Her kadının içinde bir erkek her erkeğin içinde bir kadın gizlidir!
ARAŞTIRMACI YAZAR-SOSYOLOG NİMET ERENLER GÜLKÖKÜ’NÜN HEYECANLA BEKLENEN BEŞİNCİ KİTABI “GAYANNA” EYLÜL AYINDA OKUYUCUYLA BULUŞUYOR..
VE KADINI ANLATAN BU KİTABIN, BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ AMAÇLANIYOR.
“Eğer gücünü nefretinden değil de sevginden alırsan, her şey seninle büyür..”
-GAYANNA-
Kitabın Arka Kapak Yazısından:
“Her kadının içinde bir erkek her erkeğin içinde bir kadın gizlidir.”
Bir kadının dişi yönü onun nesnel tarafıdır. Kadın yönü ise, nesnesinin öznesiyle buluştuğu bir kimlik halidir. Ve her kadının içinde bir adam gizlidir. Kadının içindeki adam; onun akıl, cesaret ve savaşçı yönüdür.
Kadın; iyiliğin, güzelliğin, bereketin, bilgeliğin simgesi olabilmişse kadın olmuştur. Kadın, erkeği yalnızca bir güç sembolü değil de kendindeki diğer yarısı olarak görebiliyorsa kadın olmuştur. Kadın kendi varlığının diğerlerinin de varlığıyla birlikte olabileceği inancıyla bütünse evrenselliğinin farkına varmıştır.
Bir erkeğin diğer yanı, onun içindeki kadındır. İçindeki kadınla buluşan erkek, adam olmuştur. Bir adamın içindeki kadın onun sezgisel, duygusal, sevecen ve merhametli yanıdır.
Ve bir adamla bir kadın bir araya gelmişse “İnsân” olmuştur!
GAYANNA; Dünya kadın bilincine atfedilen bir isim, tüm kadınların ve adamların ruhudur.
Kitabın içeriğine dair:
Kadının duyguları onun koruyucu, kollayıcı, geliştiren, sevgisini yansıttığı ve yaşattığı en güçlü yönüdür. Eğer kadın, duygularını sağlıklı yaşayamazsa ve yorumlayamazsa yakıp yıkan, kendisine ve çevresine zarar veren biri olması da söz konusu olabilmektedir. İşte bu nedenle kadının potansiyel gücü olan duygularını yönetmesi, bilinçli olmasıyla çok ilişkilidir. Ayrıca kadının birçok alanda kendisini iyi tanıması, duyguları ve bilinçli düşünceleri ile aklını işletmesi, karşılaştığı sorunları sahip olduğu potansiyel gücüyle nasıl dönüştürebileceğinin farkındalığını oluşturması gerekir. Ve toplumun iyileşebilmesi için kadın bilinci, evrensel bir bilince taşınmalıdır.
“İnsan; geçmişin, bugünün ve geleceğin içinde yaşayan, değişen ve gelişen bir canlı. Bu çok yönlü durum, her zaman ilgi duyduğum ve onu anlamak için çaba gösterdiğim bir alan oldu. İnsan, somut ve soyut yönüyle anlamaya ve anlaşılmaya değer bir varlık. Kendimizi anladıkça içinde bulunduğumuz toplumu, çevreyi, doğayı ve diğer canlıları anlayabiliriz. Yaşam, benim için hep bir okul oldu. Atalarımdan getirdiğim bilgilerle, bu yaşamımda edindiklerimi insanların hizmetine sunmak, yaşamımın anlamı oldu..”
Nimet Erenler Gülkökü
HAKKINDA
Sosyolog, Zen Eğitmeni ve Aile Danışmanı Nimet Erenler Gülkökü, batı bilimiyle mistik felsefeyi harmanlayan bir yazar. Doğu kökenli bir ailede büyüyen yazar, o yıllarda üniversiteyi kazandığı halde kız çocuğu olması nedeniyle ailesi tarafından üniversiteye gönderilmemiş. Ve bu hayali bir ukde olarak içinde kalmış. Ancak bu hayalinden hiç vazgeçmeyen yazar, dört kitabını yayınladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü kazanmış ve 2018 yılında Yüksek Onur derecesiyle mezun olmuş. 2002 yılında “Bir Zen Ustası”yla karşılaşması sonucu ise Uzak Doğu mistik felsefesiyle tanışan yazar, ilk eğitimini daha küçük yaşlardayken Şaman geleneklere sahip babaannesinden aldığını belirtiyor. Yaşamı hep sorgulayan ve onu bir okul olarak gören Gülkökü, bir Zen Eğitmeni olarak 12 yıldır yaptığı face-to-face çalışmalarla hem kendini bilme yolunda öğrendiklerini aktarıyor hem de öğretirken öğrenmeye devam ediyor.
