DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vegan probiyotik yapımı

Sağlıklı bir vücut ancak sağlıklı bir bağırsakla mümkündür. Sağlıklı bağırsak yapısı için de bağırsağa dost beslenme önem kazanmaktadır.

Bağırsaklar ve beyin arasında önemli bağlantılar bulunuyor. Bağırsaklardan salgılanan hormonlar beyinde de salgılanıyor. Bu nedenle sindirim sistemi, sinir sistemi ve duygusal durumlar arasında sıkı bağlantılar vardır.

Bağırsaklarımız, özellikle normal doğum yapanlarda, ilk doğduğumuzda sağlıklıdır. Yararlı bakteri sayısı zamanla dış etkenlerden etkilenir. Stres, enfeksiyonlar, kötü beslenme, antibiyotik kullanımı ile yararlı bakteri sayısı azalır. Kabızlık, şişkinlik, ishal ve kanser gibi hastalıklar görülür.
Bireylerin hangi hastalık olursa olsun bağırsaklarının durumu özellikle sorgulanmalıdır. Gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık varsa veya bağırsak sağlıklı çalışmıyorsa probiyotiklerden ve bağırsağı koruyucu, onarıcı diğer konulardan bahsedilmelidir.

PROBİYOTİKLERİN GÖREVLERİ:

Gıdaların sindirimi ve emiliminde önemlidir. Sindirimin ve emilimin gerektiği gibi gerçekleştirilmesini sağlar.Probiyotik bakterilerin vücutta bir denge halinde olması gerekiyor. Bu denge bozulduğunda bütün sistem etkileniyor. Çünkü, vücudumuz için gerekli bütün besin maddelerini bağırsaklar aracılığıyla temin ederiz.

Bağışıklık sisteminin olgunlaşmasında ve hastalıklara karşı direnç kazanmada çok önemlidir. Bağışıklık sistemini her türlü kötü etkene karşı korur ve bu sistemin düzenli çalışmasını sağlar.
Kolon ve karaciğerin temizlenmesinde işlevseldirler.

Vücutta zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.

Vücudun savunma sisteminde görevli olan bazı maddelerin (immünoglubulinler) yapımının arttırılmasını sağlar.

İltihaplı hastalıklardan vücudu korur. İltihapların azaltılmasına yardımcıdır.

Bazı minerallerin, özellikle kalsiyumun, barsak emilimini ve vücutta kullanımını arttırır.

Depresyonu önleyicidir. Depresyonun önlenmesinde bir öncül olan serotoninin sentezi için triptofan üretimine yardımcıdır.
Bazı vitaminlerin yapımında görev alırlar.

Bu kadar yararı olan probiyotikler, sadece hayvansallarda bulunmuyor, bitkisel birçok probiyotik de mevcut. Bitkisel beslenenler için probiyotik tarifi aşağıdadır.

VEGAN PROBİYOTİK:

Bu tarif, bağırsaklardaki yararlı bakteri florasını geliştirmek için günlük gıda alımlarına eklenebilir.
Malzemeler:
Bir adet mor lahana,
7-8 tane havuç
5 adet orta büyüklükte kırmızı pancar,
1 tane mor havuç,
Bir baş sarımsak
1 yemek kaşığı tuz
Toplamda bir bağ olacak şekilde maydanoz, dereotu, taze nane
3-5 kapsül probiyotik (içindeki tozu ilave edin)

Yapılışı:

Maydonoz, dereotu, naneyi ince ince kıyın. Daha sonra lahana, havuç, pancar ve sarımsağı mutfak robotundan geçirin. Karışımı cam kavanozlara ağzını sıkı bir şekilde 4 cm kadar boşluk kalacak şekilde kapatarak koyun. Sıkı bir şekilde kapatılmazsa küf oluşur, küf oluşmasını istemiyoruz, aksine fermantasyon süreci için tamamen oksijensiz bir ortam gerekiyor. Bir hafta kadar bu karışımı karanlık bir yerde, oda sıcaklığında bekletin. Sonra buzdolabına alın. Ola ki küf oluştuğunu gördünüz, karışımı atıp yenisini yapın.


YORUMLAR

Solve : *
17 × 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.