DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eyvah tükenmişlik sendromu yayılıyor!

17.02.2017
A+
A-

Eyvah tükenmişlik sendromu yayılıyor

Tükenmişlik kavramının tarihçesi 1970’lere kadar uzanmaktadır. İlk kez 1974 yılında Herbert Freudenberg tarafından “başarısız olma, yıpranma, enerji ve gücün azalması veya tatmin edilemeyen istekler sonucunda bireyin iç kaynaklarında meydana gelen tükenme durumu” şeklinde tanımlanan tükenmişlik üzerine birçok araştırma yapılmıştır.

Tükenmişlik sendromu, modern hayatın beraberinde getirdiği kadın-erkek, eğitim düzeyi düşük-yüksek, çalışan ya da çalışmayan toplumun farklı kesimlerini etkileyen bir olgudur.

Tükenmişlik sendromunun belirtileri nelerdir?

Tükenmiş insan, duygusal, bedensel ve sosyal güçlükler yaşar. Kendi benlik algısı ve saygı zedelenebileceği gibi iş ve sosyal yaşama ilgisizlik, tepkisizlik, olumsuz duygu ve düşünceler geliştirir. Ağır sorumluluklar ve iş yükü ile baş etmeye çalışır. Baş etme çabası sıkıntı ve bunalıma sürükler. Bir süre sonra iş yaşamındaki zorluklar duygusal ve fiziksel bitkinliğe yol açar. Yorgunluk, baş ağırılar, uykusuzluk ve bedensel yakınmaları artar. Aile, sosyal çevre ve iş yaşamına duyarsızlaşır. Öfke, kızgınlık patlamaları gösterir ya da içe kapanır ve insanlardan uzaklaşır.

Fazla çalışma tüketiyor!

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı dünya sağlık raporu, özel sektör çalışanları günde 8 saat çalışmanın üzerine 3-4 saat fazla mesai yapması durumunda tükenmeye yol açtığı belirlemiş.

APA Psychologically Healthy Workplace Programı Başkanı Dr. Ballard bizim için tükenmişlik sendromu yaşıyor olabileceğimizi gösteren özellikleri şu şekilde belirtiyor;

Kendinizi aşırı derecede yorgun hissediyorsanız.

Motivasyon eksikliğiniz varsa,

Hüsran, kötümserlik, alaycılık gibi negatif duygular geliştiriyorsanız.

Zihinsel süreçlerinizde problemler yaşıyorsanız.

Kendinizi mesleki performansınız konusunda yetersiz hissediyorsanız.

Sosyal ilişkilerinizde problemler yaşıyorsanız.

Kötü alışkanlıklar edindiyseniz.

İş yerinde değilken bile işle ilgili düşünceler zihninizi sürekli meşgul ediyorsa,

İş ve hayat tatmininiz genel itibariyle düşmüşse,

Belirgin sağlık problemleri yaşıyorsanız.

Ekonomik krizde artan hastalık “Burnout”

 

Kendinizi kronik yorgun hissediyor, çalışırken sürekli bir korku ve sıkıntı yaşıyorsanız, global krizle birlikte son yıllarda adeta patlayan Burnout yani ‘tükenmişlik’ sendromuna yakalanmış olabilirsiniz! ‘Tükenmişlik Sendromu’ olarak ifade edilen ve krizle beslenen Burnout hastalığı milyonlarca kişiyi ele geçirmiş durumda. ABD’li uzmanlara göre dünyada her yıl yaklaşık 1.1 milyon kişi iş yaşamının yarattığı stres nedeniyle hayatını kaybediyor.

’Tükenmişlik Sendromu’ yaşayan birçok şirket yöneticisinin içinde bulunduğu durumu gizlediği tahmin ediliyor. Daha çok ünlülerle anılan bu sendrom aslında bütün mesleklerde yoğun bir biçimde görülüyor.

Mükemmeliyetçi insanlar daha çabuk tükeniyor!

Mükemmeliyetçilik bireyin kendisiyle ilgili beklentilerin yüksek olması titiz, dikkatli ve özenli olmasına bağlıdır. Belirli bir düzeyde sağlıklı bir yaklaşımdır. Ancak bireyin günlük yaşam uyumunu bozar, çevresinde kişilerle iletişim çatışmalarına yol açarsa bu duygu ruhsal sorun kaynağı oluşturur. ‘Mükemmeliyetçilik’ takıntısı içinde bireyler çalışma yaşamının rekabeti arasında, mutlak başarı beklentisi içinde olur. Mükemmeliyetçi bireyler stres içerisinde yaşamını sürdürürler. Stres ve gerilimin çatışmanın kaynağını oluşturur. Uyum sorunlarına yol açar. Yaşanılan güçlüklerin farkına varmak ve tedavi için harekete geçmek önemlidir.

Fatih Kılıçarslan


YORUMLAR

Solve : *
26 − 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.