DOLAR 32,329
EURO 35,0894
ALTIN 2298,3
BIST 8984,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yaş takıntısı – Dr. Raci Hoşgör

03.08.2019
A+
A-

Toplum içinde orta yaş düzeyinde bazı insanlar kendine öyle güzel bakarlar, özen gösterirler hayran oluruz.

Zihinlerini,ruhlarını en iyi şekilde besler, arındırır,zararlı alışkanlıklardan uzak olumlu ,ılımlı dengeli yaşam sürerler. . Bu kişilerin kendilerinden çok genç insanlarla yaptıkları evlilikleri de önyargıların aksine huzur,mutluluk dolu olabilmektedir.

Bazı genç insanlarda tam aksine kendilerine emanet vucutlarına yapmadıkları işkence, kötülük kalmaz. Bedenlerine,ruhlarına işkence ederek zehirli huylar edinerek ( çeşitli bağımlılıklar, sigara,nargile, yoğun gece hayatı,stres vb) içlerini dışlarını harabeye dön

dürürler. Hemen sinirlenirler,kavga çıkarırlar.devamlı sorun yaşarlar.Şimdi soruyorum özetle gözünüzde canlandırmaya çalıştığım bu ikiliden hangisi daha yaşlıdır. Hangisinde günümüzde insanların en çok ihtiyaç duyduğu birikim, anlayış, beklentileri karşılama,şevkat ,merhamet,muhabbet,olgunluk vb değerler, düşünceler. duygular, davranışlar fazladır. Yaş demek birikim, deneyim , olgunluk, kıymet bilme,olanaklar demektir

Değişik nedenlerle haber,röportaj yapılan görsel basın yayın kuruluşlarında birçok ünlü ,ünsüz çiftleri görür, acımasızca hemen etiketleriz. Aslını astarını bilmeden vay canına bak kızı kandırmış , yok efendim genç adamın gözünü boyamış ,müneccim kullanmış, hokus pokus yapmış, yok şöyle yapmış yok böyle yapmış . Sonunda kafasına silah dayayarak evlenmemiş, zorla , gönülsüz kaçırmamış anlaşmış, uzlaşmış evlenmiş. Uzlaşmanın neresi kötü.. Toplumda uzlaşan çiftler aileler yaşantılarına devam eder,uzlaşan şirketler gelişir, uzlaşan ülkeler büyür. Uzlaşmaya,orta yolda buluşmaya hepimizin ihtiyacı ve Allahın rızası vardır. Allahın onayının olduğu helal işlerde kullara yorum yapmak düşmez. Ayrıca maddi manevi kazan kazanı oynamak güzeldir. Herkes için faydalıdır.

Yaş takıntılılar gözlerine kestirdikleri kişilere yaklaşarak önce yaşını sormakla muhabbete başlarlar. Bekarsanız bu kişilerden hemen uzaklaşın. Yaşı genç olanı dev aynasında görürler, gösterirler. Karşı tarafın birikimlerini,muhabbetini,iletişimi becerilerini ,olgunluğunu güzel yönlerini görmezden gelirler, önyargılı davranırlar. Katı şemaları, kalıpcı, toptancı bakışları vardır. Yalnızca yaş karşılaştırması gibi tek düze ufuksuz boyuttan bakarlar. Ama bu genç , güzel, bir de üniversite diploması var derler..Ama önerilen diplomalı kişi etraftaki tek genç ve güzel insan, bulunmaz hint kumaşı değildir.Binlercesi, hatta milyonlarcası böyledir. Herkesin iyi kötü bir diploması,yeteneği olabilir..Manken gibi güzel,yakışıklı olmayan iletişim becerisi iyi birçok kişi evliliklerini gayet olumlu bir şekilde sürdürebilmektedir. Olgun kişinin de onlarca güzel huyu,suyu,nitelikleri,becerisi,birikimi,bilgeliği,deneyimi ,olanağı vardır. Terazide yaş gibi sade bir faktöre takılıp kalmak saplantıdır.Basitliktir. Ufuksuzluktur.

Birçok yerde yaşları denk olmadığını sandığımız insanlarla karşılaşırız. Hemen dikkat kesilir içimizden veya yanımızdakiyle olumsuz yorumlar yapmaya başlarız. Peki bize ne oluyorda bazı çiftleri görüp onları birbirlerine yakıştıramıyoruz. Bize bir söz düşmemesine rağmen herkesiz hayatına karışma edepsizliğini ,hakkını nereden kimden alıyoruz. Yoksa onay makamı bizmiyiz?

Alan almış .Yok onun için yok bunun için parası için karizması için kafamıza göre bahane uydurup niye herkese, herşeye biçim vermeye çalışıyoruz. Sana ne, ne içinse..Onların mutlu,huzurlu olması bizi niye rahatsız ediyor. Acaba ruhlarımız hasta, kumaşımız defolu mu? Aslında bu durumda bize mutluluklar dilemek veya şokella yemek düşmez mi? Bence bu tür insanları gönül fethetme becerilerinden dolayı kutlamak lazımdır. . İçimizdeki o kötü fısıldamayı , o habis ulumayı susturmak gerekir. Karışacaksak kendi kötü yönlerimizi düzeltmeye çalışmalıyız Toplumda haset,iftira, kıskançlık diz boyu olmuştur….Aaaa.bak adama cillop gibi kızı kapmış evlenmiş , kart kadına bak gencecik bir koca bulmuş kardesim..Sen de bul. Genç ve güzellerde kıtlık yok. Gücün varsa seni tutan da yok. Bulamıyorsan haline yan,aynaya geç kendinle yüzleş. Bu işler yalnızca fit olmakla, podyumlardaki moda ikonu gibi güzel ,yakışıklı gözükmekle,kendini bedeni güzellik kalıbı içine sokmakla olmaz. . Kendini sevdireceksin,beğendireceksin. İnsanları takdir edeceksin. Sosyal medyada herkesi sıraya dizip oyalanmayacaksın . İyiyi makulu bulunca aç gözlülük etmeyeceksin. Yoksa güzel veya yakışıklı olarak turşunu kurarlar,yalnız yaşar,kedilerle,köpeklerle fotograf çektirir,ona buna hayıflanıp ömrünü geçirirsin.. İnsanlar, sevimlilikleri,tatlılıkları,cömertlikleri,özgüvenleriyle, bilgelikleriyle ,dürüstlükleriyle, iletişim beceriyle,karizmalarıyla, duygusal zekalarıyla,eğlenceli , güzel yönleriyle çekici ise onlardan feyz almak,örnek almak gerekir. Fakir erkek,kadın tesellisi yaparak aşağılık kompleksi duyarak eleştirmekle değil…. Çamur at izi kalsın anlayışı olsa olsa ilkel kalmış ,basit insan sendromudur.Bu arada hatırlatayım. Kimse kimsenin duygusal boşluklarını doldurma aracı olarak görülmek istemez. Sevgi dışında her şeyin raflarda bulunduğu çağda aradığımız güzelliklerin kimde bulunacağı bilinmez. Gönül ferman dinlemez. Hepimiz yaşlanıyoruz, ama ihtiyarlamıyoruz Büyük lokma yiyelim büyüklenerek konuşmayalım.

 


YORUMLAR

Solve : *
16 − 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.