DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ramazanda glutensiz beslenmede dikkat edilecek hususlar

 

Ramazan geldi, oruçla beraber vücut yeni bir düzene girecek. Özel beslenenlerin bu süreçleri yönetmesi biraz daha fazla dikkat gerektirecek. Yanlış glutensiz beslenme, vücut ağırlığı yönetiminde ve şeker hastalığı gibi hastalıkların oluşumunda olumsuz rol oynuyor.

Bunun için her glutensiz beslenen kişinin beslenme uzmanı desteği alması gerekiyor.
Ramazan’da glutensiz beslenme önerileri şu şekilde:
1) Glutensiz beslenenler, hamur işlerine yönelim gösterebiliyor. Hamur işleri yağlı ve kızartılmışsa beslenme daha da sağlıksız hale geliyor. Bu alışkanlıkların yerine sağlıklı olanları konulmalıdır.
2) Tatlı ve işlenmiş şekerli ürünlere yönelim olabilir. Bunun yerine evde meyve ve çiğ yağlı tohumlardan (ceviz, fındık, badem vb.) oluşan tatlılar yapılabilir.
3) Sebze tüketimini arttırmak gerekiyor. Mısır, patates gibi aşırı nişastalı yiyecekler yerine sebzeler, özellikle çiğ olanların konulması sağlık açısından oldukça önemlidir. Ben danışanlarıma günde 500 gram kadar sebze tüketimini öneriyorum.
4) İftarda birden yemek yiyip mideye yük yapmak yerine iftar yemeği ikiye bölünmelidir.
5) Sahur vaktinde kızartma, hamur işleri, işlenmiş şekerli ürünlerden uzak durulmalıdır. Sebze, kinoa, kurubakliyatlara ağırlık verilmelidir. Bu şekilde tokluk durumu sağlanmış ve sağlıklı bir sahur öğünü oluşturulmuş olacaktır.
6) Sahur ve iftar arasında olabildiği kadar fazla su içilmelidir. Su birden içilmemelidir.
7) Meyve tüketimini akşam saatlerinde önermiyorum ancak Ramazan’da hareketli saatlerde oruç tutulduğundan akşam özellikle meyve yenilmelidir.
8) Son olarak öğünler tabak modeliyle planlanabilir. Tabak dörde bölünür, yarısına sebzeler (yarısı pişmiş, yarısı çiğ), çeyreğine kurubakliyatlar, kalanına da pirinç, kinoa gibi seçenekler ve yağlı tohumlar(çiğ ceviz, fındık, badem vb.) konulabilir.


YORUMLAR

Solve : *
14 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.