DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Duygusal açlıkla baş etme yöntemleri

25.06.2017
A+
A-

Duygusal açlık veya açık, baş etme yöntemleri

Yaşamımız bitmek bilmeyen zorluklarla doludur. Günler günleri kovalar biri bitti derken diğerleri mantar (diken) gibi çıkar. Olumsuz duygularımızla başa çıkmamızı gerektiren durumlarla karşı karşıya kalırız.

Hepimiz rahatsızlık yaratan bu duygulardan kurtulmanın yollarını arar kendimizce bir çıkış buluruz İnsanlar kaynağı kim olursa olsun duygusal baskı altında kaldığında ( veya şevkat, sevgi eksikliğinde, kendini yeterince ifade edemediğinde vb ) rahatlıyabilmek için bazı yollara başvurur. Savunma mekanizmaları,kullanarak psikolojik olarak dengede kalmak isterler Anlam , manevi boşluğunu doldurmak için yalan söylerler. Alışveriş ederler, çok para harcarlar. Ya da fazladan yemek yiyerek duygusal açlığını bastırırlar…

 

Sıkıntılı olduğumuzda çoğu zaman yemek kurtarıcımız olur. Savunma mekanizmasını kullanarak haddinden fazla yemek yiyerek yaralarımızı sarmaya çalışırız.. Duygusal açlığımızı nasıl kontrol edeceğimizi bilmemiz bizi aşırı kilo almaktan kurtarır. Hepimizin başına gelmiştir.Ne yapıyoruz tv de heyacanlı bir dizi seyrederken… çıtır çıtır krakerleri,çerezleri ufak ufak atıştırmalara başlıyoruz Minik minik yemeler filmin heyecanına paralel olarak çıg etkisiyle artıyor. Fit gözükmek isteyenlere doygunluk hissi suçluluk duygusu üretiyor. Örneğin bendeniz tarihi dizileri izlerken yemek masasın da ne varsa siler süpürürüm. Ayarım kaçmaya musait olduğundan kendimi durduramam.

 

Doğal olarak sonunda ortaya dünya ekonomisiyle yarışan bir göbek çıkmış olur. Hemen danışman, lider kişiliğim ön plana geçerek kendime acil kurtarma planı yaparım. Sonra da hadi arslanım şimdi bunu uygulama zamanın der kendime olmayan çoşkuyu veririm. O da ne. Artık gaz da para etmez. İçimdeki empatik ses boşver… kötü günler için birikim iyidir güzellemesiyle konuşmasını sürdürerek üzme kendini sonra verirsin kilolarını deyip beni rahatlatır.. Ben de iç sesime dönüp canım bir susar mısın der durumumu gözden geçiririm.

 

Yirmi dakika zar zor sabrederim. O an kesinlikle yemek yemeyeceğime dair kendime söz veririm. Erkek adam sözünde durur yoksa münafık olur anlayışıyla. kendimi yemekten hemen uzaklaştırırım ya da yemeği görmeyeceğin bir yere (kara deliğe) koyarım. Tabi bu da yeterli olmaz . Önlemlere devam eder bir bardak su içerek iştahımı kapatırım.Dişlerimi fırcalıyarak yemek yememek için nedenlerimi artırır ve zaman kazanırım. Nefsimle mücadele devam ettiği için duygusal açlığımı sorgulayıp, bilinçine varmaya, işin felsefesine el atıp, entelektüel boyutta kaybolmaya çalışırım.Bir ara kendimi kaybolduğum yerde bulup düşüncelerimi eyleme dökmeye çalışırım Ve nihayet son kozumu oynuyarak açlığımını sevgiyle doyurmaya karar verır, mutfaktan ışık hızıyla hemen uzaklaşırım.

 

Duygusal açlık , anidir. Acelecidir belli bir tip yiyecek içindir. Can sıkıcı bir olayla gelişir. Otomatik ve bilinçsiz bir yeme işlemi getirir. Birçok hastalığın kaynağıdır.

 

Şeker hastalığı yaşamdan tad alamamakla ilişkilidir. Şekeri dengede tutacak besinleri yemek gerekir. Şeker hastalarında duygusal sorunlar vardır. Böyle bir hastalığım olmadığı için Allaha ne kadar şükretsem azdır. Çünkü tatlılarla, tatlıcılarla aram çok iyidir. Aramızdan su sızmaz. Bu bayramda olagan üstü hal ilan edip, bana muhalefet etmesin diye iç sesiminde ağzını bantlamış durumdayım . Artık tatlıları benden kimse kurtaramaz.

Keyifli ,tatlı bayramlar….


YORUMLAR

Solve : *
16 × 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.