“Başarısız Olacağım” Sendromu!
“Neye elimi atsam kuruyor”, “Bunu yapacak yeteneğim yok”, “Yaşım geçti”, “Başarılı kişilerin arkasında biri var”,
“Denedim, olmadı” gibi bir sürü bahaneler duyuyorum her gün farklı kişilerden.
Yaşam düşünceleri izler. Yapamayacağınızı söylerseniz haklı çıkarsınız.
Geçmişte yaşanılanlar, çocukluktan gelen koşullandırmalar olumsuz düşünce üretmenize sebep olabilir. Çünkü, zihninizde kendinizle ilgili bir algı oluşturmuşsunuzdur. Bilinçaltı kendini korumaya programlı olduğundan riske girmeyi sevmez. Sizi bir şeyler yapmaktan alıkoyan odur.
Herkesin ruhunda bir yara vardır ve bunu kaldıraç olarak kullanmak, potansiyelinizi veya bir yeteneğinizi keşfetmenize yardımcı olacaktır. (Bu travmatik bir çocukluk, doğumla gelen bir engel, insanlarla yaşanılan bir acı, öfkelendiren bir sorun olabilir.) Bazıları yaşananlardan ders alıp, gücünü fark ederken, bazıları kurban rolünde kalmayı seçer.
Hepimizi değişik şekillerde etkileyen travmalar olmuştur. Bu günbaşarılı insanlara baktığınızda onların acılarını itici bir güç olarak kullandıklarını görürsünüz.
Bilinçli zihinle yapmak istediklerinize yeterli motivasyon oluşturamıyorsanız, bilinçaltınızda sizi etkileyendurumlarla yüzleşmeniz, duygularını fark ederek, serbest bırakıp dönüştürmeniz gerekiyor.
İnsanın en büyük dostu da düşmanı da kendisidir. Bir insanın potansiyelini kullanmayıp kendini sınırlandırdığı bir hayat yaşaması bunun en bariz en örneğidir. (Kolayına kaçma, toplumsal baskılar, garanticilik, hakketmiyorum, şanssızım, kendine güvensizlik vs. gibi neden ve bahanelerle yaşanılan hayat) Hissedilen yetersizlik, kendine acıma duyguları ve mutsuzluk da bunun kanıtıdır.
Üniversite hayatım bittikten sonra farklı ürün ve hizmetler içinsatış – pazarlama yapmaya çalıştım. Çalıştım ama bir yanım sattığım şeyi sorguluyordu. O nedenle pek de olmadı. “Satış-pazarlama işini yapamam” diye düşünmeye başladım. Yıllar sonra yeniden benzer bir şeyler yapıyorum (bir nevi satış ve pazarlama) ama bu sefer başardım çünkü inandığım bir şeyi yapıyorum.Hayatta inandığınız bir şeyi yaparsanız başarısız olmazsınız.
Aslında her yaptığımız iş bir nevi kendimizi, yeteneklerimizi pazarlama. Kendinize ve yaptıklarınıza ne kadar inandığınızla ilgilidir her şey. Siz kendinize inanmadıktan sonra başkaları size nasıl inansın?
“Başarısız olacağım” düşüncesinden çıkmak için adımlar:
- Geçmişte yaşamış olduğunuz duygu ve düşüncelerden arınmalısınız. Gerekirse bilinçaltınızdaki kayıt ve kodları bulup, değiştirin.
- Kendine bir amaç bulun, sizi kendisine çeken, heyecanlandıran, ilham veren şeyleri yapın.
- İstediğinize ulaşmak istiyorsanız;olmayacağına dair bahaneler aramak yerine, ulaşmak için yollar arayın…
- Başarısızlık olarak gördüğünüz şeylere deneyim olarak bakın. Onların olumsuz kod olmasına izin vermeyin.
- Öncelikle kendinize inanın. Kaybedenler kulübünün bir üyesi olmak yerine kazananlar kulübüne dahil olun.
- Çevrenize verdiğiniz enerjiyle insanların size nasıl davranacaklarını belirlersiniz. Siz kendinize güvenmezseniz, müşteriniz/patronunuz da size güvenmeyecektir.
- Başaracağınıza inanın. Başarıya odaklandığınızda zihniniz çözüm üretmeye başlayacaktır.
- Kendinizi olmak istediğiniz şekilde hayal edin. Başarmış olmanın duygusunu hissedin. Zihniniz ve evren bu gerçekliğe uyumlanacaktır.
- Karşınıza çıkan fırsatları değerlendirin. Bazen aynı fırsatı bir daha yakalamayabilirsiniz.
- Varmak istediğimiz yere açılan birden fazla kapı vardır. Çok kere çaldığımız halde kapı açılmıyorsa, diğer kapıları çalmanın vakti gelmiştir. Gerektiğinde esnek olmayı bilin, planlarınızı esen rüzgara göre değiştirin.
Görmezden geldiğin içsel gücünü fark edip potansiyelini keşfedene kadar nefsin seni aşağı çekmeye çalışacaktır. İçindeki gücü harekete geçirmek kendi üzerinde titiz ve sabırlı bir çalışma gerektirir.