Babek Sobhi’nin anlatımıyla “yabancılaş-ma”
Babek Sobhi’nin 10.kişisel sergisi 1 mart tarihinde İstanbul D’ART GALERİ’de sanat severler ile buluştu, sergi 16 mart tarihine kadar sanat severlerin ziyaretine açık olacak. Sergide yer alan eserlerdeki dışa vurum çağımızın en önemli kavramlarından biri olan yabancılaşmayı işaret ediyor.
“yabancılaşma günümüzün gerçeğine dönüşmüş” Sergisinin konusu hakkında bilgi veren tanınmış heykeltraş “insanların arasındaki uzaklaşma ve yabancılaşma günümüzün gerçeğine dönüşmüş, kendi tenimize bile yabancılaşmışız, ürettiğim bu koleksiyondaki heykeller bir araya gelmiş portrelerden oluşuyor, ilk bakışta bu yüzler birbirlerine çok yakın görünüyor ama dikkatle bakılırsa hepsinin gözleri boşluk. Bizler birbirimize boş bakmaya mı alışıyoruz?
Özümüzden uzaklaşmaya mı başladık?” diye soruyor. Eserlerini taş, ahşap, metal ve seramik gibi birçok farklı materyal kullanarak oluşturan Babek Sobhi bu sergisinde ise materyal olarak seramiği seçmiş.
Seramiği kullanma nedenini ise “bu sergimde anlatım dili olarak dört temel elementten oluşan seramiği seçtim. Seramik; toprak, ateş, su ve havadan oluşur. Yaşamın özü bu ve biz bu özden gittikçe uzaklaşıyoruz’’ diye açıklıyor.
Babek Sobhi’nin sergisinde yer alan eserler 16 mart tarihine kadar 10:00-19:00 saatleri arasında D’art Galeri İstanbul’da sanat severler ile buluşmaya devam edecek.
D’art Galeri İstanbul’un Adresi: Bereketzade Mahallesi Kart Çınar Sokak No:6 Galata, Beyoğlu, İstanbul
Telefon Numarası: 0542 253 66 65
BABEK SOBHİ HAKKINDA:
Babek Sobhi İranlı bir heykeltıraş. 1961 yılında İran’ın başkenti Tehran’da dünyaya gelen sanatçı Tehran Üniversitesi Heykel Bölümü mezunu.
1991 yılından bu yana çalışmalarına Türkiye’de devam etmektedir. Sobhi ülkemizde pek çok çalışmaya imza atmıştır.
Sanatçının Antalya, Diyarbakır, Bodrum, Kuşadası ve İstanbul gibi kentlerin meydanlarında heykelleri ve rölyefleri bulunmaktadır.
Bununla birlikte 1995 ve 2003 yılları arasında Akademi İstanbul Heykel ve Seramik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış, sanata gönül vermiş pek çok öğrencinin eğitim süreçlerine katkı sağlamıştır.
Heykel çalışmalarının yanı sıra mask yapımı, mask yapımının tarihi ve türleri üzerinede çalışmaları olan Sobhi bu konularla ilgili Antalya Üniversitesi , Ankara Üniversitesi ve Ekol Drama gibi özel eğitim kurumlarında seminer ve workshoplar düzenlemiş, atölye çalışmaları yapmıştır.
Başarılı heykeltraşın, heykelin dışında şiir, kısa film, sinema, film senaryosu çalışmaları da bulunmaktadır. Ayrıca İranlı sanatçılar Ahmad Shamlu ve Furuğ Ferruhzad’ın kitaplarını Türkçeye çevirmiştir. Halen uzun metrajlı bir filmin senaryosu üzerine çalışmaktadır.