DOLAR 32,3278
EURO 34,9783
ALTIN 2309,362
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tüm hastalıkların nedeni stres

16.06.2017
A+
A-

Bunu bana söyleyen 85 yaşında, 55 yıldan fazla fiilen dahiliye uzmanı olarak hizmet vermiş bir doktor.Öğrenmenin yaşı yoktur diyor ve benden nefes egzersizleri eğitimi alıyor. Ağzından çıkan her cümle mücevher değerinde. Yaşını boşuna yaşamamış, hazine biriktirmiş, kendi süzgecinden geçirip öyle güzel anlatıyor ki.

Özellikle söylediği bu cümle benim hayat misyonu haline getirdiğim amacımı, işimi bir kez daha doğruluyor. Zaten biliyorum ama böyle değer verdiğim birinden, üstelik de bir tıp doktorundan bunu duymak iyi geldi.Bu konuya gereken önem verilse çok daha sağlıklı bireyler olacağımızı bilsek de görünmeyen duygusal ve psikolojik sorunlar ne yazık ki ağır tepkiler ve hastalıklar olarak ortaya çıkmadan dikkate alınmıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre ülkemizde %13,2 ile 15 yaş üstü bireylerde en fazla görülen hastalık hipertansiyon.Yüksek tansiyon nedir, engellemek ve tedavisi için neler yapılmalı konusu toplum sağlığımız için önemli bir konu.

Hastalıkların duygusal nedenleri üzerine yazılmış yüzlerce kitap ve yayın var. Bunlardan birinden (Love Yourself, Lise Bourbeau)yüksek tansiyonun duygusal nedenlerine göz atalım, yüksek tansiyonun belirtileri nelerdir daha derinden anlayalım. Toplumsal olarak genel karakteristik özelliklerimize baktığımızda ne denli örtüştüğünü göreceksiniz.

“Yüksek tansiyon fazla duygusal yapıya sahip olmaya işaret eder. Geçmişte yaşanan iyileşmemiş, çözüme ulaşmamış duygusal yaraları sürekli tekrar tekrar yaşamaktan kaynaklanır. Bu hastalıktan muzdarip olanlar genelde esnek bir yapıya sahip değillerdir. Kişileri ve durumları iyi ya da kötü diye tanımlama eğilimine sahip olurlar ve bakış açılarında gri alan azdır. Uyumlu olmayan duygularını da büyük bir zihinsel enerjiyle besleme özelliğine sahip olabilirler.

Genelde başkalarının gereksinimler konusunda oldukça hassas olup, onları mutlu etmek için yollar arayarak kendilerinde içsel baskı yaratırlar.
Yüksek tansiyon bedeninizden size gönderilen “patlamadan önce kendine iyi bak” mesajıdır. Siz kendi potansiyelinizden sorumlusunuz ve ne kadar çok severseniz sevin siz bu dünyaya başkalarını mutlu etmek için gelmediniz. Başkalarını sevmek ve onların mutluluğundan kendinizi sorumlu etmek arasında çok ince bir çizgi vardır. Kendinizi başkalarının mutluluğuundan sorumlu olma duygusundan özgürleştirin ve öncelikle kendi yaşamınızın önceliklerine odaklanıp yaşam enerjinizi canlandırın.”
Siz bütünsel olarak sağlıklı olduğunuz zaman sevdikleriniz de daha mutlu olacaktır.

Kendinize iyi bakın.

Duygusal Detoks Uzmanı

Reyhan Elmasri

 

 


YORUMLAR

Solve : *
28 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.