalın.