DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Los Angeles’ta sokak hayvanı olmak

08.03.2021
A+
A-

Los Angeles’ta kedi ya da kopek gibi sokak hayvanlarını görmek pek mümkün değil çünkü şehrin hayvan hizmetleri birimi sokakta gezinen hayvanları gelen ihbarları değerlendirerek topluyor ve sahiplerinin onları bulabilmesi (ya da sahipsizlerse yuva bulabilmeleri) için yöredeki barınaklara yolluyor.

Yine de bu, melekler şehrinin de sokak hayvanları sorunundan (!) mustarip olmadığı anlamına gelmiyor. Ohio doğumlu emlak zengini iş adamı Elias Baldwin 1875 senesinde 40,000 donum arazi satın alarak Güney California’ya yerleşmiş. Hindistan’a seyahati sırasında gördüğü tavus kuşlarını çok sevmiş ve Amerika’ya dönerken yaklaşık 50 adet kuşu çiftliğinde yaşamaları için beraberinde getirmiş. Los Angeles’in çeşitli yerlerinde yasayan iş adamı arkadaşlarına da bu kuşlardan hediye etmiş.

Zamanla kuşların nüfusu o kadar çoğalmış ki özellikle evlerin ve yeşilliklerin daha yoğun olduğu muhitlerde giderek yayılmışlar ve halkın da benimsediği sokak hayvanları haline gelmişler. Bu kuşların en yoğun olduğu semtler arasında iç bölgelerde Güney Pasadena ve Arcadia, okyanus tarafında ise Rolling Hills Estates ve Palos Verdes başı çekiyor.

Los Angeles’in meşhur botanik bahçesi 1947’de Arcadia’da açıldığında tavus kuşlarını yörenin resmi hayvanları olarak ilan etmiş ve yapısına dahil etmiş. Bu kuşlar botanik bahçesini ziyaret eden turistlerin –özellikle de çocukların- gözdesi.

İşe başlamadan önce Güney Pasadena yöresinde sabah yürüyüşü yapmak en büyük keyfim ve benim de muhitteki herkes gibi ortalıkta onlarcası hatta yüzlercesi dolaşan bu sevimli kuşlara gözüm alıştı.

En çok hoşuma giden şey ise özgürce ve korkusuzca gezinmeleri. Hatta epey şımarık olduklarını dahi söyleyebilirim. Yola çıkarlarsa bütün arabalar saygıyla durup ne kadar yavaş da olsalar geçmelerini bekliyor. Çatılarda zıplıyorlar, garajlara ve evlere giriyorlar, onları besleyeceklerini bildikleri ev sahiplerinin dizlerinin dibinden ayrılmıyorlar. İsterseniz bazılarını yaklaşıp sevebilirsiniz bile.

Çok sevilmelerinin yani sıra tahmin edersiniz ki şikâyetçi olanların da sayısı az değil. Özellikle de kuşların sabah 4 gibi uyanıp ses çıkarmaya başlamaları komşular için en büyük uykusuzluk sebebi. Bahçelerinde özenle baktıkları bitkilerin yenilmesinden mustarip olanlar da var. Ama yine de bu kuşların Los Angeles’in yeşil semtlerinin neşe kaynağı olduğu kesin.
Tavus kuşlarını sabah yürüyüşlerim sırasında sıklıkla görmeme rağmen daha önce tüylerini tamamen açanını hiç görmemiştim ve birkaç gün önce harika denk gelen bir zamanlamayla görüntüsünü sizler için kaydedebildim. Keyifli seyirler dilerim, umarım hoşunuza gider.

Tüm sokak hayvanlarının insanlarla kaynaşarak mutlulukla ve huzurla yaşayabildiği bir dünya diliyorum.

Sevgiler,
Nesli Akkol
info@cityofangelswithnesli.com


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.