DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Falaka

25.06.2020
A+
A-

Osmanlı’da Çocuk Olmak
‘ Dayak atıldığını izlemek de hemen hemen dayak yemektir’

Kitabın Adı : Falaka
Kitabın Yazarı : Ahmet Rasim
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı : 116 Sayfa

Falaka

Osmanlı eğitim sisteminin otoriter anlayışının bir ürünü idi. Öğretmen otoriter sistemin önemli temsilcilerinden olup ebeveynlerin her türlü desteği ile disiplin sağlamak ile görevli kural koyuculardı. Bu disiplin her mektepte farklı uygulanmakla birlikte falaka ve dayak oldukça yaygındı.

Ahmet Rasim kitabını 1927 yılında kaleme aldı. Rasim in kendi anılarını oluşturduğu bu kitapta çocukluk hikâyelerini ve hayatını kaleme alıyor. Kitapta derin bir okul korkusu –dolayısıyla dayak korkusu- okuyorsunuz. Tabi ki sadece bununla kalmıyor eski İstanbul yaşamı, sosyal hayat ve çocuk oyunları ile renkleniyor kitap. Rasim’in üstün gözlem yeteneği ve bunu okuyucuya çok iyi yansıtması size keyifli bir anı okuma fırsatı sunuyor. Özellikle çocuk oyunları çok detaylı fakat okuyucu sıkmayacak bir şekilde ustalıkla kaleme alınmış. Kitapta yer alan her detayı gözünüzün önünde canlandırabiliyor, anlatılan olayları adeta siz yaşıyormuşçasına heyecan duyuyorsunuz. Bu nedenle kitap elinizden bırakmadan tek çırpıda okunabilecek bir esere dönüşüyor.
Falaka kitabı Rasim’in duru ve akıcı üslubu ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği 100 Temel Eser arasında da yer alıyor.

Falaka

Sadece bir anı olmaktan ziyade güzel bir sistem eleştiri olarak gördüğüm Falaka özellikle Türk klasikleri okumayı sevenler için ideal bir seçim. Genel olarak Türk klasikleri okuduğunuzda yazar anlatımı başka bir karakterin ağzından yapsa dahi araya girer ve yazar görüşünü bildirir. Bu Türk klasiklerinin önde gelen dönem özelliklerinden biridir. Ancak Rasim’in kendi ağzından anlatması ve araya girerek değerlendirme yapmaması benim kitabı severek okuma nedenlerimden biri.

Osmanlı eğitim sisteminin otoriter anlayışının bir ürünü idi. Öğretmen otoriter sistemin önemli temsilcilerinden olup ebeveynlerin her türlü desteği ile disiplin sağlamak ile görevli kural koyuculardı. Bu disiplin her mektepte farklı uygulanmakla birlikte falaka ve dayak oldukça yaygındı.

Ahmet Rasim kitabını 1927 yılında kaleme aldı. Rasim in kendi anılarını oluşturduğu bu kitapta çocukluk hikâyelerini ve hayatını kaleme alıyor. Kitapta derin bir okul korkusu –dolayısıyla falaka korkusu- okuyorsunuz. Tabi ki sadece bununla kalmıyor eski İstanbul yaşamı, sosyal hayat ve çocuk oyunları ile renkleniyor kitap.

Falaka

Eğer Türk klasikleri okumayı seviyorsanız mutlaka sevebileceğiniz bir kitap olduğunu düşünüyorum. Henüz başlamadıysanız klasiklere başlamak için güzel bir tercih.
Kitaba en kısa yoldan ulaşmak isterseniz aşağıda bulunan linke tıklamanız yeterli ;

https://www.bkmkitap.com/falaka-gunumuz-turkcesiyle?gclid=EAIaIQobChMI5pvl9auM6gIViMCyCh19gg-yEAYYAyABEgIKR_D_BwE
Sevgiyle…
Ebru DEĞİRMENCİ
@bir_ogretmeninkitapligi


YORUMLAR

Solve : *
20 × 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.