DOLAR 32,3222
EURO 35,1271
ALTIN 2302,845
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Toksik pozitiflik nedir ve zararları nelerdir?

Toksik pozitiflik nedir ve zararları nelerdir?
06.10.2020
A+
A-

“Her ne olursa olsun mutlu olmalı ve mutlu görünmeliyim” gibi bir düşünceniz varsa ve kendinizi buna zorluyorsanız toksik pozitiflikten muzdarip olabilirsiniz. Uzmanlar sürekli mutlu hissetmek zorunda olduğunu düşünen insanların uzun vadede birçok sorunla karşılaşacağını belirtiyor. İyi duyguları hissetmek kadar kötü duyguları da hissetmek önemli.

Bardağın sürekli dolu tarafından bakmak bizden bir şeyler götürebiliyor. Uzmanlar sadece iyi hislere odaklanmaya karşı uyarıyor. Sürekli pozitif olmak veya bunun için çaba göstermek aslında sizi zehirliyor olabilir.

“Toksik pozitiflik” olarak adlandırılan bu kavramı, Brigham ve Kadın Hastanesi’nden Klinik Psikolog Natalie Dattilo şöyle açıklıyor:

Toksik pozitiflik, kötü bir durumla başa çıkmanın en iyi ya da tek yolunun negatife odaklanmamak olduğu fikrinden doğar. Bu, bizim negatif duygusal deneyimlerin değerini küçümsememizden ve pozitif olanlara fazla değer biçmemizden kaynaklanıyor.

Corona virüs nedeniyle kaygı, stresin ve depresyonun arttığı dönemde, toksik pozitiflik bu sorunları göz ardı etmemize neden olabilir.

Araştırmalar da negatif duyguları kabul etmenin uzun vadede bir insanın akıl sağlığı için daha faydalı olduğunu söylüyor.

Peki, toksik pozitifliğe düşmeden olumsuz duygularımızla nasıl başa çıkacağız?

Öncelikle iyi hissetmek ya da mutlu olmak zorunda olmadığınızı kendinize hatırlatın. Kötü duyguları da hissetmemiz ve kabul etmemiz gerekiyor.

İçinde bulunduğunuz andan kaçmanız için acele etmenize gerek yok. Bunu yaptıkça daha fazla kaygı ve stres hissedebilirsiniz.

Hislerden çok davranışlara odaklanın.


YORUMLAR

Solve : *
6 ⁄ 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.