DOLAR 32,5134
EURO 34,8424
ALTIN 2488,849
BIST 9522,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Glutensiz beslenme ile hayat kalitenizi arttırın

Tüm dünyada ve Türkiye’de trend haline gelen glutensiz beslenme çölyak, gluten duyarlılığı gibi bazı durumlarda zorunlu uygulanması gereken bir uygulamadır.

Ancak,bu beslenme şeklinin uzman önerisiyle pek çok hastalığın tedavisinde kullanımı da hızla artmaktadır. Glutensiz beslenmenin sağlıklı bir şekilde uygulanmasında sağlık ekibinin kişiyi doğru bir şekilde bilgilendirmesi oldukça önemli yer tutmaktadır. Kişi, glutensiz beslenmeye zorunlu başladığı gibi tercih nedeniyle de başlayabilir, kişiye eski alışkanlıklarının yerine sağlıklı glutensiz beslenme planlarının oluşturulmasında beslenme ve diyet uzmanı oldukça önemli yer tutar.
Sadece beslenme ve diyet uzmanlarının değil diğer tüm sağlık profesyonelleri glutensiz yaşam konusunda bilgilendirilmelidir ve eğitimler arttırılmalıdır. Bu tür bilgilendirmeler erken teşhis açısından hayatidir. Çünkü, glutensiz beslenme zorunlu olduğunda ve teşhis zamanında doğru bir şekilde konulmadığında kişinin hayat kalitesi düşmektedir.
Glutensiz beslenme asla glutensiz unlu mamüllerden oluşan bir beslenme modeli değildir. Çiğ ve pişmiş sebzeler, meyveler, kurubakliyatlar, kavrulmamış, tuzsuz kabuklu kuruyemişler, yağlı tohumlar (Ceviz,fınık,badem vb.), tüm glutensiz tahıllar beslenmenin içinde çeşitlendirilmiş bir şekilde yer almalıdır. Tek bir grup sürekli tüketilmemelidir. Vücut ağırlığı kontrolü sağlanmalıdır. Posa alımına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmezse şeker hastalığı, şişmanlık, kalp damar hastalıkları oluşum riski artabilir.
Şunu da belirtmek gerekir ki insanın alışkanlıklarını değiştirmesi bir anda olabilecek bir şey değildir, bir süreç gerektirir. Örneğin evde sarma ve dolma yaparken içine glutensiz olmasına rağmen kan şekerini hızla yükseltebilen beyaz pirinç yerine karnabahar rendesi konulup hem kan şekeri düzenlenmesi sağlanır hem de daha doyurucu ve besleyici bir plan çizilmiş olunur. Bu şekilde daha sağlıklı alternatifler geliştirilip yaşam kalitesi arttırılabilir.
Zorunlu glutensiz beslenmeye dikkat edilmezse, bağırsaklar gerektiği gibi besin emilimi ve sindirimini gerçekleştiremez ve sağlık sorunları ortaya çıkar.
Glutensiz beslenmede unlu kurabiyeler, ekmeklerin yani unlu mamüllerin aşırı tüketimi engellenmelidir. Bu şekilde beslenen kişin sofrasında mutlaka sebze yemeği, kurubakliyat yemeği olmalıdır. Böylece posa miktarı arttırılarak bağırsakların çalışması kolaylaşır, kan şekeri düzenlenir, tokluk sağlanır ve ağırlık yönetimi sağlanır. Bunun yanında işlenmiş şekerli ve yağlı, kızarmalardan da sakınılmalıdır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Kevser Başkara


YORUMLAR

Solve : *
22 + 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.