DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kendi macerana hazırlan

07.12.2019
A+
A-

Bugün yürüyüş bandında kaç kilometre yaptın? Kaç kalori harcadın? Asansörü değil merdivenleri kullanıyorsun değil mi? Nefesin güçlü, kilolarca ağırlığındaki market torbalarını zorlanmadan taşıyorsun. Harikasın…

Elbette harikasın, ama bir şehirli için. Yeterli mi sence? Elbette hayır.

Artık bir “şehirli” olmaktan uzaklaşmak istiyorsan bazı şeylerin farkında olman lazım. Spor salonunun, yürüyüş bandının dışına çıkmanın zamanı geldi. Arazide, toprakta, taşlı yollarda, ağaçların arasında, çamurda ne kadar yürüdün, yürüyebilirsin biliyor musun? Eğer yürümediysen bil ki çok daha az. Ama yine bil ki, çok daha fazla keyif alacaksın. İnsan olduğunun farkına varacak ve doğayla bütünleşeceksin.

Keşfedeceksin. Her şeyden önce kendini keşfedeceksin.

Kendini keşif yolculuğu önce zihinde başlıyor. Hazır olmak için istemek, gerçekten istemek gerekiyor. “Mevcut hayatımın sınırlarından çıkmak istiyorum, sınırları aşmak istiyorum” cümlesini kurduktan sonrası çok daha kolay. Yani istemek birinci aşama.

• Farkındalık ise ikinci aşama. İsteklerini gerçekleştirebilmek için neler yapman gerektiğinin, bunun ne gibi gerekliliklerinin olacağının farkında olmalısın. Bunun kolay olmayabileceğini bilmek ve ruhen de bunu kabulleniyor olmak çok önemli.

• Üçüncü ve en önemli aşama hazırlık. Bu aynı zamanda belki de en zorlu adım olacak. Bu sebeple bunu birkaç alt başlıkta incelemek lazım.
o Nasıl bir keşif yolculuğu yapmak istediğine karar vermen gerekiyor. Bir başka şehre gidip meşhur yerlerini, müzelerini gezmek de bir keşiftir. Nepal’de bir dağa çıkmak da. Hepsinin kendi dinamikleri var. Hepsinin kendine has hazırlık aşamaları var.

o Bu aşamaya kadar geldiğine göre zihninin hazır olduğunu kabul edebiliriz. Bunu artık sorgulamıyoruz. Bu sebeple tüm maceranın aşamalarını gözünde canlandırman gerekiyor. Ne zaman yola çıkacağım, nereye gideceğim, nerelerden geçeceğim, nerede kalacağım, nelere ihtiyacım olacak, ne zaman döneceğim ve benzeri detaylı bir senaryo düşünmen, hem hazırlanman için çok kritik hem de içinin rahat olması için önemli. Bir de size bir ipucu vereyim. Bu kısım aslında en eğlenceli kısım 🙂 Haritalar, internet, arkadaşlar… hepsi devrede oluyor ve büyük keyif alıyorsun.

o Düşündüğün bu senaryoya göre fiziksel hazırlığını yapmalısın. Eğer sadece basit bir gezi planlıyorsan, büyük çaplı bir fiziksel hazırlığa ihtiyaç duymayacaksın. Ama Güney Amerika’da ormanlarda dolaşacağım diyorsan her şeye hazır olmalısın. Güçlü olmalısın. Kaslarını, kalbini, nefesini yani vücudundaki tüm fiziksel özelliklerini, yapacağın aktiviteye uygun olarak geliştirmelisin. Kilometrelerce yürüyebilecek, gece ormanda kalabilecek durumda olman gerektiği gibi olası hastalıklara karşı aşı da olman gerekecek. Sadece güçlü olman değil, sağlıklı olman da çok önemli. Bağışıklık sistemi kuvvetli, zinde, soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı bir kişinin sahip olacağı esnekliği sen de hak ediyorsun.

