DOLAR 32,3689
EURO 35,1615
ALTIN 2324,494
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Verimli ders çalışmanın 25 yolu

Verimli ders çalışmanın 25 yolu
13.11.2017
A+
A-

Verimli Bir Şekilde Ders Çalışmak İçin 25 Yöntem

Her ne kadar aramızda ders çalışmayı sevenler olsa da bir kısmımız bu işi tam bir kabus olarak görüyor. Elbette ki hepimiz çok güzel notlar istiyoruz ama öyle oturduğumuz yerden sadece istemekle bu pek mümkün olmuyor maalesef. Onun yerine etkili çalışmak için şu 25 adımı takip etmeliyiz.

1) Not al ve katıl

 

Kabul edelim ki dersle çok sıkıcı (gerçekten sağlam bir enerjisi olan bir hocanız olmadığı sürece). Bu derslerden alabileceğin en fazla verimi alabilmek için yanında not defterini getir ve dersle esnasında notlar al. Not almak yalnızca bilgiyi kaydetmek için yapılan bir şey değildir, aynı zamanda dikkatini derse vermeni de sağlar. Ayrıca takipte kalabilmek için sorular sor. Ne olursa olsun sor. Öğretmeninle arandaki karşılıklı iletişim derste verilen bilgiyi zihnine işlemeni kolaylaştıracaktır.

 

2) Bir program oluştur ve ona bağlı kal

 

Sınavdan bir gece önce çalışmak çok da akıllıca bir hareket değil. Bunun yerine, hafta boyunca çalışabileceğin uygun zamanları planla ve kendine bir program oluştur. Böyle bir program çalışmak gereken onca bilgiyi sindirmeni kolaylaştıracaktır.

 

3) İyi uykulaar…

 

Uykucu olman çok da problem değil, hele de zamanının çoğunu ders çalışarak geçirmek zorunda olduğunu düşünürsek. Her gece yeterli miktarda uyumak gün içerisinde

kullanacağın enerjiyi toplamanı sağlayacak ve bitap düşmüş bedenini tazeleyecektir.

 Bir türlü ders çalışamayanlar ne yapmalı? TIKLAYIN!

4) Bedenin ve zihnin için ye

 

Vitamin ve mineralleri içeren yiyecekler tüketmek beyninizin daha sağlıklı çalışabilmesi için önemlidir. Yabanmersini, kuş üzümü, adaçayı, fındık, yeşil lifli sebzeler, balık, tahıllar, domates ve vitamin B takviyesi beyne son derece faydalı olan yiyeceklerden bazıladır.

 

5) Terle!

 

En etkili beyin aktivitesi fiziksel egzersizdir. Ya bir spor salonuna git ya da yakınlardaki bir parkta yürüyüş yap. Zumba ve diğer dövüş sanatları seni kendine getirecek ve

bol oksijen sayesinde zihninin tazelenmesini sağlayacaktır.

 Başarılı öğrencilerin ezber bozan stratejileri! TIKLAYIN!

6) Rahat bir çalışma alanı seç

 

Rahat bir çalışma ortamının olması çok önemlidir. Odandaki çalışma masan, evdeki kütüphanende küçük bir köşe ya da havalandırması ve ışıklandırması iyi olan herhangi bir yer… Bu arada çalışacağın ortamı abartılı bir şekilde rahat olmamasına da dikkat etmelisin ki iki dakika içerisinde uykuya dalmayasın.

7) Dikkatini dağıtabilecek herşeyden uzaklaş

 

Seni elindeki işi bitirmekten alıkoyabilecek her türlü şeyden kurtulduğuna emin ol. Tüm o elektronik zımbırtıları kapat ve ulaşamayacağın bir yere koy. Böylece sosyal medyanın, blogların ve oyunların dikkatini dağıtmayacağından emin olabiliriz.

 

8) Ders çalışmak için gerekli olan materyallerini düzenle

 

Çalışmaya başladığında kalemlerin, ekstra kağıtların, fosforlu kalemlerin, silgin, notların, kitapların ya da ihtiyaç duyabileceğin diğer tüm şeyler ellinin altında olmalı. Böylece çalışma esnasında kalkıp o şeyi aramak zorunda kalmaz, dolayısıyla da dikkatinin dağılması riskini ortadan kaldırmış olursun. Yalnızca çalışmaya kısa bir ara verdiğinde ya da çalışmayı tamamen bitirdiğinde kalkmalısın masandan.

Üniversite seçiminde bu tuzaklara düşmeyin! TIKLAYIN!

 

9) Zihnini ve kalbini çalışmaya hazırla

 

Zihnini oyalayıcı düşüncelerden kurtar ve ders çalışmaya odakla, böylece çalışmak zorunda olduğun konulara daha rahat konsantre olabilirsin. Zihnin arkadaşınla yaptığınız tartışmada ya da her gün karşılaştığınız sorunlarla meşgul olmamalı.

 

10) Bir taslak oluştur

 

Eğer ne çalışacağına karar veremiyorsan çalışman gereken her şeyi bir kağıda yaz ve küçük bir taslak oluştur. Kendi notların ve derste aldığın ses kayıtlarıyla başla. Bu taslağa sorumlu olduğun her şeyi dahil ettiğinden emin ol.

 

11) Okuma Yöntemini kullan

 

Çalışmalarının büyük bir çoğunluğu okuma üzerine olduğu için çeşitli okuma yöntemleri kullanman yararına olacaktır.Mesela şöyle bir sıralama izleyebilirsin: İncele – Sorgula – Oku – Özümse – Gözden Geçir. Yani; öncelikle okuma materyalini incele, bu materyalini neden okuman gerektiğini sorgula, metni tam anlamıyla oku ve anla, önemli noktaları ezberle ve not al, birkaç gün ya da bir hafta sonra okurken aldığın notları gözden geçir.

