İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası konserleri hızlı başladı – Özlem Ada
Her mevsimin ayrı bir tınısı vardır diye düşünürüm. Sonbahar ve kış ayları benim klasik müziği en yoğun dinlediğim aylardır, eylül doğumlu bir sonbahar çocuğu olduğumdan mıdır bilinmez?
Yağmurda ıslanınca, rüzgârdan üşüyünce, beyaz kar taneleri gökyüzünden yeryüzüne süzülünce yaşadığımı daha bir anlarım, klasik müzikte işte bende böyle bir etki yaratır. Klasik müzik dinlerken ruhum bazen dinlenir, bazen sarsılır, bazen hüzünlenir, velhâsıl insana dair pek çok duygu durumunu yaşarım.
Cengiz Coşkuner’in kaleme aldığı haberi okuyunca İDSO DenizBank Konserleri’nin başladığından haberdar oldum ve hemen telefona sarılarak erkek arkadaşımı arayıp ona dedim ki;
_”Sana harika bir haberim var, bu akşam saat 20:00 de İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı dinlemeye gidiyoruz”.
Günlerden Cuma ve televizyonda büyük keyif alarak izlediği basketbol maçları var. Tereddüt ederek ne diyeceğini bekliyorum.
_“Seve seve “ diyor. Havalara uçuyorum. Klasik müzik seven, klasik müziği bilerek dinleyen bir hayat arkadaşına sahip olduğum için şükrediyorum. Kıssadan hisse; Müziğin birleştirici bir gücü var mı? Var elbette. Bunu biz çok iyi biliyoruz, zira sevgilimle bizi bir araya getirende Ludwig van Beethoven sevgimizdir ve çok mistik bir hikâyesi vardır, anlayacağınız üzere bu konserler bizi çok heyecanlandırdı. Konsere gitmek üzere yola çıktık, az biraz İstanbul trafiği ile cebelleştikten sonra Fulya
Sanat merkezine ulaştık. Konser başlamadan önce Beşiktaş Belediye Başkanı sayın Murat HAZİNEDAR bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasına Osmanlı’nın sanata verdiği önem üzerine çeşitli Osmanlı padişahlarından örnekler vererek başlayan sayın Murat HAZİNEDAR devamında kültür ve sanata yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Paylaştığı bir bilgi herkesi şaşırttı, açıkçası duyduğumda bende kulaklarıma inanamadım. Kültür ve sanat bütçesi olarak ayrılan 30 milyon TL’nin yönetimi sanatçılardan oluşturulan bir sanat kurulu tarafından yönetiliyormuş. Belediyenin 160 yıllık bir binası restore edilerek opera binası olarak kullanılacakmış. Kültür ve sanata yönelik hâli hazırda devam eden projeler hakkında yaptığı açıklamalar sanatseverler tarafından büyük bir ilgi ile dinlendi.
Beşiktaş Belediye Başkanı’nın konuşmasının ardından beklediğimiz o an gelmişti.
Konser Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Keman Konçertosu No. 3” isimli eseri ile başladı. Solist Elvin Hoxha Ganiyev’in performansıgörülmeye değerdi. Ganiyevdinleyiciden tam puan aldı ve ayakta alkışlandı. Ardından değerli arp sanatçımız Çağatay Akyol sahnedeydi ve George FridericHandel’in “Arp Konçertosu” icra edildi.
“Arp, Anadolu’nun zenginlikleri arasında yer alır. Çorum dolaylarında Alacahöyük Mevkii’nde çıkan İnandık Vazo’su vardır. Şu anda da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir. O vazonun üstüne bakarsanız arpın nereden gelmiş olduğunu da anlarsınız” diyen Çağatay Akyol Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” isimli türküsünü arp ile yorumladı. Konser Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Senfoni No.40“ eseri ile sonlandı. Orkestra şefi Tolga Taviş yönetiminde harika bir konser dinledik.
Bizleri Mozart ve Handel’in dünyasına götüren değerli sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandılar…
İstanbul’un müzik yaşamında önemli bir yeri olan ve besteci Cemal Reşit Rey’in yönetiminde 1945 yılında kurulan, temelleri ise 1827’de Donizetti Paşa’nın kurduğu Mızika-i Humayun orkestrasına dayanan İstanbul Belediyesi Şehir Orkestrası, 1972 yılında Kültür Bakanlığı’na bağlanarak İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası adını aldı. O yıllardan günümüze kadar müzik yapmaya, bununla beraber yurtdışında verdikleri son derece başarılı konserler ile ülkemizi temsil etmeye devam ettiler.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası her Cuma akşamı İstanbul’un çeşitli salonlarında müzikseverlere klasik müzik ziyafeti sunmaya devam edecekler. Üstelik konser biletlerinin fiyatları oldukça mâkul, öğrencilere indirimde yapılıyor. Duygusal besin kaynaklarımızdan biri olan müzik,eskilerin tabiri ile ruhun gıdası, ruhun şifasıdır.
Goethe “insan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli” demiş.Kesinlikle katılıyorum bu fikre. Çünkü sanat insan hayatına mânâ katan ve insan psikolojisi üzerinde de oldukça önemli bir güce sahip diye düşünüyorum. Hepimizin bildiği üzere 2. Beyazıt döneminde 1488 yılında Edirne’de inşa edilen külliye’nindarüşşifa bölümünde hastalar müzik ile tedavi ediliyordu. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde “müzik ile terapi” seansları yapılıyor.
Müzik diyerek geçmemek gerekir. Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda müziğin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Dinlediğimiz müzik türü psikolojimizi etkiliyor.
Peki, genel olarak psikolojimiz nasıl? Dünyada ve ülkemizde olup bitenlerden az ya da çok psikolojik olarak hırpalanmıyor muyuz? Etrafıma bakıyorum, çoğu insan sinir küpü gibi, asık suratlı, depresif. Haksız da sayılmayız. Maruz kaldığımız onca üzücü olaylara nasıl kayıtsız kalabiliriz ki? Hangimizin rahatlamaya ihtiyacı yok?
Tavsiyem şudur ki; Alın eşinizi, sevgilinizi, çocuklarınızı gidin bu konserlere. Kapatın telefonlarınızı, birkaç saatliğine bile olsasadece müziğe teslim olun ve tadını çıkarttın.
O hızlı ve koşturmacalarla dolu temponuzu müzik ile kesin, müzik severlere iyi geleceğine eminim.
Sevgilerimle,
Özlem Ada