Gribi evde tedavi etme yolları
Osman Müftüoğlu Hürriyet’teki köşesinde ‘ev işi nezle-grip çözümleri’ne kalem aldı. İşte doğal tedavi yolları…
Maalesef bu yıl nezle, grip sezonu beklenenden çok daha erken açıldı! Bunda yaz rehavetini üzerinden atamayan bedenlerimizin şaşkınlığı kadar hava şartlarındaki ani değişimlerin de etkisi var. Hemen her evde bir-iki kişi soğuk algınlığına çare arıyor. Doğal olarak da bize gelen soruların en başında “doğal nezle-grip çözümleri ne olmalı?” var. Klinikte birlikte çalıştığım Dr. Murat Keklikoğlu’ndan “soğuk algınlığı ve grip için etkili ve kolay ev çözümleri” hazırlamasını…
Hatmi çiçeği kökü
Hatmi çiçeği bitkisinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri çok eski zamanlardan beri yutak iltihabı ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Özellikle yaşlı çiçeklerin kökleri müsilaj olarak bilinen jelatin benzeri bir madde içerir.
Bitki çayları bağışıklık sistemini kışa hazırlıyor için TIKLAYINIZ!
Müsilaj yutulduğunda yutak ve boğazı kaplayarak kayganlaştırır. Hatmi çiçeği kökünün etkili olduğu çalışmalarda test edilmiş ve yüksek dozlarda bile toksik olmadığı bulunmuştur. Boğaz ağrısına birebir olan hatmi çiçeğinin kurutulmuş yaprakları bir litre kaynamış suyun içerisine atılarak beklenir ve süzülerek içilir. Bir litre soğuk suyun içerisine tülbente sarılarak konulan 30 gram kadar kurutulmuş hatmi kökü, en az sekiz saat suyun içerisinde bırakılır. Hazırlanan içecek gün boyunca azar azar içilir.
Adaçayı ve ekinezya
Akdenizli olan adaçayı pek çok iltihaplı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmalarda yutak ağrısının giderilmesine yardımcı olduğu gösterilmiş. İkiliden hazırlanan karışımının boğaz ağrısını geçirmede kullanılan lokal antiseptik ilaçlardan daha etkili olduğu bulunmuştur. Yan etkisi yoktur. Amerika kökenli ekinezya bitkisinin bakterilerle mücadele ettiği ve iltihabı azalttığı görülmüştür.
Elma sirkesi
Elma sirkesinin etken maddesi bakterilere karşı antiseptik etki gösteren asetik asittir. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat, “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır.
Bir yemek kaşığı elma sirkesi ve (isteğe bağlı) bal ilave edilerek karıştırdığınız 1 bardak ılık suyu boğaz ağrısını gidermek için içebilir veya gargara yapabilirsiniz.
Tuzlu su gargarası
Tuzlu suyla gargara, yutak iltihabından kurtulmanın belki de en etkili ve ucuz, doğal çaresidir. Tuz çözeltisi hem yutak dokusundaki şişliğin giderilmesine hem de istenmeyen mikropları da ortadan kaldırmaya yardım eder. Bir bardak ılık suyun içerisinde 1 dolu çay kaşığı tuzu çözündürün. Bu çözeltinin bir ağız dolusu miktarı ile 30 saniye süreyle gargara yapın. Bu uygulamayı saatte bir kez tekrarlayın.
Bal
Tabiatın bize sunduğu eşsiz şifa kaynaklarından biri olan hakiki bal, boğaz ağrısını tedavi etmek için, genellikle başka doğal maddelerle kombine edilerek kullanılır. Enfeksiyonla mücadele ve ağrı kesici etkisinin yanı sıra bal, bu amaçla hazırlanan karışımların tadını da cazip hale getirir. Ilık su, elma sirkesi veya soğuk algınlığında kullanılan çeşitli baharatlarla (tarçın, zencefil gibi) kombine edilebilir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, balın bir iki yaşından küçük çocuklara verilmemesidir. Balda bazen bulunan botulizm sporları onları etkileyebilir. Şekerden kaçınması gerekenlerin, yüksek şeker içeriği nedeniyle baldan uzak durmalarında fayda vardır.
Meyankökü
Avrupa ve Güney Asya kökenli bir bitki olan meyankökü boğaz ağrısını gidermede aspirine benzer etkiye sahiptir. Meyankökü çayı yutak iltihabı belirtilerini gidermek için içilerek ya da gargara yapılarak kullanılabilir. Toz meyankökü sıcak suda beş dakika demlendikten sonra içilebilir. Yüksek tansiyonu olanların meyankökü kullanması, kan basıncını artırabildiğinden sakıncalı olabilir.
Tavuk suyu çorbası
Tavuk çorbası bin yıllardır iyi bilinen doğal bir soğuk algınlığı devasıdır. Tavuk sevmiyorsanız işkembe veya kelle paça çorbasını deneyebilirsiniz. Çorbaya havuç, zencefil, zerdeçal ve sarımsak da ekleyebilirsiniz. Sarımsak ilave ederseniz içerdiği biyoaktif bileşiklerden de yararlanmış olursunuz. Çorba yapacak vaktiniz olmuyorsa katkısız hazır tavuk suyu alarak da çorbanızı hazırlayabilirsiniz. Bana göre kelle paça çorbası da etkili bir çözüm olabilir.
Limonlu ılık su
Limonlu ılık su, soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrısını hafifleten, ferahlık verici bir içecektir. Limon C vitamini ve antioksidanlar içerir. Ayrıca tükürük salgısını artırarak yutak mukozasının nemli kalmasına yardımcı olur. Limon, sıcak su ve bir parça bal ya da tuzun karıştırılması limonun yararlı etkilerini artırmaktadır.
Tarçınlı badem sütü
Malzeme: 1 bardak badem sütü, 1 çay kaşığı tarçın, dörtte bir çay kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı bal
Hazırlık: Tarçın ve karbonatı karıştırdıktan sonra üzerine badem sütünü ilave ederek iyice karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayıncaya kadar ısıttıktan sonra ateşten indirin ve bal ekleyerek karıştırın.