DOLAR 34,5218
EURO 36,181
ALTIN 2964,42
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sıcak havalarla baş etme yöntemleri

21.07.2016
A+
A-

Yazın gelmesiyle birlikte kimi zaman hava sıcaklığının fazlasıyla yükselmesi sadece beslenmeyi değil, uyku ve egzersiz düzeyi gibi alışkanlıkları da etkiler. Sağlıklı bir yaz için, sıcak havalarla baş etme yöntemlerini sıraladığımız kılavuz niteliğindeki bu yazıyı okumadan geçmeyin!

 

Sıcak havalar özellikle beslenmeyi ve iştahı olumsuz etkileyerek daha az yemeye neden olabilir. Böyle bir durumda açlık hissetmeseniz bile, vücudunuzun terlemek ve vücut sıcaklığını düzenlemek için ihtiyacı olan enerjiyi mutlaka sağlamanız gerekir. Tercihlerinizi bu besin ögelerinden zengin besinlerden (sebzeler, meyveler, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, süt ve ürünleri gibi) yana kullanabilirsiniz. En önemlisi de günde en az 2 litre sıvı almaya özen göstermeye çalışın.

 

Sıcak havalarda hangi besinleri daha çok tüketmek gerekir?

 

-Koyu yeşil yapraklı sebzeler (roka, kuzu kulağı, tere, marul gibi), domates, salatalık, yeşil biber, kırmızı kapya biber ve diğer çiğ yiyebildiğiniz sebzelerden oluşan bir salata

-Yoğurt, ayran, cacık gibi süt ve ürünleri

Diyette en sık yapılan 9 hata. TIKLAYINIZ!

-Taze fasulye, kabak, patlıcan gibi yaz sebzeleri ile yapılmış zeytinyağlı sebzeler

-Kiraz, karpuz, kavun, şeftali, salatalık gibi su içeriği yüksek sebze ve meyveler

 

Yaz aylarında sıvı tüketimini artırmanın yolları nelerdir?

 

Sıvı ve özellikle su tüketimi yaşamın her döneminde vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması, metabolizmanın dengelenmesi ile pek çok vücut işlevinin gerçekleşmesinde önemlidir. Her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içmelisiniz. Sıvı alımınızı artırmak için süt, ayran, kefir, cacık, komposto ve smoothie’lerden yararlanabilirsiniz. Hatta kabak gibi sıvı içeriği yüksek sebzeleri tüketebilirsiniz.

Aşırı yaz sıcaklarında nasıl uyunur? TIKLAYINIZ!

 

Vücudun susuz kalması ile ne olur?

Vücudun susuz kalması (dehidrasyon) sonucu halsizlik, yorgunluk, ağız kuruluğu ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler görülebilir. Özellikle yaşın artmasıyla birlikte vücudun daha fazla sıvıya ihtiyacı olur. Bu nedenle yaşla birlikte sıvı tüketimini artırmak da anahtardır.

 

Sıcak havalarda egzersiz yaparken ne kadar sıvı içilmeli?

Egzersiz sırasında vücut çok fazla terleyeceği için, sıvı alımı daha da önem kazanır. Kaybedilen su yerine konmazsa yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler görülebilir, egzersiz performansı düşebilir. Ağırlıktaki her 500 g’lık azalma için 3 su bardağı su içmek kaybedilen suyu kazanmanıza yardımcı olur. Egzersiz sonrasında tüketeceğiniz ayran, kefir, soda, taze sıkılmış meyve suları, smoothie ve soğuk çorbalar susuzluğunuzu gidererek enerji verirken, vitamin-mineral içerikleri ile terleyerek kaybettiğiniz mineralleri almanızı destekler.

 

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Solve : *
18 − 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.