DOLAR 32,6
EURO 34,7239
ALTIN 2498,05
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemi ve umutsuzluk

25.12.2020
A+
A-

Pandemiler, tüm dünyaya yayılan büyük ölçekli salgın hastalıklardır. Dünyayı sarsmaya devam eden COVID-19 salgını bizleri hem psikolojik hem sosyal hem de biyolojik açıdan etkiliyor. Bu salgın küresel olabilir ancak yarattığı umutsuzluk duygusunun bireysel olarak üstesinden gelinebilir. Pandemi ve umutsuzluk şu anda güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu açıktır. Bu nedenle, bu yazının amacı olarak pandeminin yarattığı umutsuzluğa, umut ile karşılık vermek için kendi kendimize yardım edebilmektir.

Önce umudu tanıyalım… Umut nedir sizin için ? Hangi zamanlarda içiniz umutla dolar ? Hadi birkaç saniye bu anlarımızı düşünelim. Düşündüğünüzde bunların pozitif anlar olduğunu farkettiniz mi ? Çünkü umut gelecekte amaçlarınızı gerçe kleştirebileceğinize dair olan pozitif bakışınızdır. Gottschalk’e göre zor zamanlarda da insanları çalışmaya iten pozitif bir güçtür. Peki bu pandemi döneminde umudumuzu da kaybedersek nasıl hissederiz ?

Önüzmüzdeki sürecin belirsizliğiyle kapıldığımız olumsuz hisler süreç boyunca mutsuz olmamıza neden olabilir. Ne kadar süreceğini bilmediğimiz süreç boyunca mutsuz olmak kulağa korkutucu geliyor olmalı. Mutlu olmak, umutlu olmakla eşdeğerdir.

Farklı şekillerde geleceğe pozitif bakış açılara geliştirebiliriz;

⦁ Olumsuz ve geleceğe dair gerçekliği olmayan düşüncelerinizi fark etmeye çalışın. Örneğin umutsuz hissettiğinizde ne düşündüğünüze bakın ve bunun gerçekçi olup olmadığını sorgulayın.
⦁ İçinde bulunduğunuz durumu daha verimli geçirmek için alternatifler düşünebilirsiniz.
⦁ Geçmiş anılarınızda umutsuzluğa kapıldığınız ve sonrasında beklediğiniz gibi olumsuz olmayan anları düşünün.
⦁ Negatif koşulların sonsuza kadar devam etmez, bu düşünceyi silmeye çalışın.
⦁ Sonuncu ve en önemlisi kendi değerinizi farkedin. Koşullarınız sizi siz yapmaz. Özel, benzersiz ve yeri doldurulamaz olma özünüz sizi siz yapan şeydir.

Sonuç olarak mevcut pandemi sona erecek. Şimdilik umutsuzluk duygularını kabul etmeye çalışabilir ve onlarla savaşmayı bırakabilirsiniz. Sonra, hazır olduğunuzda, olumsuz düşünceleriniz için yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

”Bütün yıldızlar sönse ve her şey kararsa insanın ruhunda tek bir yıldız parlamaya devam eder bu ümit yıldızıdır.”
Eflatun


YORUMLAR

Solve : *
13 + 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.