o Malzeme hazırlığı en önemli aşamalardan biri. Karar verdiğin maceraya göre kıyafet, çanta, gerekliyse teknik malzeme ve benzeri her tür malzemeyi eksiksiz bir şekilde almak bir seçenek. Bazı malzemeleri eksik alıp yolda tamamlamak da bir seçenek. Buna yine sizin karar vermeniz gerekecek çünkü bazı maceralar, tüm malzemeleri en başta taşımanıza imkan vermiyor. Çok ağır olmalarından tutun çok pahalı olmalarına kadar farklı sebeplerden dolayı.

o Bazen göz ardı edilen ama tüm maceranın en önemli parçalarından biri de kalacak yer ve yemektir. Eğer bir tatil köyüne gitmiyorsan -ki gitmediğini düşünüyorum- bu detayları senin planlaman gerekiyor. Güzergahını belirledikten sonra hangi konumlardan geçiyorsan her birinde kalınabilecek yerleri ve yenilebilecek yemekleri not alman çok yardımcı olacaktır. Eğer bunlar mümkün değilse çadır ve taşınabilecek yiyecekleri değerlendirmen gerekiyor.

o Ulaşım konusunu da unutmayalım. Maceranın tipine göre ulaşım bazen kendi kendine belirlenir. Örneğin bir yelkenli ile gitmek, motorsiklet veya bisiklet ile gitmek dediğinde ulaşım aracın zaten belirlenmiş olur. Ancak dünyanın farklı bir köşesine farklı araçlar ile gitmen gerekiyorsa bunları da planlaman gerekebilir. Araba, feribot, tren, uçak, otobüs, helikopter ve benzeri birçok araç kullanabilirsin. Bunların fiyatları, saatleri, gecikme ihtimalleri, gerekliyse izinleri her zaman göz önüne alman gereken detaylar.

o Peki tüm gezin sorunsuz ve tehlikesiz geçecek diye mi düşünüyorsun? Tabi ki düşünmemelisin. Evet hiç sorun yaşamayabilirsin, umarım da yaşamazsın ama hazırlıklı olmakta fayda var. Gidilen bölgenin muhtemel hastalıklarını bilmek, tehlikeli hayvanları ve bitkileri hakkında bilgiye sahip olmak sağlıklı ve huzurlu bir gezi için önemlidir. Peki hiç kaybolmayacağını mı düşünüyorsun? GPS ile bile kaybolmanın çok kolay olduğunu söylersem inanır mısın? Bu yüzden olumsuzlukları da olabilecekler listende tutmanda ve gerçekleştikleri durumda ne yapabileceğini düşünmekte fayda var. Bu bazen yanındaki bir ilacı kullanmak olabilir, bazen de bir yere telefon ederek yardım istemek olabilir. Ama hangi ilacı kullanabileceğini ve kimi hangi konuda arayabileceğini önceden bilmen gerekiyor.

Hiç cesaretten bahsettim mi? Kabul ediyorum eğer bir macera yaşamaya hazırsan zaten bu cesaretin çoğuna sahip olduğun söylenebilir. Hatta birçok gezinin kapsamında “cesaret” çok da gerekli olmayan bir özelliktir. Ama bu yazıyı okuyan sen, hayatının akışını değiştirme “cesaretini” gösteren bir kişi olabilirsin veya zaten öylesin. İşte bu en önemlisi. Daha sonra; yola tek başına çıkma cesareti, bilmemkaç bin kilometre motorsiklet ile gezme cesareti, dünyayı tekne ile gezme cesareti, otostop ile gezme cesareti gösterenler arasına katılabilirsin.
Şimdi bir özet geçelim. Kendi maceranı yaşamayı istedin, yaşayacağın her konuda farkındalığa da sahipsin, gerekli tüm hazırlıkları da yaptın. Cesaretin zaten var. İşte şimdi yola çıkma zamanı. Bir şeyi sakın unutma. Nereye gidersen git, döndüğünde farklı bir sen olacaksın. Daha bilgili, daha tecrübeli, daha cesur, daha pozitif, daha daha daha….
Güzel fotoğraflar çekmeyi de sakın unutma çünkü hepimiz seni takip ediyor olacağız 🙂

Keşfetrmenin karşı konulmaz özgürlüğüne artık hazırsın.

Seyyah Funda


YORUMLAR

Solve : *
19 − 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.