DOLAR 32,3714
EURO 34,9769
ALTIN 2325,689
BIST 9066,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Başarılı çocuk nasıl yetiştirilir?

17.06.2017
A+
A-

Öğrencilerin sınavlarının başarılı geçmesinde öğrenci, öğretmen ve ailelere büyük görev düşüyor.Öğrenciler, dönem sonunda başarılı olmayı hedefliyorlar.

Güven duygusunun gelişimi başarıyı olumlu etiler.
Gelişim döneminin ruhsal sorunlarıyla baş etmenin yanı sıra hedef belirleyerek başarılı olmak çocuklarımızı zorlayan bir süreç.Sağlıklı duygusal temeller üzerine kurulan kişiliklerde ki çocuklar, hayatın beraberinde getirdiği sorunlarla baş etmeye hazırlanmış demektir.

Kendine ve çevresine güvenen çocuklar, yaşam başarısı yüksek olmaya aday çocuklardır.Başarıya giden yolda en önemli faktör hedef belirlemektir.Hedefleri olanlar kararlarını kendileri verirler,kendi değerlerini tayin edebilirler.Hedefi olan öğrencilerin, başarıya ulaşma oranları hedefi olmayanlardan çok daha yüksektir.

Başarıya ulaştıran hedefleri nasıl belirleriz?

Hedef inanç, istek ve amaçlarımızdan kaynaklanan varmak istediğimiz noktadır.
Hedefi olmayan öğrenci ne yapacağını bilmediği için sorumluluklarının farkında olmayacaktır.Hedefi belirlediğimizde gideceğimiz yolu bildiğimiz için o yolda ilerlemek daha kolay olacaktır.
1978 yılında Harward Üniversitesinde yapılan bir araştırmada 4. Sınıf öğrencilerinden kaç işinin hedefini belirlediği sorulmuş. Yüzde 3 hedefini kâğıda yazmış, yüzde 13 hedefini zihninde belirlemiş, yüzde 84 hedef belirlememiştir.

On yıl sonra aynı öğrencilerin ne yaptıkları araştırılmış, yüzde 13 hedefini zihninde belirleyen grup, hedef belirlemeyen yüzde 84’ten daha fazla gelir elde etmiş, hedefini belirleyip yazan yüzde 3’ün ise diğer gruplardan on kat daha fazla gelir elde ettiği görülmüştür.

Hedef belirlemede aşağıdaki soruların cevabını bulmalıyız

Bugün ne yapmalıyım? Bu hafta, bu ay, bir yıl sonra ne yapıyor olacağımızı planlamalı ve ona göre bir yol izlemeliyiz.
Doğru hedefler için şu sorulara cevap vermeliyiz?
Hedeflerimiz neler?
Hedeflerimize nasıl ulaşırız?
Neden istiyoruz ve bizim için ne anlama geliyor?
Hedeflerimiz yeteneklerimizle örtüşüyor mu?

Bir hedef belirleyip ona ulaşmak için çalışanların,kendini hedefine adayanların sonu kaçınılmaz olarak başarıya ulaşmak olur.
”Ben başaracağım” diyebiliyorsanız zaten o anda yolu yarılamış olursunuz.Hedefinizi gerçekten isteyip istemediğinizi kendinize sorun ve ona göre karar verin.Burada önemli olan diğer bir noktada hedefinizden ve kararınızdan dönmemek olacaktır.Vazgeçmemek başarı demektir,bu yüzden vazgeçmeyin.Hedef belirlemek başarmanın yarılanmış halidir. Olası başarısızlıklara hazır olmak, başarısız olduğunuz anda yeniden başlamak da önemlidir.

“Başarısız insan yoktur,neye odaklandığının farkında olmayan insan vardır.”
Ebeveynlerin, çocuklarıyla kuracağı güvenli yaklaşım çocuklarının birçok sorunu çözmesinde en etkili yaklaşımı oluşturur.

Başarılı çocuk yetiştirmenin yolları

Ebeveynlerin önce çocuğunu iyi tanımalı, neyi başarıp neyi başaramayacağını belirlemeli, onu özgün kişiliği içinde değerlendirerek gerçekçi beklentiler oluşturmalıdır. Ailenin çocuğa ilişkin olumsuz düşünceleri de kaygı düzeyinde etkili olur. Çocuklarınızı hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamayınız. Ona olan sevginizin belli koşullara bağlı olmadığını, her durum ve koşulda sevip destekleyeceğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle belli etmelisiniz.

Anne babasının kendisine güvendiğini ve onu takdir ettiğini gören çocuğun, kendine olan saygısı ve güveni de artar. Temel güven duygusu psikolojik sağlığın ön koşuludur.


YORUMLAR

Solve : *
23 − 11 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.