DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yanık anında yapılması gerekenler

Yanık anında yapılması gerekenler
29.07.2021
A+
A-

Halk arasında yanık anında yoğurt, diş macunu sürülmesi konusunda genel bir kanı hakim. Neyazık ki uzmanlar bunun çok tehliklei olduğuna dikkat çekiyorlar. Yanık anında yapılmaması gerekenler konusunda ise uyarıyorlar. İşte yanık anında yapılmaması gerekenler ile ilgili uzman görüşleri…

Dermatoloji Uzmanı Dr. Engin Kocabaş, yaz aylarında sık görülen yanık vakaları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Yanık oluştuğunda hastaların mutlaka en yakın hastaneye götürülmesi gerektiğini belirten Dr. Kocabaş, “Aileler bazen yanık oluşan çocuklarda yanlış uygulamalara gidiyor.

Bağışıklığın kilit taşları C ve D vitamini önemi ve kullanımı. TIKLAYINIZ!

Yanık bölgesine diş macunu veya yoğurt sürüyorlar. Bu şekilde bir müdahale yapılmasını önermiyoruz. Çünkü bu ürünler reaksiyona ve enfeksiyona yol açabilir. Hasta yakınlarının yapacağı en iyi müdahale yanık bölgeye soğuk su tutmak olacaktır. Yanık bölgeyi suyun altından çektikten sonra hala ağrı varsa biraz daha su tutmaları gerekir. Daha sonra en yakın hastaneye gitmelerini öneriyoruz” dedi.

“YANIKLAR ÇOK İYİ TAKİP EDİLMELİ”

Özellikle el ve ayaklarda ikinci ve üçüncü derece yanıkların çok iyi takip edilmesi gerektiğinin ifade eden Dr. Kocabaş, “Çünkü ilerleyen dönemlerde parmaklarda yapışıklık, açılıp kapama gibi bozukluklar yapabilir.

Antibiyotik Direnci! TIKLAYINIZ!

Yine eklem bölgeleri, diz, dirsek, koltuk altı gibi bölgelerde oluşan yanıklar kol ve ayakların tam olarak açılamamasına yol açabilir. Genital bölge, yüz bölgesi gibi bölgelerde yanık oluşması ilerleyen dönemlerde bazı fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir” dedi.

Yanık Vakalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Yanık; her yaş grubundaki insan için oldukça tehlikeli olan bir durumdur. Çok kısa sürede derinin tüm katmanlarına nüfuz edebilir. Ayrıca, cillte kalıcı hasara ve hatta ölüme neden olabilir. Yanık vakalarında yapılması gereken acil müdahaleler yanık derecelerine göre şu şekildedir:

Birinci Derece Yanıklar İçin İlk Yardım

1. Yanmış cildi, soğuk suya daldırın veya bölgeye soğuk kompres yapın. Buz kullanmaktan kaçının, çünkü buz koyulması daha büyük hasara yol açabilir.2. Yanık bölgesi çok çabuk şişebileceği için aksesuarları hızla çıkartmak önemlidir, ancak bu işlemin nazikçe yapılması gerektiğini unutmayın.3. Yanık üzerine yağ, losyon veya Jel sürmeyin. Yanık bölgesine günde 2-3 kez doktorunuzun önereceği uygun bir merhem sürmek yeterli olacaktır. Bu sayede, bölgenin kuruması önlenir ve kişinin hissettiği ağrı azalır.4. Yanmış bölgede ağrı hissedilebileceğinden, ağrı kesici desteği sağlanması oldukça önemlidir.

 

İkinci ve Üçüncü Derece Yanıklar İçin İlk Yardım

1. Kişinin alevlerden kurtulmasına yardımcı olun ve üzerindeki ateşi söndürün.2. Yanmış bölgelerde şişlik ve deride derin hasar görülebileceği için, yaralanan kişinin yanan malzemeyle temasını hemen kesin. Sıcak veya yanmış giysileri çıkarın. Giysiler cilde yapışmışsa, etrafını kesin veya yırtın. Takı, kemer gibi eşyaları da çıkarın.3. Yanık bölgesini soğuk suya tutarak derhal en yakın sağlık merkezine başvurun.

