DOLAR 32,3901
EURO 35,0305
ALTIN 2326,113
BIST 9139,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bosna Savaşı’nı konu alan filmler

13.07.2020
A+
A-

Bosna Savaşı 1992- 1995 yılları arasında süren, binlerce kişinin hayatını kaybettiği, birçoğunun da ülkesinden ayrılmak zorunda kaldığı, aynı zamanda Srebrenitsa katliamına tanıklık etmiş bir süreç. Srebrenitsa Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge olarak ilan edilmesine rağmen, 1995 yılının temmuz ayında kuşatmalara yenik düştü ve çok kısa sürede sekiz binden fazla Boşnak bu bölgede katledildi.

Bosna Savaşı’nı konu alan filmler

Kaç yıl geçerse geçsin, Boşnaklar yaşadıklarını unutamadı. Kimi hiç ulaşamadı sevdiğinin cesedine, kimi de birkaç kemik parçasını gömerek yaptığı mezarın başında dua etmekle yetindi. Bosna Savaşı o kadar çok farklı hikâye, o kadar çok hüzün barındırıyor ki birçok kitaba ve filme konu oldu. Boşnakların yaşadıklarını beyaz perdeye taşıyarak yaşananları günümüze aktaran filmlerden bazılarını sizler için listeledim:

ekonomidoktorunuz.com - no mans land

ekonomidoktorunuz.com – no mans land

No Man’s Land (2001): Tarafsız Bölge” Bosna Savaşı sırasında tarafsız bölgede kalan Sırp ve Boşnak askerlerin yaşadıklarına odaklanıyor. Birbirlerine düşman olan askerlerin aynı yerde sıkışıp kalmasıyla ortaya ilginç bir hikâye çıkıyor. Bosna Savaşı’nı oldukça farklı bir açıdan ele alan filmin yönetmeni Danis Tanovic bu filmle kimseyi suçlamak istemediğini sadece şiddetin her türlüsünün ne kadar kötü olduğunu göstermek istediğini belirtmiş.  Film 2002 yılında “En iyi yabancı film” kategorisinde Oscar kazanmıştı.

Bosna Savaşı’nı konu alan filmler

ekonomidoktorunuz.com – The hunting party

The Hunting Party (2007) : “Av Partisi” Bosna Savaşı’nda azılı bir suçluyu aramaya giden iki gazeteci ve bir kameramanın başından geçenleri anlatıyor. CIA ajanı zannedilmeleriyle kendilerini daha da tehlikeli olayların içinde buluyorlar. Bu üçlünün yaşadığı maceralar kimi zaman esprili bir dille anlatılmış. Dram ve aksiyonun iç içe geçtiği filmde Richard Gere, Terrence Howard ve Jesse Eisenberg’i izliyoruz. Gerçek hayat hikâyesinden esinlenilen “Av Partisi”nin yönetmeni ise Richard Shepard.

ekonomidoktorunuz.com - In the Land of Blood and Honey

ekonomidoktorunuz.com – In the Land of Blood and Honey

 

In the Land of Blood and Honey (2011): “Kan ve Aşk” bizleri Bosna Savaşı’nın tam ortasına götürüyor.  Bu kez savaşı yasak bir aşkın kadrajından izliyoruz. Sırp askeri Danijel, esir kampında önceden de tanıdığı Boşnak Ajla ile karşılaşıyor ve onu kendi hizmetine alıyor. Aşkın savaşa galip gelmesini bekleyerek izlediğimiz film yönetmen koltuğunda Angelina Jolie olduğu için de büyük ses getirmişti.

Bosna Savaşı’nı konu alan filmler

 

ekonomidoktorunuz.com - Annemin Yarası

ekonomidoktorunuz.com – Annemin Yarası

(2016): “Annemin Yarası” savaş sonrasında geçen bir film. Savaşın ailelere verdiği zararı tüm gerçekliğiyle yansıtıyor. Yetim Salih’in annesine tecavüz eden adamı aramasıyla başlayıp Bosna Savaşı’nın karanlık günlerine uzanan film savaşın insanlar ve aileler üzerinde bıraktığı acı izleri tüm detaylarıyla anlatıyor. Salih ve annesinin konuştuğu sahneyle yürekleri dağlayan “Annemin Yarası”nın yönetmeni Ozan Açıktan.

ekonomidoktorunuz.com - Scream for me Sarajevo

ekonomidoktorunuz.com – Scream for me Sarajevo

Scream for me Sarajevo (2017): Bosna Savaşı’nın en hararetli döneminde, 1994 yılında Iron Maiden’ın solisti Bruce Dickenson’ın Saraybosna’da verdiği konseri anlatan bir belgesel “Scream for me Sarajevo”. O dönemde şehre gitmek, konser vermek o kadar zor ki… Ekibin yaşadıklarına bu filmde tanık olurken, filmin sonunda siz de gözünüzde yaşlarla bağıra bağıra şarkı söylerken buluyorsunuz kendinizi. Zor şartlar yaşayacağını bile bile böyle bir işe kalkışmak,  sonucunda kısa bir süre olsa da şehre nefes aldırmak, şarkı söyleterek moral vermek ayakta alkışlanacak bir iş. Bu güzel işi beyaz perdeye taşıyan yönetmen ise Tarık Hodzic.

Her hayat, her canlı çok ama çok değerlidir… Dünyamızın böyle savaş ve katliamlara bir daha tanıklık etmemesi dileğiyle…

 

İyi Seyirler

Yasemin ÇELİK KAMALI


YORUMLAR

Solve : *
13 + 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.