 

12) Hatırlamanı kolaylaştıracak çözümler bul

 

Hatırlamanı kolaylaştıracak kodlaramalar kullanabilirsin, bu tarz kodlamalarla beynin bilgiyi daha rahat sindirir. Mesela periyodik tbloyu ezberlerken kullandığımız tekerlemelere bener bir şey oluşturabilirsin. Örnek: “flor klorun burnun ısırıp attı”. (Flor, Klor, Brom, İyot, Asetat. Periyodik tabla 7a grubu.)

 

13) Şemalar çizerek çalış

 

Sindirim sisteminin çalışma süreci gibi süreçleri hatırlamaktaa zorlanıyorsan şemasını çizerek çalışmalısın. Bu tarz şemalar özellikle görsel zekaya sahip kişiler için çok kullanışlıdır. Çok ayrıntılı bir şema oluşturmana gerek yok, şemanın doğru olduğundan ya da çizgiler arasında bağlantı kurulabilecek ölçüde kolay olduğundan emin olman yeterli.

 

14) Mola ver… Rahatla…

 

Rahatlamanı sağlayacak molalar programının bir parçası olmalı. 15 dakikalık molalar, yürüyüş arası, oyun zamanı… Kısacası çalışmayla alakası olmayan herhangi bir şey yap.

 

15) Tekrar tekrar çalış

 

Bir konuyu bir kere okumuş olman bir kez daha okumanı engellemez. Tüm hepsini tekrar okumak öğrendiklerini hatırlamanı kolaylaştıracaktır. Okuduğun şeyi anladığından emin ol ki o bilgiler uzun süreli hafızana daha kolay yerleşebilsinler.

 

16) Öğrendiklerini tekrar edebilmek için yöntemler oluştur

 

Bilgi kartları hazırlamak bu konudaki en iyi yönremlerden biridir. Küçük bilgi kartları oluştur ve üzerlerine tanımlar, kilit noktalar, isimler, tarihler vs. gibi önemli bilgileri yaz. Bilgi kartların nereye gidersen git yanında olsuni böylece gün içerisinde aklına esdikçe çıkarıp aldığın notları okuyabilesin.

 

17) Arkadaşlarınla çalış

 

Grup halinde çalışmak çok faydalıdır. Grup içerisindeki etkileşimler öğrendiklerini pekiştirecektir. Üstelik bir konu üzerindeki farklı bakış açılarını duymak o konuyu anlamakta sana yardımcı olacaktır.

 

18) Hastayken ders çalışma. İyisi mi hasta olmamaya çalış…

 

Hastayken yapacağın en iyi şey dinlenmektir. Hastalığın verdiği ağrılar, rahatsızlıklar ve ilaçların yan etkileri yüzünden çalıştığın konuya odaklanman neredeyse imkansızdır. Bu yüzden de yalnızca istirahat etmen gerekir.

 

19) Kendince şarkılar oluştur ve söyle

 

Biraz çılgınca gelebilir ama bu bazıları için çok etkili bir yöntem. Cümleleri şarkı haline getir, böylece hatırlamaya çalışırken birden şarkını mırıldanmaya başlayacaksın.

20) Bol bol su iç

 

Bir bardak su beyninin daha sağlıklı çalışmasına yardım edecektir. Kahve, enerji içeçeği ya da kafeinli içecekler içmek yerine yalnızca su iç. Sonuçta beyninin %78’i sudan oluşuyor, değil mi?

21) Notlarını ses kaydına al, kendi kendinin öğretmeni ol

 

Öğretmenin ders boyunca kullandığı tekdüze ses tonundan çok mu bunaldın? Neden kendi kendinin öğretmeni olmuyorsun? Notlarını sesli oku ve ses kaydına al, sonra da bu ses kaydını dinle.

22) A planın işe yaramadıysa, B planına geçmesini bil

 

İşine yaramayan bir çalışma stilinde “ama ben hep böyle çalışırım ki” diyerek ısrar etme. Senin için doğru olan stili bulmak zamanını alabilir belki ama sana uygun olmayan şekilde çalışmak da bir şey kazandırmayacaktır. Kendi stilini bul ve alışmaya bak.

23) Unutma, tekrar etmek mükemmelleştirir

 

Bunun tartışılacak bir yanı yok, ne kadar tekrar edersen bilgiyi o kadar iyi öğrenmiş olursun.

 

24) Aslında ders çalışmak eğlenceli bir şey

 

Ders çalışmak çoğu öğrenci için olabilecek en sıkıcı şey belki de. Aslında ders çalışmayı bir angarya olarak görmemek onu sıkıcı olmaktan çıkaracatır. Tüm o okuman gereken şeyleri sırf eğlence olsun diye oku. Çok imkansız gibi görünüyor olabilir ama çalışmak zorunda olduğun konuyu ne kadar çok seversen öğreneceğin bilgiler beyninde o kadar kolay yer edinir.

25) Positif ve cesur ol, kendine güven

 

Yaptığın her şeyde o şeyi nasıl karşıladığın çok önemlidir. Sonuç senin bakış açına bağlıdır ve kendine güvenmek ders çalışma noktasında önemli bir role sahiptir. Kendine ne kadar güvenirsen ve açık fikirli olursan sınav esnasında da o kadar isabetli kararlar verirsin. Asla herhangi bir bilgiyi öğrenemeyeceğini düşünme. Asla!


YORUMLAR

Solve : *
18 + 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.