DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karar vermekte neden zorlanıyorum?

16.09.2019
A+
A-

Kararlarını alırken; “Onu mu alsam?”, “Bunu mu yapsam?”, “Şunu mu giysem?”, “Ay çok kararsızım”, “Ne yapsam ki, bir fikir verir misin?” cümlelerini sık sık kullanıyor ve bu durumdan da sıkılıyor olabilirsin.  

Ayrıca bu durum, öz-güvenini sinsi sinsi aşağıya da çekiyor olabilir. Peki, kararlarına güvenen ve aldığı kararların sonuçlarını göze alabilen öz-güvenli biri olabilmek ister misin? Bunu yapabilmek için ilk önce bilinçaltında yatan engelleyici düşüncelerini / inançlarını fark etmen çok önemli.  Çünkü bizim hayatımızı, bilinçaltımızda var olan inançlarımız yönetiyor. İnançlarımız düşüncelerimize, düşüncelerimiz duygularımıza, duygularımız ise davranışlarımıza yansıyor.

Hangi olumsuz düşünceler / inançlar senin karar vermeni zorlaştırıyor ve başkalarına danışmadan karar almanı engelliyor olabilir?

* Yanlış karar vermekten ……….. dan dolayı korkuyorum.

* Başkalarının fikirleri benim fikrimden daha doğru.

* Kararlarıma güvenmiyorum.

* Hep yanlış kararlar veriyorum.

 Yukarıda yazan inançlara sahip kişiler; karar vermekte aşırı zorlanırlar, yaptıkları işlerin iyi mi, kötü mü olduğuna başkalarının geri bildirimlerine göre karar verirler. Başkalarının mimiklerini, bakışlarını, ses tonundaki değişimleri kalibre etme yetenekleri çok gelişkindir. Başkalarının kendileri hakkındaki düşüncelere aşırı hassasiyet gösterirler. Onay alamadıkları durumlarda, narin bir cam bardak gibi çabucak kırılıverirler.

Eğer; kendini böyle bir çıkmazda hissediyor ve bundan özgürleşmek istiyorsan, sana bazı önerilerim olacak.

Ama öncelikle şu farkı iyi bilmeni isterim. Hepimiz bazı durumlarda kararsız kalabilir ve güvendiğimiz insanların fikrine ihtiyaç duyabiliriz. Hatta yetinmeyip birkaç kişiye daha danışabiliriz. Sonra aldığımız önerileri ve kendi fikrimizi değerlendirip bu doğrultuda karar verebiliriz. Benim üstünde durduğum konu başkalarının fikirlerine sürekli ve her an ihtiyaç duyman. Kendi fikirlerini küçümsemen ve başkalarının kararları doğrultusunda hayatına yön vermen.

 Şimdi; öncelikle yapacağın ilk şey, hangi kararları alırken çok ama çok zorlanıyorsun? En çok kimin fikrini alma ihtiyacı duyuyorsun? Aile yaşantının, karar verme zorluğu çekmendeki etkisi ne? Aile ortamında fikirlerin önemsendi mi, yoksa küçümsendi mi? Bu soruları kendine sorduktan sonra, bilinçaltında hangi korkular var, bir düşün. Kendinle ilgili birçok ipucu elde edebilirsin. Bunları düşündün ama bir şey hatırlayamadın ya da bir bağlantı kuramadın. Hiç sorun değil. Kararlarını rahatça alan biri olmayı istemen yeterli. Bundan sonraki süreçte, kararsız kaldığın her an kendine hatırlat. “Başkalarının fikrine gerçekten ihtiyacın var mı?”  Yoksa, kendin de kararlarını verebilir misin? Kararlarını kendin almaya gayret et ve süreklilik haline getir. Bu çok önemli. Sonra geriye dönüp muhakkak bak, ne kadar yol aldığını gör. Kendini aldığın yol için takdir et. Bu süreçte yanlış kararlar aldığını düşündüğün ve kendini didiklediğin anlar olabilir. Kendine şunu hep hatırlat “BAŞARILI İNSANLAR HATA YAPMAKTAN KORKMAZLAR.  HATA YAPMAYI BİR GELİŞİM FIRSATI OLARAK GÖRÜRLER”.  Sevgiyle kal.


YORUMLAR

Solve : *
15 − 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.