DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayallerini yorganından sonsuzluğa taşı!

22.02.2019
A+
A-

Hayalini mi, Hedefini mi Yorganına Göre Uzatmak!?

Eğer Hayallerini Yorganlarına Göre Uzatsalardı ;

  • Galileo Galilei, 1615 yılında Roma Engizisyonuna rağmen Güneş Sistemini keşfedebilir miydi?
  • Isaac Newton 1687’de evrensel kütle çekiminive hareketin üç kanununu keşfedebilir miydi?
  • Marie Curie 1911’de Uranyum ile yaptığı çalışmalarla Radyoaktiviteyi keşfedebilir, dünyanın ilk Nobel Ödülünü alan kadın olabilir miydi?
  • Nikola Tesla 7 Ocak 1943 tarihinde öldüğünde, Alternatif Akımın keşfi ile birlikte yirmi altı ülkede kendisine ait üç yüze yakın patenti olabilir miydi?
  • Albert Einstein, Özel ve Genel Görelilik kuramı ve Kuantum Fiziğinin keşfi ile 1921’de Nobel Fizik Ödülünü alabilir miydi?
  • Larry Page ve Sergey Brin 1998 yılında Google’ı kurarlarken matematikte çok büyük bir sabit sayı olan Googol (0 × 10100 ) dan esinlenerek, şirketlerine “Dünyadaki tüm bilgileri yönetmek!” misyonunu koyabilirler miydi? ….

Buna benzer dünyadan binlerce başarı örneği bulmak mümkün.

Önemli olan görünenleri değil, görünmeyenleri görebilmek! Duyulanları değil, duyulmayanları duyabilmek! Sınırların ve koşulların dışına çıkabilmek!

İnovatif çalışmalarda da bir kural vardır:  Söylediğiniz fikrinize karşılık ne kadar çok kişiden OLMAZ cevabı duyuyorsanız, bilin ki DOĞRU YOLDASINIZ!. Çünkü alışılagelmiş dışında bir şey söylüyorsunuzdur. Yani farklıdır.

Bu insanlar Hayallerini yorganına göre uzatsalardı bunları başarabilirler miydi? İcatlar nasıl doğardı? Yeni kıtalar, yeni teknolojiler, yeni ürünler ve daha birçok şey nasıl keşfedilirdi?

Aynen Einstein’ın da dediği gibi: “Herşey hayal etmekle başlıyor!”

Fakat hayallerimize giden yolda HEDEFlerimiz olmalı. Hedeflerimizi ise yorganımıza göre uzatabiliriz. Hatta Hedef belirlemede formül bile tanımlanmış:

 

S.M.A.R.T

Specific ( Belirli)

Measurable (Ölçülebilir)

Achievable (Ulaşılabilir)

Relevant (İlgili)

Timebound (Süreli)  

Örnek ile aradaki farkı anlatırsak,

“ABC Şirketi olarak bir Dünya Markası olmak” ifadesi bir HAYAL’ olabilir ama “3 sene içinde entegrasyon çalışmalarımızı da tamamlayarak  Türkiye sınırları içinde kendi sektörümüzde cirosu en yüksek 3.şirket olacağız” dersek bu bir HEDEF’tir.

Hedeflerimizle hayallerimizi karıştırmayalım.

Unutmayalım, Hayaller olmadan hedefler olmaz. Hedefler bizi Hayallerimize taşıyan birer basamaktır!

Dr.Müh. Gülay SAVAŞ


YORUMLAR

Solve : *
5 × 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.