DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Araç ve lastik bakımı için neler yapmalısınız?

23.11.2017
A+
A-

Araç ve lastik bakımı için ne yapmalısınız

LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) tarafından yapılan açıklamada kış aylarında lastiklerin düzenli bakımının önemine dikkat çekildi; ‘’Lastikler de özen ister. Özellikle de kış aylarında. Güvenli bir ortak trafik için sürücüler araç ve lastiklerinin düzenli bakımını ihmal etmemeli’’ dendi

Kış lastiği karda ve buzda kolay ve güvenli bir sürüş sağlar. + 7 derece ve altındaki sıcaklıklarda kış lastiği kullananlar, hava ve yol şartlarındaki ani değişime hazırlıklıdır. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD tarafından yapılan yazılı açıklamada kış aylarında bölgesel olarak hızla değişebilen hava durumlarına ve kış lastiği kullanımına dikkat çekilerek şöyle dendi: ‘’Kış lastiği sadece karda ve buzda sürüş koşullarını iyileştirmez; aynı zamanda soğuk hava koşullarında da maksimum sürüş performansı sağlar. Bu yüzden “kışın lastiği kış lastiği” diyoruz. Aracına kış lastiği takılı olanlar; hava ve beraberinde yollarda meydana gelen ani değişimlere hazırlıklı olur. ‘’

Yolda kalmamak ve ortak trafiği tıkamamak için bakım şart!

LASİD açıklamasında ‘ortak trafik’e vurgu yapılarak; sürücülerin kış aylarında araç ve lastik bakımları için yapması gerekenler sıralandı: ‘’Son yoğun kar yağışının büyükşehirlerde trafiği nasıl olumsuz etkilediğini gördük ve yaşadık. Kış aylarında yolda kalmamak ve ortak trafiği olumsuz etkilememek için tüm sürücülerin duyarlı olması gerekiyor. Araç ve lastik bakımınızı ihmal etmeyin. Lastiğinize göstereceğiniz özen ve aracınız için alacağınız basit önlemlerle hem kendinizin hem de trafiğe katılan herkesin güvenliğini korumuş olursunuz. İşte araç ve lastik bakımı için yapılması gerekenler:

Kış lastiği +7 derece altındaki sıcaklıklarda özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlayarak hayat kurtarır. Güvenli bir sürüş için kış lastiklerinin aracın dört tekerleğinde de takılı olması gerekir.

Kış lastiklerinize aracınızın özelliklerine uygun şekilde doğru hava basılı olduğundan emin olun.

 

Akü kontrolünüzü mutlaka yaptırın

Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın

Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalır. Aşınma olasılığı yüksek olan sileceklerin bakım ve kontrolünü ihmal etmeyin.
Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı olmasına dikkat edin.
Aracınızın sürüş problemlerini gözardı etmeyin. Motorun, zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, iyi bir serviste ayarlanması gerekir.

Kış lastiği alırken nelere dikkat etmeli için TIKLAYIN!

Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı eklenmelidir ve yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir. Dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.

Ayrıca motor yağını ve yağ filtresini araç üreticisinin belirlediği kilometrelerde değiştirin.

Bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, gerekiyorsa lastik onarım seti, marş kabloları, çekiş için kum veya paspas, çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye bulundurun.

Kış koşullarına özel sürüş teknikleri uygulayın; takip mesafesine dikkat edin; hızınızı düşürün, savrulmayı ve patinajı önlemek için ani hızlanmalardan kaçının. Durmak veya yavaşlamak için vites küçülterek motor frenini kullanın.

Otomotiv şirketleri ‘zor yıl’dan nasıl etkilenecek için TIKLAYIN!

LASİD hakkında: Lastik Sanayici ve İthalatçıları Derneği kısa adıyla LASİD; Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli’den oluşan kurucu üyeler tarafından 27 Ocak 2014 tarihinde bir sektör derneği olarak kuruldu. 2015 yılında Hankook’un katılımıyla üye sayısı 6’ya çıktı. Sektör temsilcilerini; lastik üretimini ve lastik sanayiini geliştirmeye hizmet etmek amacıyla aynı çatı altında buluşturan LASİD; doğru ve bilinçli lastik kullanımı konusunda kamuoyunu ve tüketicileri bilgilendirmeyi; sektörün sorunlarını topluca ele alarak resmi merciler ve diğer ilgililer nezdinde öneri ve görüşler sunmayı ve bu sayede sektör temsilcileri ile resmi kurumlar, yasa koyucular ve toplum arasında köprü görevi görmeyi hedefliyor.


YORUMLAR

Solve : *
4 + 17 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.