Araca kış bakımı nasıl yapılır?
Kar, yağmur, buzlanma gibi çetin kış şartları, araç sürücüleri için kaza ve yolda kalma riskini artırırken, alınan basit önlemler, bu riskleri minimuma indiriyor. Uzmanlar, güvenli seyahat için, araçların mutlaka bakımlarının yapılarak kışa hazır hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Otomotiv sektöründe yarım asırlık tecrübeye sahip İsotlar Grup bünyesinde yer alan Aykan VW’nin satış sonrası hizmetler müdürü Murat Kılınç, zorlu kış koşullarında araç kullanan sürücülere, kış bakımı konusunda bazı uyarılarda bulundu. Kışın güvenli sürüş için araçlarda bakımlarının yapılmasının şart olduğunu belirten Kılınç, kışlık bakım maliyetinden kaçmanın, daha büyük ve geri dönülemez sonuçları da beraberinde getirebileceğini ifade etti.
“CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ŞART”
Güvenli sürüşün temel ilkesinin can güvenliği olduğunun altını çizen Murat Kılınç, “Bu yüzden kullandığımız araç her yönden bakımlı ve iyi olmalı. Her aksamı çalışır durumda olmalı” dedi.
Havaların soğuduğunu, birçok bölgede kar ve yağmurla birlikte ağır kış koşullarının etkili olduğunu vurgulayan Kılınç, şunları söyledi:
“Sürüş güvenliği ve yolda kalmamak için dikkat edilmesi gereken konuların başında kış lastiği gelir. Kış lastiği mutlaka takılmalıdır. Kış lastikleri, sanıldığının aksine sadece karda ve buzda değil, yağmurda ve kuru hava şartlarında da yaz lastiğinden iyi performans gösterir. Bunun yanı sıra lastik havalarının kontrolleri sıklaştırılmalı, araç üreticisinin önerdiği basınç değerlerinde olmasına dikkat edilmeli.”
“MOTOR BAKIMINA AZAMİ ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Kılınç, “Motorun ilk çalışmasında akünün zayıf olmaması çok önemli. Akü kontrol edilmeli, şarj tutmuyorsa yenisiyle değiştirilmeli. Aracın periyodik bakımları zamanında ve yetkili servislerde uzman personeller tarafından yapılmalı. Yetkili servislerde yapılacak periyodik bakımlar motor ömrünü uzatır ve yakıt sarfiyatını azaltır. Soğutma suyu ve cam silecek suyunun kontrolleri yapılmalı, antifriz (motor soğutma suyu) değerlerinin kış koşullarına uygun olması sağlanmalı. Araç ısınana kadar yüksek devirde çalıştırılmamalı. Ateşleme ve elektrik sitemindeki parçaların mutlaka kontrolleri ve ayarları yapılmalı” diye konuştu.
Güvenli sürüş için temiz bir görüş açısının olmazsa olmaz olduğunu belirten Kılınç, camların kirlenmesi veya yağmur nedeniyle görüşün kötüleşmesinin kazalara davetiye çıkardığını ifade etti.