Yazar, şu ana kadar yayınlanan dört kitabından Kur’an-ı Kerim’in Apocrypha’sı ve İnsanlığın Apocrypha’sı ile dinler tarihi; Bilinçteki Sıçramalar ile rüyalar ve bilinç; Küllerinden Doğmak – Arayış ve Uyanış ile ise iç dünyamıza doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizleri. Ayrıca kitapları yurtdışındaki okuyucular için İngilizceye çevrilmiştir. Sosyoloji, felsefe, arkaik dönem tarihi, güzel sanatlar, edebiyat, felsefe, psikoloji, medeniyetler, sanat tarihi, sembolizm ve teoloji gibi insana dokunan pek çok alanda araştırmalarına devam eden Nimet Erenler Gülkökü’nün makaleleri iki yıl boyunca İndigo dergisinde yayınlanmıştır. Şu an ise Pozitif Dergisi’nde yazmaktadır.
“Kadın ilk öğretmendir” diyen Gülkökü, Eylül 2019’da çıkacak beşinci kitabı GAYANNA’yı kadın bilinci üzerine yazmaktadır. Kitabın büyük bir bölümünü bitirdiği halde yine İstanbul Üniversitesi’nde aldığı Aile Danışmanlığı eğitiminden de faydalanarak ilerlemeyi tercih etmiştir.
KİTAPLARI
KİTAPLARINDAN BAZI KISA ALINTILAR
“Bilgi arayanın; kavrayış bilmek isteyenin; marifet ise uygulayabilenindir.”
“Şayet inanç bilgi ve akıl eşliğinde sorgulanmazsa, din bağnazlıktan çıkamaz.”
“Egosuyla düşünen(!), egosuyla tartışan(!), egosuyla karşılık veren(!) kişiyle anlaşamaz, uzlaşamaz ve geçinemezsiniz!”
“Mutluluk, ürettiğiniz değerleri yaşama armağan edebilmektir.”
“Hayat; duyular üzerinden algıladığımız, sezgisel olarak hissettiğimiz, doğum ile ölüm arasında geçirdiğimiz sürecin bütünüdür. Bu sürecin tamamı ise gerçek sandığımız uzun bir rüyadan ibarettir.”
“Rüyalar Duygu Dünyamızın Yansımalarıdır.”
“Yaşam bir yolculuktur. Düşünceler ise bu yaşamın yazmanı!”
“İnsanlar; tutkuları, arzuları ve istekleriyle kendilerine eziyet ederler. Bunlar, insanın manevi değerlerini zayıflatan ve onları küçük düşüren seçimlerdir.”
“Size cenneti vaat edenler kendi cennetlerini yaratmak isteyenlerdir.”
“Arayış; Uyanışın anahtarıdır,
Tekâmülün şartıdır,
Dualite ilişkisidir,
Bilgiyi açığa çıkarma talebidir.
Arayış, ruhun sesidir…”
“Sevgi; kendi içindeki dönüşümü başarmaktır. Ve bu dönüşümlerin içinde oluşan bir ahenktir.”
“Bilgi olmadan hiçbir yere gidilemez, çünkü “Bilgi, şuurun anahtarıdır”. Bilme ise; bilginin şuurla ilişkilendirilerek uygulanabilmesi halidir.”
“Kişinin iyi hareketleri onun en önemli mirasıdır.”
“Sizi yapmanız gerekenler şeyler değil; yapmadıklarınız yoracaktır!”
“Her birimiz bu dünyada birer misafiriz; keşke bunun bilincinde olarak yaşamayı bilsek.”
NİMET ERENLER GÜLKÖKÜ