DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş yerinde mobbing adli suçtur

23.04.2017
A+
A-

İş yerinde yaşanan her olay mobbing midir? Çoğu zaman mobbing ile çalışanlara zarar veren diğer davranışlar birbirinden ayrılamamaktadır. Psikolojik taciz yani yıldırma kavramı, çatışma ve şiddet birbirinden farklıdır.

Her çatışma mobbing sayılamayacağı gibi, şiddeti içeren bir davranış aynı zamanda mobbingi de yaşatmaktadır. Kavramları biraz daha ayrıntılı işlemek bu konuya açıklık getirecektir.

 

Çatışma: iki ya da daha fazla kişinin, belli bir konuda/konularda anlaşamamasıdır. Belli düzeyde çatışma işyerlerinde normal hatta farklı fikirleri beslediği için yararlıdır. Peki bunu mobbingden nasıl ayırabiliriz?

Mobbingi çatışmadan ayıran en önemli özellik; ahlak dışı olmasıdır. Bu sebeple de verilen zararın büyük olması “çatışma”dan diğer bir farkıdır. Üstelik bir taraf güçlüyse (statü, durum, şartlar) ve aynı ya da benzer baskıyı sürekli olarak uyguluyorsa bu kesinlikle mobbingdir.

 

Çatışma ortamında, doğrudan bir iletişim, ortak bir amaçla bir arada bulunma, karşılıklı düşündüklerini ifade edebilme söz konusudur. Mobbing ortamı; fikirler ön planda sunulmadan, çalışan statüsünün, rolünün vurgulandığı, düşmanca davranışların sergilendiği, gizli kayırmaların, taraf tutmaların, şahsi eziyetlerin yaşandığı ortamlardır.

 

Şiddet: Bağırma, küfür etme, isim takarak alay etme, tehdit, dayak, silahla yaralama, soygun, cinayet olaylarının hepsi şiddet olarak tanımlanır. Şiddeti içeren bir davranışı mobbingden nasıl ayırabiliriz?

 

BİREYSEL BAŞARI KARIN DOYURMAZ, EKİPTEN AYRILMAYIN. TIKLAYIN!

 

Şiddet içerikli davranışlar; saldırı, cinsel taciz, fiili taciz, küfürlü konuşma, saldırma, eşyaya ya da kişiye zarar verme şeklinde oluşurken, mobbing olarak tanımladığımız psikolojik davranışlar ağır suç teşkil etmemektedir. (istisnalar hariç) Yani eğer çalışan fiili taciz görüyorsa “bu mobbing midir?” diye düşünmemeli bu davranışın zaten suç teşkil edici olduğunu bilmelidir…

Saygı Günenç


YORUMLAR

Solve : *
14 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.