Asit Yanıkları İçin İlk Yardım

– Yanığa neden olan faktörü ortadan kaldırın ve asit yanığı görülen bölgeyi en az 10 dakika boyunca soğuk su altına tutarak asidi deriden arındırın.- Kimyasalla temas eden giysi ve aksesuarları hızla çıkarın. Kimyasalın giysilerden cilde yayılmadığından emin olun.- Yanmış bölgenin üzerini örtün.- Derhal en yakın sağlık merkezine başvurun.

Hekim Kontrolü Gerektiren Durumlar

Aşağıdaki durumların görülmesi halinde, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır:- Yaralı dokuda sızıntı, şiddetle artan ağrı, kızarıklık ve şişme- Büyük ve iki hafta içinde iyileşmeyen yanıklar- Yanmış bölgede görülen ciddi yara izleri

Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Birinci Derece Yanıklar

– Küçük ya da birinci derece yanıkların çoğunlukla evde tedavi edilmesi mümkündür. Bu vakalarda, birkaç hafta içerisinde iyileşme gözlenir.- İlk yardımın ardından yanık bölgesine steril bez ve yanık merhemiyle pansuman yapılmalıdır.- İnflamasyon ve ağrı görülen durumlarda, ağrının hafifletilmesi amacıyla ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.- Yanık, tetanoza yol açabileceğinden, en az 10 yılda bir tetanoz aşısı yaptırmak pek çok durumda olduğu gibi yanığa karşı da koruyucudur.- Yanığın derecesi fark etmeksizin, iyileşme sağlandıktan sonra yanan bölgeye nemlendirici sürülmesi gerekir.

İkinci ve Üçüncü Derece Yanıklar

İkinci ve üçüncü derece yanık vakalarında, yapılan ilk yardım müdahalesi ve tıbbi değerlendirmenin ardından, yanığın türü ve derecesine göre uygun bir tedavi planı oluşturulur. Yanık tedavisinde kullanılan yöntemlere ilaç tedavisi, düzenli pansuman ve cerrahi müdahale örnek verilebilir.

Tedavide temel olarak yanık kaynaklı ağrının hafifletilmesi ve kontrol altına alınması, enfeksiyonunun önlenmesi ve ölü dokunun vücuttan çıkarılması hedeflenir. Aynı zamanda, dokuya işlevinin yeniden kazandırılması da tedavide üzerinde durulan hususlardan biridir.

Tüm bunların yanı sıra, ciddi yanık vakalarında hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi uzun süre takip gerektiren tedavi yöntemleri de uygulanır.Hasarlı yanıkların tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:• Antibiyotik ilaç tedavisi• Pansuman aracılığıyla dokuların temizlenmesi ve onarılması• Yanmış dokunun uyarılması aracılığıyla dokuda görülen his kaybının ölçülmesi ve dokuda hissin yeniden kazandırılması• Ciddi yanıklarda iyileşmeden sonra şiddetli ağrı görülebileceğinden, anti-anksiyete (kaygı giderici) ilaç tedavisi• Yanığa bağlı olarak nefes almada zorlanan ve boğazı şişen hastalar için solunum yardımı

 

Yanık Sonrası Travma ile Başa Çıkma

Özellikle ikinci ve üçüncü derece yanık vakalarında, el ve yüz gibi görünür yerlerde yaralanmaların olması hem fiziksel hem de ruhsal açıdan oldukça zorlu olabilir. Dolayısıyla, konuyla ilgili kişinin yakın çevresinden duygusal destek alması ve gerekli görülen durumlarda psikoterapi yöntemlerine başvurması kritik önem taşır. Ayrıca, bu dönemde hastanın benzer öyküleri olan insanlarla tanışıp bağ kurması tedaviyi olumlu etkileyen önemli bir faktördür.


YORUMLAR

Solve : *
9 + 29 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.