DOLAR 34,5499
EURO 36,4448
ALTIN 2965,349
BIST 9148,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çölyak ve Gluten duyarlılığını nasıl anlarsınız?

İnce bağırsaklar, vücuttaki yaşamsal olaylarda kullanılan şekerler, proteinler, yağlar, vitamin ve minerallerin emiliminin genelinin ve bazı besin maddelerini sindiriminin gerçekleştirildiği organdır.

Hücrelerimizin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için besin maddelerinin mideye girmesi değil incebağırsaklardan emilmesi gerekmektedir.
Bir bitki proteini bileşimi olan, arpa, çavdar, buğdayda ve bunların girdiği gıda ve ürünlerde bulunan gluten, çölyak ve gluten duyarlılığında vücuda kesinlikle alınmaması gereken bir maddedir. Alındığında ince bağırsaklar besin emilimini gerçekleştiremez ve kişinin genel sağlığında bozulmalar görülür. Bu nedenle çölyak, gluten duyarlılığı, dermatitis herpatiformis adlı deri hastalığında kati surette “glutensiz diyet“ uygulanmalıdır. Amerikan Pediatri Derneği’nin raporuna göre, çölyakın tek tedavisi GLUTENSİZ DİYETtir.

Kimler glutensiz beslenir?

Çölyak, buğday alerjisi, çölyak olmayan gluten duyarlılığı, dermatitis herpatiformiste kişi, kesin olarak glutensiz bir diyetle beslenmelidir. Huzursuz Bacak Sendromu, nörolojik hastalıklar (Örnek: Multiple Skleroz (MS)), romatoid artrit, depresyon, otizm gibi hastalıklarda ise dahiliye uzmanı, gastroenteroloji uzmanı, beslenme ve diyet uzmanı görüşü alınarak glutensiz beslenme tedavisi uygulanır.

Çölyak ve gluten duyarlılığı arasındaki fark nedir?


Çölyak ve gluten duyarlılığı birbiri ile çok sık karıştırılır. Çölyak, gluten kaynaklı oluşan ömür boyu sürecek bir ince bağırsak hastalığıdır. Gluten duyarlılığı ise glutene karşı gelişen, 3-5 yıl arasında geçebilen bir tür besin alerjisidir.

Toplumda %1 oranında görülen çölyak, aslında çok daha yüksek oranlarda görülmektedirÇok zor teşhis edilmesi, tanı kriterlerinin birçok hastalıkla benzerlik göstermesi nedeniyle teşhisi uzun sürebilmekte bazen de teşhis konulamamaktadır. Bu konu ilgili “çölyak buzdağı” tabiri kullanılmaktadır. Teşhis edilenler sadece buz dağının üstündeki kısmı oluşturmaktadır. Toplumdaki tüm çölyaklıların %97’sinin tanı almayı beklediği tahmin edilmektedir.

Çölyak ve gluten duyarlılığının belirtileri nelerdir?

İnatçı ishaller, kilo kaybı, ideal kiloya sahip olamama, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, halsizlik gibi çölyakın ve gluten duyarlılığının klasik belirtilerin yanında kansızlık, kemik erimesi, mizaç değişikliği, huzursuzluk, kas güçsüzlüğü, kramplar, depresyon, çocuklarda beslenme yetersizliğinden kaynaklı büyüme ve gelişme geriliği gibi belirtiler de gösterir. Birkaç belirti sonrası ortaya çıkabileceği gibi hiçbir belirti vermeden de ortaya çıkabilir.

Yukarıdaki belirtiler görülüyorsa bir gastroenteroloji uzmanına veya bir dahiliye uzmanına görünmenizde fayda var.


YORUMLAR

Solve : *
15 × 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.