“Hedef belirleme” ve “Başarıyı yakalamak”
Öğrenciler sınava dayalı eğitim sisteminde başarılı olma, yüksen not alma, ne olursa olsun kazanma stres oluşturuyor. Ailelerinin yüksek beklentileri eklenince kaygılanarak başarısızlıktan korkuyorlar. Stres, kaygı, başarısızlık korkusu öğrencileri organize ediyor. Öğrenciler başarılı olacaklarına dair inancını yitiriyor. Sınav sonuçlarında düşük not alması öğrenilmişlik çaresizliğe yol açıyor.
Güven duygusunun gelişimi başarıyı olumlu etiler.
Gelişim döneminin ruhsal sorunlarıyla baş etmenin yanı sıra hedef belirleyerek başarılı olmak çocuklarımızı zorlayan bir süreç. Sağlıklı duygusal temeller üzerine kurulan kişiliklerde ki çocuklar, hayatın beraberinde getirdiği sorunlarla baş etmeye hazırlanmış demektir. Ailenin sosyal- ekonomik düzeyi, kültürel durumu, arkadaş ve okul çevresi çocuğun kişiliğinin oluşumunda önemli rol oynar. Kendine ve çevresine güvenen çocuklar, yaşam başarısı yüksek olmaya aday çocuklardır. Başarıya giden yolda en önemli faktör hedef belirlemektir. Hedefleri olanlar kararlarını kendileri verirler, kendi değerlerini tayin edebilirler. Hedefi olan insanların başarıya ulaşma oranları hedefi olmayanlardan çok daha yüksektir.
Başarıya ulaştıran hedefleri nasıl belirleriz?
Hedef inanç, istek ve amaçlarımızdan kaynaklanan varmak istediğimiz noktadır. Hedefi olmayan öğrenci ne yapacağını bilmediği için sorumluluklarının farkında olmayacaktır.
Hedefi belirlediğimizde gideceğimiz yolu belirlediğimiz için o yolda ilerlemek daha kolay olacaktır. 1978 yılında Harward Üniversitesinde yapılan bir araştırmada 4. Sınıf öğrencilerinden kaç işinin hedefini belirlediği sorulmuş. Yüzde 3 hedefini ağıda yazmış, yüzde 13 hedefini zihninde belirlemiş, yüzde 84 hedef belirlememiştir. On yıl sonra aynı öğrencilerin ne yaptıkları araştırılmış, yüzde 13 hedefini zihninde belirleyen grup, hedef belirlemeyen yüzde 84’ten daha fazla gelir elde etmiş, hedefini belirleyip yazan yüzde 3’ün ise diğer gruplardan on kat daha fazla gelir elde ettiği görülmüştür.
Hedef belirlemede aşağıdaki soruların cevabını bulmalıyız…
Bugün ne yapmalıyım? Bu hafta, bu ay, bir yıl sonra ne yapıyor olacağımızı planlamalı ve ona göre bir yol izlemeliyiz.
Doğru hedef nasıl belirleriz?
Doğru hedefler için şu sorulara cevap vermeliyiz?
Hedeflerimiz neler?
Hedeflerimize nasıl ulaşırız?
Neden istiyoruz ve bizim için ne anlama geliyor?
Hedeflerimiz yeteneklerimizle örtüşüyor mu?
Bir hedef belirleyip ona ulaşmak için çalışanların, kendini hedefine adayanların sonu kaçınılmaz olarak başarıya ulaşmak olur.”Ben başaracağım” diyebiliyorsanız zaten o anda yolu yarılamış olursunuz. Hedefinizi gerçekten isteyip istemediğinizi kendinize sorun ve ona göre karar verin. Burada önemli olan diğer bir noktada hedefinizden ve kararınızdan dönmemek olacaktır. Vazgeçmemek başarı demektir, bu yüzden vazgeçmeyin.
Hedef belirlemek başarmanın yarılanmış halidir. Olası başarısızlıklara hazır olmak, başarısız olduğunuz anda yeniden başlamak da önemlidir.
“Başarısız insan yoktur, neye odaklandığının farkında olmayan insan vardır.”
Başarılı çocuk yetiştirmek ama nasıl?
Ebeveynlerin çocuklarıyla kuracağı güvenli yaklaşım çocuklarının birçok sorunu çözmesinde en etkili yaklaşımı oluşturur. Önce çocuğunu iyi tanımalı, neyi başarıp neyi başaramayacağını bilmeli, onu özgün kişiliği içinde değerlendirerek beklentileri oluşturmalıdır. Ailenin çocuğa ilişkin olumsuz düşünceleri de kaygı düzeyinde etkili olur. Çocuklarınızı hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamayınız. Ona olan sevginizin belli koşullara bağlı olmadığını, her durum ve koşulda sevip destekleyeceğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle belli etmelisiniz.
Anne babasının kendisine güvendiğini ve onu takdir ettiğini gören çocuğun, kendine olan saygısı ve güveni de artar.